Особисті рекорди й повернення, або яким був другий день чемпіонату України з легкої атлетики

1094
Фото з Instagram Анни Рижикової

На другий день чемпіонату України з легкої атлетики вболівальники чекали з непідробним нетерпінням. І недарма.

У ранковій програмі змагалися десятиборці й семиборки, а також відбувалися кваліфікації. До однієї з них – потрійного стрибка серед жінок – була прикута особлива увага, адже участь у ній брала бронзова призерка Олімпійських ігор, чемпіонка світу, триразова чемпіонка Європи Ольга Саладуха. Вже в першій спробі учениця Анатолія Бойка приземлилася на позначці 13.53 м і напряму кваліфікувалася до фіналу, який відбудеться 20 червня.

***

Вечірня програма була насичена фіналами, й уже на початку в сектор вийшли чоловіки, щоб визначити, хто на сьогодні найсильніший зі стрибків у висоту. Лідер українського сезону Андрій Проценко підтвердив свій рівень і переміг, ставши єдиним, кому підкорилися 2.26 м. Після цього учень Геннадія Зуєва зробив спробу на 2.31, які в разі успіху стали б його найкращим результатом сезону. Проте з першої спроби планка не підкорилася й Андрій вирішив далі не стрибати.

Дуже близьким до подолання 2.26 був і Богдан Бондаренко, який повернувся в сектор після дворічної перерви. Чемпіонат України став для нього першим стартом після Європейських ігор у Мінську.

Третя спроба на 2.26 освіжила в пам’яті чемпіонат світу в Лондоні: як і тоді, планка впала в останній момент, коли вже здавалося, що висоту подолано. І як і тоді, це коштувало Богдану медалі. Учень і син Віктора Бондаренка четвертий (2.20 м).

«Результатом, звісно, незадоволений. Хотілося стрибати ближче до нормативу або й виконувати його. Але пам’ятаю сезон-2019: тоді на першому старті у мене було 2.19, а на другому – 2.31. Сподіваюся, що якщо ця тенденція збережеться цього року, то все буде добре, – говорить Богдан Бондаренко. – Хотілося б, щоб перед чемпіонатом України були й інші турніри, але, на жаль, так склалося, що починати сезон довелося лише в Луцьку.

Я вже дещо забув ті відчуття, коли стрибаєш у кваліфікації і вже наступного дня фінал. Напередодні стан був трішки кращим, але радий, що відчуття потихеньку повертаються, зараз ніби нічого не болить, залишилося пригадати, як це стрибати після довгої перерви».

Срібло й бронзу розіграли учні Геннадія Здітовецького Дмитро Яковенко й Олег Дорощук. Обоє стрибнули на 2.23,але за спробами Яковенко був вище.

***

Змагання зі стрибків у висоту серед жінок почалися з неприємного. Катерина Табашник після першої ж спроби на 1.65 м була змушена відмовитися від подальшої участі через травму стопи. Натомість решта лідерок впевнено боролися на висотах 1.90 й вище.

Юлія Левченко й Оксана Окунєва подолали 1.94 м. Для обох цей результат став найкращим у сезоні, але Окунєва зробила це з першої спроби й виграла бронзу. Левченко подолала висоту з другої і посіла четверте місце.

В той ж час Ірина Геращенко і Ярослава Магучіх впевнено подолали 1.96 м, Магучіх також стрибнула на 1.98, ну а боротьба за золото розгорнулася на висоті 2.00 метри. Магучіх подолала ї їх з першого разу, Геращенко поки що з цією висотою не впоралася. Вихованка Ірини Пустовойт – срібна медалістка.

Магучіх у статусі чемпіонки України виконала три спроби на 2.05, на висоті національного рекорду, але невелика кількість стартів (а для учениці Тетяни Степанової чемпіонат України був лише другим турніром нинішнього сезону), певно, все ж зіграла свою роль і поки що планка не встояла.

***

Анна Рижикова, яка вже має норматив на дистанції 400 метрів з бар’єрами, виконала його і на гладкій 400-метрівці. На старт учениця Володимира Кравченка виходила з наміром поліпшити особистий рекорд і, зрештою, зробила це надупевнено – 51.21 с.

«Результати, які показую, були заплановані. Моя основна дистанція – 400 метрів з бар’єрами. Саме їх бігтиму на Олімпійських іграх, і все робиться, в першу чергу, саме задля високого результату на них, – говорить Анна Рижикова після перемоги. – Сьогодні всі хотіли показати високі результати, а далі розвиватимуть форму і, думаю, в Токіо естафета матиме хороший вигляд».

Нагадаємо, що 10 червня на етапі «Діамантової ліги» у Флоренції Рижикова встановила РВ на своїй коронній 400-метрівці з бар’єрами (54.19 с).

З 52 секунд також вибігла Катерина Климюк. На фінішній прямій вона випередила Аліну Логвиненко й виграла срібло (51.89 с). Логвиненко замкнула трійку призерок (52.60 с). Ще у 28 сотих секунди позаду Яна Качур.

У змаганнях серед чоловіків чемпіоном України з бігу на 400 метрів став Олександр Погорілко. Учень Олега Білодіда й Світлани Корж у фіналі встановив особистий рекорд – 46.19 с. Срібло також з найкращим результатом у кар’єрі виграв Микита Барабанов (46.86 с). У восьми сотих секунди позаду Данило Даниленко. У нього бронза.

***

Лише три сантиметри розділили чемпіона України й срібного призера зі стрибків у довжину. Владислав Мазур виграв з результатом 7.94 м. Сергій Никифоров другий (7.91 м).

У змаганнях серед жінок поза конкуренцією була Марина Бех-Романчук. Учениця Вадима Крушинського перемогла з результатом 6.76 м.

***

Микита Нестеренко третій старт поспіль демонструє стабільні результати, при цьому поступово додає і наближається до олімпійського нормативу з метання диска. Змагання в Луцьку він почав з 64.29 м, після чого виконав досить далеку спробу, але з заступом. Зрештою, Нестеренко переміг з 64.91 м, всього в 1.09 м від нормативу. Срібло з особистим рекордом виграв Руслан Валітов (59.32 м).

У змаганнях з метання диска серед жінок перемогла Наталія Семенова (56.84 м).

***

На дистанції 1500 метрів Анна Міщенко всю дистанцію бігла слідом за Орисею Дем’янюк. Атлетки далеко відірвалися від решти суперниць і між собою розігрували золото. На заключному колі Міщенко зробила кілька спроб, щоб обігнати Дем’янюк, але Орися все ж зуміла зберегти лідерство до самого фінішу – 4:17.50 хв і 4:18.02 хв відповідно.

У чоловіків Юрій Кіщенко в чудовому стилі фінішував першим, пробігши 1500 метрів за 3:46.51 хв. Олег Каяфа у восьми десятих позаду. Владислав Коваленко замкнув першу трійку (3:47.98 хв).

***

Вже вкотре Наталія Стребкова в гордій самотності долала дистанцію 3000 метрів з перешкодами. Змагаючись лише з перешкодами й секундами, вона перемогла й майже хвилину виграла у срібної медалістки Вікторії Дуткевич – 9:39.08 хв і 10:35.87 хв. Серед чоловіків переміг Роман Ростикус (9:08.20 хв).

***

Іван Єрьомін став чемпіоном України зі стрибків з жердиною (5.40 м).

Переможцем з десятиборства в рамках уже командного чемпіонату був Артур Суюнов. З трьох атлетів, які вийшли на старт, він був єдиним, хто пройшов усі десять видів – 6748 очок.

У другий день змагань боротьбу розпочали семиборки. Після чотирьох видів лідирує Анісія Лочман (3236 очок).

Ознайомитися зі всіма результатами другого дня чемпіонату України можна ТУТ.

Попередня статтяПрезидент ФЛАУ Равіль Сафіуллін обговорив перспективи розвитку легкоатлетичної інфраструктури Рівного
Наступна статтяМикита Нестеренко: «Намагатимемося піймати вітерець на двох турнірах, що залишилися»