Валерiй Чередниченко:”Вiк не має значення”

207

Перед початком лiтнього сезону, цiкаво було дiзнатися про стан справ у спринтерських дисциплiнах. З таким питанням ми звернулися до головного тренера України з легкої атлетики з видiв спринту Чередниченка Валерiя Євгеновича.

Перед початком лiтнього сезону, цiкаво було дiзнатися про стан справ у спринтерських дисциплiнах. З таким питанням ми звернулися до головного тренера України з легкої атлетики з видiв спринту Чередниченка Валерiя Євгеновича.

Валерiю Євгеновичу, розкажiть, будь ласка, про пiдготовку спортсменiв збiрної команди України до лiтнього сезону. На кого ви покладаєте головнi надiї?
 
Осiнню пiдготовка була бiльше iндивiдуального характеру. Це було пов’язане з ситуацiєю, що склалася в країнi. Звичайно, я мав зв’язок зi своїми спортсменами, але це здебiльшого були телефоннi розмови. Фактично пiдготовка розпочалася з лютого, вдалося побачити хто в якому станi знаходиться. У березнi було проведено перший дуже розширений повноцiнний збiр, де були присутнi резервiсти: молодь, юнiори та юнаки, i, звичайно, весь дорослий “бомонд”. Я мав змогу побачити всiх, на кого я розраховую, або маю намiр розраховувати.
Щодо стратегiї, як я вже писав у планi пiдготовки, який згодом захистив, я маю намiр зараз продивитися всiх з ким працював останнi чотири роки. Подивитися хто знаходиться в чудовiй спортивнiй формi, а хто може i не дiйде до Олiмпiади у Пекiнi. Придивитися до молодi, яка має ще покращити свої результати за чотири  роки та пiдiйти на близьку вiдстань до дорослих. i до осенi я маю намiр визначитися зi складом вiдсоткiв на 90. Це рiк люстрацiї у командi. Щоб себе не обманювати та не обманювати нiкого, дiйсно, йде змiна поколiнь – однi йдуть, iншi приходять. Треба потихеньку звiльняти мiсця для молодих перспективних спортсменiв. Ображати я нiкого не збираюся. Вiк не має значення. Якщо людина доросла та продовжує подавати надiї, то немає сенсу виключати її зi складу збiрної.
 
Валерiю Євгеновичу, все ж таки Пекiн за три роки, а як ви будете визначати команду для участi у цьогорiчних чемпiонатах?
 
Цей сезон дуже насичений змаганнями всiх рангiв та дуже тяжкий. Цього року буде декiлька чемпiонатiв для юнакiв, юнiорiв та молодi. Тому дуже важливо придивитися до наших резервiстiв – кого можна включати до нацiональної команди. Для них це велика мотивацiя, i на зборах вони  про це чули. Отже липень буде зайнятий резервiстами та їх виступами.
У Гельсiнкi знову мають продемонструвати свою майстернiсть i Олена Красовська, i Тетяна Терещук-Антiпова. Олена зараз у Ялтi, посилено тренується i дуже добре виглядає на дорiжцi. Тетяна знаходиться на зборах у Пiвденнiй Африцi, у неї теж все гаразд. Я сподiваюся, що вона ще не буде закiнчувати спортивну кар’єру. Вона – приклад для iнших дорослих спортсменiв. Якщо вже затримуєшся у спортi, то треба виступати на належному рiвнi.
 
Останнiм часом десь загубилася Жанна Блок…
 
Так, справдi десь загубилася. Вона з’являлася на двох-трьох стартах у Європi. Чесно кажучи, результати показала не дуже добрi, але, можливо, вона просто готується до лiтнього сезону. Знаючи цю спортсменку, я майже упевнений, що кар’єру виступом на Олiмпiадi вона не закiнчить. Якщо вона i пiде, то тiльки пiсля вдалого виступу на чемпiонатi Свiту.
Крiм того, за пiдсумками минулого року, до участi у чемпiонатi Свiту допущенi всi чотири нашi естафетны команди. Три з них зараз тренуються в Ялтi, а четверта, чоловiча 4х100м, нажаль, майже розвалилася. Але, якщо у спортсменiв та їх тренерiв виникне бажання вiдновити команду, я готовий їм допомогти.