#Торунь2021: Українська жіноча естафета 4х400м серед затверджених для участі у чемпіонаті Європи в приміщенні

1088
Український жіночий квартет 4х400м із золотими нагородами чемпіонату Балканських країн у приміщенні 2021 року / Фото зі сторінки Хрестини Ромащук у Facebook

У вівторок, 23 лютого, Європейська Атлетика оприлюднила затверджені списки естафет 4х400м для участі в чемпіонаті Європи у приміщенні, що відбудеться 4-7 березня у польському місті Торунь.

Після того, як на минулій зимовій континентальній першості в Глазго українська команда не була представлена в жодній з естафетних дисциплін, на доріжки Торунь Арени повертаються наша жіноча четвірка, котра була в трійці найшвидших європейських команд за підсумками літніх результатів 2019-20 років разом з чинними переможницями та срібними призерками чемпіонату Європи у приміщенні – відповідно командами Польщі та Великої Британії.

Ще три команди відбиралися за часом нинішнього зимового сезону. Але… Не за результатами, показаними з естафетного бігу 4х400м, а за сумою секунд найшвидших чотирьох представників країни з бігу на гладкій 400-метрівці. То ж зовсім не дивно, що до шістки відібраних команд потрапили представниці Нідерландів, котрі взимку 2021-ого не раз дивували Старий Світ приголомшливими швидкостями і кількома оновленнями національного рекорду своєї країни. Схоже на те, що в Польщі голландський жіночий квартет на чолі з неймовірною Фемке Бол буде націлений боротися не просто за медалі, а за найвищу сходинку торунського п’єдесталу.

До шістки запрошених естафет приєдналися також жіночі команди Німеччини та Італії.

Трохи історії:

  • Вперше змагання з естафетного бігу 4х400м на зимових першостях Європи провели в 2000 році в Генті, Бельгія.
  • Бронзові медалі – найцінніший здобуток українського жіночого квартету на чемпіонатах Європи в приміщенні. 3:32.10 знадобилося Ользі Бібік, Тетяні Мельник, Анастасії Бризгіній та Ользі Ляховій, аби піднятися на третю сходинку пєдесталу в Белграді 2017.
  • Українська жіноча естафета 4х400м вперше стартувала на зимових першостях континенту у 2005 році в Мадриді. Тоді наш квартет у складі Антоніни Єфремової, Оксани Ілюшкіної, Лілії Лобанової та Наталі Пигиди фінішував четвертим за 3:31.67. Цей час залишається найкращим з усіх, показаних нашими дівчатами на чемпіонатах Європи в приміщеннях.
  • Лише одного разу на зимових чемпіонатах Старого Світу українська жіноча команда 4х400м була дискваліфікована через порушення правил. Сталося це у 2007 році в Бірмінгемі.
  • Двічі поспіль український жіночий квартет фінішував на п’ятій позиції. В Ґетеборзі 2013 це вдалося Юлії Краснощок, Ользі Бібік, Ксенії Карандюк та Ользі Земляк. У 2015 в Празі цей показник повторили Наталя Пигида, Наталя Лупу, Аліна Логвиненко та Юлія Олішевська.
  • Лише двічі з 2005 року наші дівчата не змагалися з естафетного бігу 4х400м на чемпіонатах Європи в приміщенні: в Туріні 2009 та в Глазго 2019.
  • 3:30.43 – рекорд України в жіночій естафеті 4х400м, встановлений Тетяною Мовчан, Аелітою Юрченко, Галиною Місірук та Ольгою Мороз на чемпіонаті світу в приміщенні 1997 року в Парижі.

Жіноча естафета 4х400м стане заключним видом найближчого чемпіонату Європи в приміщенні. То ж 7 березня, о 20:10 за київським часом статистично-історичні факти на доріжках Торунь Арени намагатимуться переписати Анна Рижикова, Анастасія Бризгіна, Катерина Климюк, Вікторія Ткачук та Аліна Логвиненко (запасна). За правилами змагань, з остаточним складом естафети тренерські штаби команд мають можливість визначитися за годину до початку старту.

Щодо нашої чоловічої естафети, то за всю історію зимових чемпіонатів Європи український квартет виступав лише один раз. У Белграді 2017 команда у складі Данила Даниленка, Євгена Гуцола, Олексія Познякова та Віталія Бутрима фінішувала п’ятою з результатом 3:09.64.

А в Торуні чоловічі естафетні команди будуть представлені збірними Бельгії, Великої Британії, Італії, Нідерландів, Чехії та Польщі.

Попередня статтяМетальники молота розіграли перші медалі зимового чемпіонату України з метань
Наступна стаття7.29сек – світовий рекорд Ґранта Голловея на 60м з/б (+відео) та срібло Владислава Мазура в Мадриді