юрiй Бiлоног: <Я повинен був доводити, що виграв Олiмпiйськi iгри невипадково>

328

Ексклюзивне iнтерв’ю з олiмпiйським чемпiоном зi штовхання ядра Спортивний рiк практично закiнчився, але далеко не всi спортсмени можуть дозволити собi пiти у вiдпустку. Бiльшiсть з них вже думають про наступний сезон. Наприклад, олiмпiйський чемпiон Юрiй Бiлоног вже почав пiдготовку до чемпiонату свiту з легкої атлетики, який в березнi наступного року пройде в Москвi.

Ексклюзивне iнтерв’ю з олiмпiйським чемпiоном зi штовхання ядра
Спортивний рiк практично закiнчився, але далеко не всi спортсмени можуть дозволити собi пiти у вiдпустку. Бiльшiсть з них вже думають про наступний сезон. Наприклад, олiмпiйський чемпiон Юрiй Бiлоног вже почав пiдготовку до чемпiонату свiту з легкої атлетики, який в березнi наступного року пройде в Москвi.
 
Легендарного штовхача ядра кореспондент www.sport.com.ua знайшов в манежi Олiмпiєць. Юрiй був сама люб’язнiсть i перервав своє тренування заради спiлкування.
– Пiдготовка на початковiй стадiї, – почав розповiдати вiн, – етап втягування, ведеться груба робота над силою. Плани серйознi, як завжди – чемпiонат свiту, чемпiонат Європи, хочеться заволодiти якою-небудь медаллю на цих головних турнiрах наступного сезону. Найближчим турнiром є чемпiонат свiту в Москвi. Оцiнювати свою форму поки я не можу, але все, що ми задумали з тренером, все я виконую.
– Юрiй, чи входять у вашi плани якiсь комерцiйнi турнiри?
– Поки тiльки один. 19 сiчня в Германiїю мене особисто запрошує Ральф Бартелс в своє рiдне мiсто. Я вже в четвертий раз туди їду, там вже у мене є свої прихильники, якi хочуть мене бачити. До речi, там я зможу дiзнатися, на що я здатний, за два мiсяцi до свiтової першостi.
– Ви вже проаналiзували минулий рiк, який важко назвати успiшним для нашої легкої атлетики?
– Так, цей рiк був важким. Важко було психологiчно, перш за все. Я повинен був доводити, що виграв Олiмпiйськi iгри невипадково, i це тиснуло на мене. А спорт є спорт, за зльотами йдуть падiння, i я був готовий до цього. Це не можна назвати падiнням, звичайно, те, що мене не було на п’єдесталi в Хельсiнкi на чемпiонатi свiту, просто я не виконав завдання, програв, як i виграв в Афiнах, в останнiй спробi. Але це мене тiльки пiдстебнуло, насправдi.
– А невдачу нашої збiрної в цiлому на чемпiонатi в Хельсiнкi чим поясните?
– Завжди важко передбачити, як команда виступить. У командi були лiдери, я i Гешко, ми, звичайно, не виправдали це лiдерство, але це спорт. Вiн непередбачуваний.
В цiлому, вважаю, ситуацiя в нашiй легкiй атлетицi важка. Нових талановитих спортсменiв дуже мало. i справа не в них, не в спортсменах, а у вiдношеннi держави до спорту. Цiкавi дiти є, але їх вже майже нiкому тренувати. Тренери постарiли або виїхали, а тi, хто залишився, не хочуть працювати за маленьку зарплату. Якi зарплати, такий i результат.
– Пострадянський провал, викликаний розвалом ДЮСШ, в легкiй атлетицi такий же вiдчутний, як i у футболi?
– Провал є, але справа не тiльки в ньому. Просто хлоп’ята займаються спортом рокiв до 20, до першого-второго курсу iнституту, а потiм кидають, тому що не бачать стимулу. А радянська школа, яку я ще небагато застав, чим привертала? Конкуренцiєю. Була велика конкуренцiя i були високi результати. А зараз поряд зi мною по Українi є Бородкiн з Хмельницького i один хлопець з Одеси, який штовхає за 19, але йому ще дуже багато потрiбно працювати, щоб дiйти до 21 метра. А бiльше взагалi немає нiкого. У метаннi диска взагалi немає серйозних спортсменiв. Я метаю диск на любительському рiвнi, коли я приходжу на чемпiонат України, я вже переможець. Всi говорять: <Бiлоног прийшов, можна йому вiддавати медаль>. Хоча мої результати в метаннi диска на чемпiонатi свiту – це просто учасник.
– Все може змiнитися до кращого?
– Так, звичайно. Засмучуватися не треба, потрiбно працювати i все буде добре. Просто ми переживаємо такий ось черговий етап розвитку легкої атлетики.
 
Андрiй Крикунов (Одеса)

Попередня статтяЗапрошуємо на прес-конференцiю
Наступна статтяЧемпiон Європи Сергiй Лебiдь фiнiшував другим