Стабiльнiсть – запорука класу

240

21-рiчний львiв’янин Дмитро Дем’янюк та 18-рiчна iрина Коваленко з Бiлої Церкви захистили свої звання переможцiв традицiйних передноворiчних змагань, присвячених пам’ятi видатного легкоатлета, учасника московської Олiмпiади Олексiя Дем’янюка, якi завершились у Львовi.

21-рiчний львiв’янин Дмитро Дем’янюк та 18-рiчна iрина Коваленко з Бiлої Церкви захистили свої звання переможцiв традицiйних передноворiчних змагань, присвячених пам’ятi видатного легкоатлета, учасника московської Олiмпiади Олексiя Дем’янюка, якi завершились у Львовi.
 
Понад пiвтори сотнi легкоатлетiв з України (17 регiонiв держави) та Бiлорусiї змагались у дев’яти номiнацiях. Найбiльший ажiотаж у переповненому залi спорткомплексу ЛДiФК викликали змагання найсильнiших, де розiгрувались Гран-прi у стрибках у висоту серед чоловiкiв та жiнок.
 
Торiк, стрибнувши у Львовi на 1 м 95 см, чемпiонка свiту серед юнiорiв iрина Коваленко упродовж мiсяця очолювала свiтовий рейтинг. Цього року Коваленко, за словами її тренера Валентини Коваленко, вже мала в своєму активi пiдкорення 195-ти сантиметрiв, але в пiдготовку спортсменки втрутились полiтична нестабiльнiсть у державi. Збiр у Запорiжжi було зiрвано, тож до змагань у Львовi висхiдна зiрочка вiдчизняної “королеви спорту” пiдiйшла в ненайкращiй формi. Можливо на пiдсумковий результат вплинула й вiдсутнiсть належної конкуренцiї. Суперничати з Коваленко спробувала лише 16-рiчна Наталiя Габчук з Миколаєва, яка перед тим була кращою в юнiорських змаганнях. У Гран-прi Габчук поправила свiй результат ще  на п’ять сантиметрiв (180 см), але iрина в блискучому стилi – буквально зависнувши на планкою, подолала 1 м 83 см. На жаль, на пiдкорення вищої висоти належної мотивацiї у неї вже не знайшлося. Третє мiсце посiла 18-рiчна харкiв’янка Ольга Нiкiтiна – 175 см.
 
Як зiзнався на прес-конференцiї пiсля завершення змагань Олексiй Дем’янюк, на цих змаганнях йому стрибати завжди складно, оскiльки всi очiкують вiд нього повторення результатiв батька. Але цього  суботнього вечора учаснику минулорiчного Кубка Європи справдi не було рiвних: Дмитро елегантно з першої спроби подолав планку на висотi 220 i 223 см. Львiв’янин Вiктор Шаповал i Валентин Мужановський з Харкова завершили змагання на 215 см, а Олександр Вiрютiн з Вiтебська цiною неймовiрних зусиль все ж пiдкорив 220 (щоправда, планка якийсь час похитавшись, все ж злетiла з опор, однак спроба була зарахована, позаяк спортсмен вже залишив межi стрибкової “ями”).
 
Пiсля цього Дем’янюк-молодший, погiпотизувавши планку, вiдразу замовив 2 м 28 см – що є його особистим рекордом. Двiчi, в першi та другiй спробах вiн перелiтав над планкою, однак збивав її ногами. Тож, вочевидь, вже незабаром Дмитру до снаги пiдкорити й цей гросмейстерський рубiж. Хотiлося, щоб це сталося на зимовому ччемпiонатi України, тодi львiв’янину можливо вдасться здобути путiвку на офiцiйнi мiжнароднi старти.
 
У стрибках у висоту серед дiвчат 1989-90 рн. перемогу здобула киянка Олена Федорова (170 см), серед дiвчат 1987-88 рн. – Наталiя Ганчук з Бердичева (175 см). Найвище серед юнакiв 1989-90 рн стрибнув харкiв’янин Богдан Бондаренко (200 см), серед юнакiв 1987-88 рн. – наймолодший представник вiдомої династiї стрибунiв – Леонiд Матусевич з Житомира (201 см).
 
У стрибках у довжину серед жiнок перемогла Катерина Ульяна з Червонограда (566 см), у чоловiкiв найдалi стрибнув Василь Нiщик з Кузнєцовська – 686 см.
 
Переможцi та призери змагань отримали подарунки вiд спонсорiв змагань, а серед глядачiв був розiграний суперприз вiд туристичної фiрми “Яна” (директор Тетяна Дем’янюк) – туристичну путiвку в Будапешт.
 
Нагородили також кращих легкоатлетiв Львiвщини: ходока Юрiя Бурбана, висотника Дмитра Дем’янюка, бiгунiв Анну Климович, Василя Цiкала та стайєра-ветерана Марiю Островську.
 
Почесними гостями Меморiалу Олексiя Дем’янюка були вiце-президент Федерацiї легкої атлетики України Юрiй Карпюк та легендарний львiвський легкоатлет, учасник п’яти олiмпiад, неодноразовий чемпiон Європи, рекордсмен свiту та Європи, член виконкому iААФ iгор Тер-Ованесян.
 
Михайло РОМАНЯК