Інтрига на завершення сезону, або чого очікувати від чемпіонату України-2023 з кросу

1855
Фото (с) Chiara Montesano/European Athletics

Легкоатлетичний сезон-2023 невпинно добігає до фінішної лінії. Міжнародні змагання на стадіоні позаду. Але попереду чемпіонат Європи з кросу, який у грудні відбудеться в Брюсселі. Хто ж представить Україну на континентальній першості? Відповідь на це питання дізнаємося вже найближчим часом. Ба більше, мешканці й гості Білої Церкви зможуть побачити відбір на власні очі, адже саме в цьому місті 28-29 жовтня проведуть чемпіонат України з кросу.

Цього року чемпіонат України мав відбутися в Сумах, але вкотре війна внесла корективи й змагання довелося перенести в інше місто.

«Біла Церква серйозно готується до цього чемпіонату й це дуже тішить, – говорить головний тренер з видів витривалості Сергій Романчук. – Крім того, що організація змагань обіцяє бути на високому рівні, у ці складні для України часи такі заходи ще є і ковтком свіжого повітря для багатьох людей.

Упевнений, що організатори зроблять усе для того, щоб бодай на ці дні й атлети, й тренери, й усі, хто завітає на чемпіонат, відчули ті позитивні емоції, яких усім нам так не вистачає».

Згідно з критеріями відбору, до складу команди на чемпіонат Європи з кросу можуть увійти до чотирьох атлетів і атлеток у кожній з дисциплін. Проте реалії сьогодення такі, що, найімовірніше, у більшості з них Україна буде представлена мінімальним складом.

«Згідно з критеріями відбору, в кожній дисципліні до складу команди можуть потрапити до чотирьох атлетів. При цьому ми враховуємо не лише місця на чемпіонаті України, а і їхні результати в топ-листі сезону та позиції у європейському рейтингу, – пояснює Сергій Романчук. – На сьогодні картина має такий вигляд, що, найімовірніше, в кожній з дисциплін ми будемо представлені лише одним атлетом чи атлеткою. Проте, приміром, серед жінок U23 у нас є кілька спортсменок, які можуть конкурувати нехай не за призові місця, але за першу вісімку в командному заліку, тож не виключаємо, що тут представництво буде ширшим.

Насправді, все буде залежати від виступів спортсменів у Білій Церкві. Лише після цього можна буде робити висновки і, як тільки команда буде затверджена, говорити конкретніше».

Уболівальникам, які завітають на чемпіонат України з кросу, нудьгувати точно не доведеться. У змаганнях серед молоді виступить Андрій Аатаманюк, який в останні роки показував найкращі серед українців результати в цьому виді легкої атлетики. В 2021-му він став п’ятим серед юніорів, а вже минулого року змагався з атлетами вікової категорії U23.

Серед учасників на дистанції 2 км серед дорослих досвідчені кросмени Володимир Киц і Олег Каяфі, які були п’ятими в складі змішаної естафети на чемпіонаті Європи-2018 з кросу, Вадим Лонський, який цього року здійснив справжній стрибок у результатах з бігу на 1500 метрів на доріжці, та Дмитрій Ніколайчук, який представляв Україну на командному чемпіонаті Європи. Лонський і Ніколайчук також боротимуться за перемогу й місце в команді на дистанції 10 км серед чоловіків, де на старт також вийдуть досвідчені Ігор Порозов і Дмитро Сірук.

Серед жінок U23 заявки для участі в змаганнях подали одні з найсильніших бігунок України на середніх дистанціях у цій віковій категорії – Тетяна Когут, Іванна Потапчук і Уляна Рачинська.

Але не менш інтригуючою може стати боротьба за медалі й серед жінок. Одна з найсильніших майстринь кросу в Україні Богдана Семьонова бігтиме у компанії марафонок Ольги Нижник, яка нещодавно стала мамою, і Євгенії Прокоф’євої, а також Олени Коваль (Китиці).

Юна Юлія Петрик вийде на старт змагань серед юніорок.

Попередня статтяВизначено найкращих легкоатлетів року в Європі
Наступна статтяБагатобічна діяльність ФЛАУ: Ольга Саладуха провела низку робочих нарад