Спека особистим рекордам – не завада

2741
У Кіровограді завершився командний чемпіонат України серед юніорів. У головного тренера збірної України з легкої атлетики, відповідального за резерв, Валерія Ємельянцева ці змагання залишили двоякі враження.
 
– З одного боку – стояла неймовірна спека, понад 30 градусів, – розповідає Валерій Миколайович. – Спортсменам було важко. Деякі казали: «Жарко, ми не можемо». Але я вважаю, той хто тренувався і готувався – той зміг. А ті хто жаліли себе у тренувальному процесі – вони відповідні показали і результати. Тим паче, що високих показників все ж таки вистачало.
 
– Кого б з атлетів особливо хотіли відзначити?
 
– У бігу на 100 метрів Аліна Калістратова з Харкова виграла з особистим рекордом – 11,83. На 400-метрівці у юніорок найкращою стала Коба Джойс з Вінниці (54,56). З особистими рекордами також перемогли у потрійному стрибку представники Дніпропетровської області Дар’я Дьяченко (13.33) та Антон Давиденко (15.91), у стрибках у висоту у юніорок киянка Валерія Косюк (на фото) – 1.83. А у юніорів-висотників свої найкращі досягнення показали відразу троє атлетів – житомиряни Олександр Баранніков (2.21) та Дмитро Нікітін (2.18), а також Роман Кузьмінов з Донеччини (2.15). Зазначу, що Нікітін та Кузьмінов трохи молодші за інших учасників і відбираються зараз на юнацький чемпіонат світу та на Європейський олімпійський фестиваль.
 
– А скільки атлетів на цих змаганнях може країна представити в одному виді?
 
– На чемпіонат Європи серед юніорів (16-19 липня, Швеція) – по три спортсмени на вид. Поки що туди потрапляє у цій дисципліні лише Баранніков. Інші ще не подолали необхідні 2.15. На чемпіонат світу серед юнаків (15-19 липня, Колумбія) може поїхати два представника на дисципліну. Тут якраз двох і маємо – Нікітіна та Кузьмінова. А от після цього у Тбілісі проходитиме Європейський юнацький олімпійський фестиваль (26 липня – 1 серпня) – туди Нікітін лише поїде, тому що він 1999-го року народження.
 
– Які там обмеження за віком?
 
– У Тбілісі – 1999-2000 роки народження, на чемпіонат світу – 1998-1999-й. Ось такий різнобій.
 
– Ми трохи затрималися на висоті. Чи є ще дисципліни, про які хотіли б поговорити окремо?
 
– У стрибках з жердиною, можна сказати, відроджується Ольга Зюзіна. Вона сама з Донецька, зараз переїхала у Бровари. Її переможний результат – 4 метри рівно. 5.00 у юніорів взяв учасник Юнацьких олімпійських ігор у Нанкіні Владислав Малихін, також з Броварів. Молодець, росте хлопець.
 
Біг на витривалість тут у нас був слабеньким. Відзначу хіба що киянку Катерину Сіряк, яка виконала норматив на юнацький чемпіонат світу – 4.35,17.
 
У метанні молоту у юніорок є відразу три спортсменки, які можуть потрапити у збірну – Вікторія Сахно (57.48) та Вікторія Голда (55.24) з Київської області, а також Єлізавета Суханова з Дніпропетровщини (54.82). Вони усі – претендентки на участь в чемпіонаті Європи. Також у метанні молоту у нас відразу троє атлетів виконали норматив і поїдуть до Швеції – Володимир Мисливчук (представник Івано-Франківської та Рівненської областей у Кіровограді не змагався), Костянтин Литвиненко з Дніпропетровщини та киянин Микола Лопушенко. Перемогу зараз здобув Литвиненко – 66.92.
 
– Для тих, хто зараз не зумів відібратися, ще не все втрачено?
 
– Ні. Командний чемпіонат України серед юніорів – це був попередній перегляд атлетів. А основний старт у цій віковій групі буде 15-16 червня у Харкові на особистому національному чемпіонаті. У юнаків першість, а з нею і останній етап відбору і на чемпіонат світу, і на Європейський олімпійський фестиваль відбудеться 23-24 червня в Кіровограді. Проте, представники цієї вікової групи можуть і з юніорами позмагатися, якщо буде бажання. Тобто у них теоретично на один відбірковий старт більше. Як, наприклад, дехто з юніорів зараз залишився у Кіровограді і візьме участь 27-29 травня у чемпіонаті України серед молоді.
 
З усіма результатами можна ознайомитися за ЦИМ посиланням