WA затвердила кваліфікаційну систему та нормативи відбору на чемпіонат світу в приміщенні 2022

765
Фото WA

Менше аніж за рік до старту 18-ого чемпіонату світу з легкої атлетики у приміщенні, Світова Легка Атлетика затвердила розклад, кваліфікаційну систему та нормативи відбору до головного старту зимового сезону 2022 року. Змагання в заплановано провести у триденний термін з 18 по 20 березня 2022 року в столиці Сербії Белграді.

Вже традиційно чемпіонат на Stark Arena відкриватимуть старти п’ятиборок та семиборців, а закінчуватимуть естафети 4х400м серед жінок та чоловіків. Так само, як і у Портленді 2016 чи Бірмінгемі 2018, у технічних дисциплінах одразу відбуватимуться фінали. На кожну із дисциплін Світова Атлетика встановила цільову кількість учасників.

Кожна країна може бути представлена не більше, аніж двома атлетами на індивідуальному виді, які виконали нормативи відбору. Якщо кваліфікаційні нормативи виконають менше атлетів, аніж намічено WA, спортсмени добиратимуться за місцями у світовому рейтингу.  Виняток – спортсмени, котрі вже здобули так звані Wild Сards, вигравши всесвітні легкоатлетичні тури в приміщеннях у 2021 та 2022 роках. У цьому випадку національна федерація може бути прендставлена трьома атлетами на виді.

Переможці Всесвітнього легкоатлетичного туру в приміщеннях, що мають Wild Сards на зимовий чемпіонат світу 2022: 

Жінки:

  • 60м – Жавьєн Олівер (США)
  • 800м – Хабітам Алему (Ефіопія)
  • 3000м – Лемлем Хайлу (Ефіопія)
  • Жердина – Ірина Жук (Білорусь)
  • Потрійний – Лядагмфс Повеа (Куба)
  • Ядро – Ауріоль Донгмо (Португалія)

Чоловіки:

  • 400м – Павел Маслак (Чехія)
  • 1500м – Селемон Барега (Ефіопія)
  • 60м з/б – Грант Голловей (США)
  • Висота – Джанмарко Тамбері (Італія)
  • Довжина – Хуан Мігель Ечеваррія (Куба)

Кваліфікаційний період в усіх видах, окрім багатоборств, почався з 1 січня 2021 року і триватиме до 7 березня 2022 року.

У чоловічому семиборстві та жіночому п’ятиборстві світова атлетика, як і раніше, діятиме за принципом індивідуальних запрошень. Перші в пріоритеті – переможці Combined Events Challenge 2021. Далі п’ять найкращих багатоборців світового топ-листа нинішнього року (але максимум по одному атлетові від країни) та п’ять найсильніших за підсумками зимового сезону 2022 року. Традиційно 12-тий семиборець чи п’ятиборка будуть запрошені на розсуд Всесвітньої Атлетики. Незмінним залишається правило участі не більше двох атлетів від однієї національної федерації.

Для естафетних команд не встановлені нормативи відбору. WA вирішила, що кожна федерація має право виставити по одній жіночій та чоловічій команді 4х400м.

У четвер, 18 березня, рівно за рік до відкриття чемпіонату світу в приміщенні, місцевий оргкомітет Белграду 2022 активував на головній площі столиці Сербії годинник зворотного відліку та презентував офіційний веб-сайт змагань.

Попередня статтяДе і як слідкувати за зимовим чемпіонатом України зі спортивної ходьби
Наступна статтяВалерія Шоломіцька: «Ми чекали на високий результат, але рекорд України – це щось особливе»