Пробіг «Зустріч друзів» у Слов’янську

177

Вже вчетверте було організовано пробіг “Зустріч друзів”, відкритий Чемпіонат України з бігу по шосе в м. Слов’янськ Донецької обл.

    Вже вчетверте було організовано пробіг "Зустріч друзів", відкритий Чемпіонат України з бігу по шосе в м. Словянськ Донецької обл. В порівнянні з попереднім роком введено деякі зміни – тепер для чоловіків та жінок змагання проводяться на дистанції 10 км, першість визначається в наступних вікових категоріях: дорослі, молодь та юніори.

    Окрім того, що учасники мірялись між собою силою, вони змагались також за призовий фонд в 90 000 грн., про який завчасно попіклувались організатори.  

    Серед учасників змагань були також представники Росії – Михаїл Хоботов, Сергій Федотов, Юлія Винокурова, Олена Тихонова; Білорусії – Андрій Гордєєв; Франції – Давид Ромар, Філіп Гуільям та Кенії – Джонатан Коліжей. Почесними гостями Чемпіонату виступили Президент Федерації Валерій Борзов, що відкрив змагання, та бронзова призерка Чемпіонату світу 2007 Ірина Ліщинська зі своїм тренером Ігорем Ліщинським. Почесним же учасником змагань став шестиразовий Чемпіон Європи з кросу Сергій Лебідь.

    Першими стартували жінки – 33 спортсменки. На дистанцію щільною групою вийшли такі зірки українського і, певно, світового, бігу як Тетяна Кузіна (Гладир) – рекордсменка України з марафону, Ілона Барванова, Анжеліка Аверкова, Валентина Полтавська, Марина Дуброва. Після середини дистанції з відривом лідирувала Валентина Полтавська. Наздоганяли її спортсменки Аверкова, Дуброва та Барванова. В результаті Анжеліка Аверкова змогла обійти суперниць і лідирувала останні 2 км дистанції. Призова трійка виглядає так: А. Аверкова – 33.57; В. Полтавська – 34.12; І. Барванова – 34.22. Варто також відмітити переможницю у молодіжній групі Анну Коваленко з Донецька (36.23) та переможницю серед юніорів – Анну Мігель з Дніпропетровська (37.31).

    66 спортсменів змагались за абсолютну першість у чоловіків. Серед них, окрім уже названих спортсменів з-за кордону, змагались: Олександр Кузін, Микола Антоненко, Євгеній Божко, Сергій Зачепа, Микола Рудик, Дмитро Осадчий, Віталій Шафар, Олександр Сітковський, Ігор Гелетій.

    Учасники не стали демонструвати повільний біг тактичної боротьби, а навпаки, провели біг в високому темпі з перших кілометрів дистанції. Лідерство взяв на себе Микола Антоненко, що весь час збільшував відрив між лідируючою групою та переслудівачами. Після 4 км зійшов основний претендент на перемогу – Сергій Лебідь і в лідируючій групі залишилось 6 спортсменів. Антоненко, Шафар та Коліжей відірвались від переслідувачів і відразу стало зрозумілим хто буде в числі призерів. На 9 км Віталій Шафар обігнав Миколу Антоненко, зробив ривок і переміг в Чемпіонаті! Час переможця – 29.05, у Миколи Антоненка – 29.12, Джонатан Коліжей з Кенії – третій – з результатом 29.18. Першість серед молоді за Андрієм Мельником з Івано-Франківська – 31.24, а у юніорів виграв Олександр Тершовчин з Дніпропетровська – 31.31.

    Після фінішу змагання виправдали свою назву «Зустріч друзів» завдяки прекрасній атмосфері свята бігу та дружнього спілкування спортсменів. Більшість з них висловлювали вдячність організатору та відомому в недалекому минулому стаєру Євгенію Сиротіну за ентузіазм та цілеспрямованість, що допомагають йому вже кілька років влаштовувати спортивне змагання високого рівня. Сподіваємось, що наступного року нас очікуватиме не менш захоплююче видовище.

    Висловлюємо вдячність за представлений матеріал О. Доманчуку та О. Охріменку