Марина Бех-Романчук – чемпіонка Європи у приміщенні!!!

1694

Фінал жіночих стрибків у довжину для українських уболівальників був одним із найбільш очікуваних на чемпіонаті Європи в приміщенні. Те, що бронзова призерка минулої зимової континентальної першості Марина Бех-Романчук летить до Торуня боротися лише за медалі, було зрозуміло за перебігом подій нинішнього сезону. Однак, хмельничанка, котра приїхала до Польщі лише з шостим показником європейського топ-листа сезону, перевищила будь-які сподівання.

У шостій, заключній спробі українка приземлилася на позначці 6м92см, здобувши для збірної України першу медаль Торуня. І одразу ЗОЛОТУ!

Більш того, за часів незалежності нашої держави, це перша золота медаль збірної України з жіночих стрибків у довжину на зимових першостях континенту. А завдяки сьогоднішній перемозі Марини Україна перестрибнула з 26-тої одразу на 15-ту позицію в медальному заліку саме цього виду легкої атлетики на чемпіонатах Європи в приміщеннях!

З ким у фіналі Торуня змагалася Марина Бех-Романчук, як змінювалася ситуація в секторі від спроби до спроби, і, звісно, перші найемоційніші коментарі новеспеченої чемпіонки читайте далі у флеш-репортажі.

Склад фіналу згідно стартового листа:

  1. Анастасія Мірончик-Іванова (Білорусь) – 31 рік – срібна призерка минулого чемпіонату Європи в приміщенні, бронзова призерка чемпіонату світу в Дегу 2011, 11-разова чемпіонка Білорусі. РВі – 6.93м
  2. Марина Бех-Романчук (Україна) – 25 років – бронзова призерка минулого чемпіонату Європи у приміщенні, срібна призерка чемпіонату світу 2019, срібна призерка чемпіонату Європи 2018, переможниця Всесвітньої Універсіади 2019, бронзова призерка молодіжного (2017) та юніорського чемпіонатів Європи (2013), 11-разова чемпіонка України. РВі – 6.96м
  3. Хадді Сагнья (Швеція) – 26 років – чемпіонка перших юнацьких Олімпійських Ігор, фіналістка літніх та зимових чемпіонатів світу, 13-разова чемпіонка Швеції. РВі – 6.92м
  4. Ларісса Япікіно (Італія) – 18 років – рекордсменка світу серед юніорів у приміщенні, чемпіонка Європи серед юніорів 2019, лідер світового сезону. РВі – 6.91м
  5. Флорентіна Костіна Юско (Румунія) – 24 роки – екс-чемпіонка світу серед юнаків, бронзова призерка чемпіонату Європи в приміщенні 2015, екс-чемпіонка Європи серед юніорів, 3-разова чемпіонка Балкан, 9-разова чемпіонка Румунії. РВі – 6.79м
  6. Малайка Міхамбо (Німеччина) – 27 років – чинна чемпіонка світу, чинна чемпіонка Європи, бронзова призерка Кубку Континентів 2018, дворазова переможниця командних чемпіонатів Європи, екс-чемпіонка Європи серед молоді, 8-разова чемпіонка Німеччини. РВі – 7.07м
  7. Фатіма Діаме (Іспанія) – 24 роки – бронзова призерка чемпіонату Європи серед юніорів 2015, бронзова призерка Іберо-Американського чемпіонату 2018, 7-разова чемпіонка Італії. РВі-6.62м
  8. Лаура Страті (Італія) – 30 років – фіналістка Середземноморських Ігор, 8-разова чемпіонка Італії. РВі – 6.66м

ПЕРША СПРОБА:

Марина Бех-Романчук відкрила фінал кілька сантиметровим заступом, хоча і досить далеким стрибком під позначку 6.80м. Лідерство захоплює Малайка Міхамбо зі стрибком на 6м60см, але з відштовхуванням з гуми і втратою на планці у 25см. Лише сантиметром поступається їй юна італійка.

ДРУГА СПРОБА:

… І другий сантиметровий заступ найкращої легкоатлетки України минулого року. Вражає Хадді Сагнья, котра приземляється під позначкою 7м, але також з червоним прапорцем у руках судді. Міхамбо знову з недоступом у 28см і результатом 6.56м. То ж жодних змін у трійці лідерів, яку поки що закриває Сагнья з показником 6.48м

ТРЕТЯ СПРОБА:

Білоруска Анастасія Мірончик-Іванова починає накручувати ситуацію в секторі, відкриваючи третє коло фіналу стрибком на 6.72м. Наша вихованка Вадима Крушинського відповідає нарешті вдалою спробою і одразу своїм найкращим результатом 2021 року – 6м80см. Хадді Сагнья намагається не відстати – 6.75м. Втім, Малайка Міхамбо, хоча і знову втрачає на відштовхуванні чергові 10см, але впевнено виходить на позицію лідера зі стрибком на 6м88см, що також є найкращим показником німкені нинішнього сезону.

ЧЕТВЕРТА СПРОБА:

Змін у трійці лідерів не відбувається. Марина Бех-Романчук, з невеличкими помилками під час розбігу, які вилилися в розтягування кроків перед відштовхуванням, приземляється на позначці 6м62см. У цьому колі далі спромоглася стрибнути лише білоруска – 6.71м.

ПЯТА СПРОБА:

Юній Ларіссі Япікіно зовсім не вдається зібрати стрибок «до купи». Її швидкість навіть наближено не схожа на ту, яку донька Фіони Мей демонстувала у кваліфікаційних змаганнях. Як результат – лише 6.34 у цьому колі. Але… Марина Бех-Романчук починає розстрибуватися!!! 6м86см з ідеальним потраплянням на планку відштовхування і чергове поліпшення свого найкращого показника нинішнього сезону. Перед заключною спробою Марина все ще друга, поступаючись Малайці Міхамбо лише двома сантиметрами… Німкеня ж у п’ятій спробі показує 6.69м.

ШОСТА СПРОБА:

Анастасія Мірончик-Іванова стрибає на 6.72 і залишається на четвертій позиції. Хадді Сагнья заступає, але здобуває бронзу з результатом 6.75м. Марина Бех-Романчук робить неможливе!!! 6м92см!!! Найкращий результат сезону в світі й…. ЦЕ ЗОЛОТО!!! Оскільки Малайка Міхамбо відповідає стрибком на 6.78м і залишається зі сріблом.

Відразу після завершення змагань Марина Бех-Романчук ще зі свіжими емоціями прокоментувала виступ читачам сайту ФЛАУ.

«Цей зимовий сезон був для мене дуже важким. Одним з найважчих за останні роки, – говорить Марина Бех-Романчук. – Було мало змагань, постійно щось турбувало. На чемпіонат Європи я їхала, розуміючи, що готова, але при цьому не знаю, чого очікувати від самої себе. І саме тому нічого не хотіла прогнозувати. Не знала, що мені вдасться показати і реалізувати, чи не завадять ті нюанси, які були присутні на тренуваннях. Але рада зараз спілкуватися в такому чудовому настрої, адже все вдалося.

У фіналі ми вже особливо нічого не коригували, адже в останній момент перед стрибками вже не надихаєшся. Коли заходиш у сектор, все залежить від твоєї голови, від того, що ви зробили на тренуваннях. В такому режимі й потрібно працювати.

Я була впевнена, що фізично готова і можу показувати високий результат, але залишалося питання, чи впораюся технічно. Адже через те, що було мало змагань, турбував то ахілл, то ще щось, не встигли допрацювати деякі нюанси. І я хвилювалася, чи зможу впоратися з тією фізичною формою, яка зараз є у мене.

Заступи у перших спробах були викликані тим, що ще потрібно було розбігатися, намагалася максимально відчути доріжку, атмосферу. Завдяки тому, що сьогодні стрибало вісім дівчат, у мене попереду було ще чотири спроби, тому я не нервувала, була впевнена у тому, що мені потрібно відійти назад, зробити все якісно і буде доволі вдала спроба.

Мені здається, що тепер я дуже полюблю сектор у Торуні. Це сталося ще минулого року, коли встановила тут особистий рекорд, але тепер я його полюблю ще більше».