Марія Рємєнь виграла срібну медаль чемпіонату Європи

272
Вечірня програма заключного дня зимового чемпіонату Європи з легкої атлетики почалася півфіналами з бігу на 60 метрів. Українка Марія Рємєнь свій забіг виграла з особистим рекордом (7,10 с) і вийшла до фіналу.

 
Натлія Погребняк фінішувала в одній десятій секунди від свого найвищого досягнення у кар’єрі (7,31 с), та шостої сходинки у забігу не вистачило для виходу у наступне коло. У цьому ж півфіналі бігла і француженка Мір’ям Сумаре. Його вона виграла з найкращим результатом сезону в Європі – 7.07 с.
 
Фінал у цій дисципліні видався драматичним. Марія Рємєнь і болгарка Тезджан Наімова перетнули фінішну лінію з однаковим часом – 7,10 с, але тисячні долі секунди були на боці болгарки. Українка вдруге поспіль виграла “срібло” чемпіонатів Європи. Третьою фінішувала Сумаре (7,11 с). Зазначимо, що третину дистанції Марія подолала, не зважаючи на спаз м’яза задньої поверхні стегна.

 
Олександр Борисюк замкнув дев’ятку фіналістів з бігу на 1500 МЕТРІВ. Час українця – 3.43,15 хв. Першим фінішну лінію перетнув француз Махьєдін Мехісі-Банаббад (3.37,17 хв). Коли до фінішу залишалися лічені метри, він обійшов турка Ільхама Тануі Озбілена (3.37,22). Третім став ще один француз Сімон Деніссель (3.37,70).
 
 
Чемпіонкою Європи зі стрибків у висоту стала іспанка Рут Бейтіа. Вона була єдиною, кому підкорилася висота 1,99 м. Шведки Ебба Юнгмарк та Емма Грін-Трегаро подолали висоту 1,96 м. Але Юнгмарк зробила це з першого разу і виграла «срібло». Грін-Трегаро знадобилося дві спроби – вона з «бронзою» чемпіонату Європи.
 
Надії на нагороду в естафеті 4х400 МЕТРІВ розтанули уже після першого етапу. Юлія Краснощок надзвичайно сильно відстала не лише від першої четвірки, а і від швецької команди, яка йшла п’ятою. Не вдалося скоротити відстань і Ользі Бібік.
 
Ксенія Карандюк зуміла наздогнати шведку, але перша четвірка вже була недосяжною. Щоб дістати їх, Ользі Земляк могло не вистачити і світового рекорду. Та лідер нашої команди зуміла обійти шведку і привести до фінішу нашу команду п’ятою (3.34,61 хв). Перемогу з рекордом чемпіонатів здобули британки у складі Елід Чайлд, Шейни Кокс, Крістіне Охурогу та Перрі Шейкс-Дрейтон (3.27,56 хв). Другими стали росіянки (3.28,18), а замкнули призову трійку чешки (3.28,49).
 
У чоловічій естафеті першими фінішну лінію також перетнули британці (3.05,78 хв), але після фінішу були дискваліфіковані. Через кілька хвилин суперечка вирышилася  на користь команди з Великої Британії. Росіяни задовольнилися срібними нагородами (3.06,96). Бронзові нагороди у поляків (3.07,53). Чехи – четверті (3.07,64).
 
Змагання зі СТРИБКІВ З ЖЕРДИНОЮ з найкращим результатом сезону у світі виграв француз Рено Лавілленьє (6,01 м). Власне, він подолав планку і на висоті 6,07 м, та похиталася, зіскочила з «вусиків», але не впала. Спортсмен побіг святкувати новий рекорд чемпіонатів, коли побачив, що судді не зарахували стрибок. Відео зі сльозами Лавілленьє обійшло телеекрани не однієї країни світу, а найближчим часом Інтернет заполонять фото з розпачем атлета.
 
Срібну медаль виграв німець Бйорн Отто. Подолавши 5,76 м з першої спроби, він пропустив наступну висоту. Після першої невдачі на 5,86 м Отто переніс спробу на 5,96 м. Та і там не зміг досягти успіху. Після цього атлет пішов ва-банк – вирішив стрибати 6,01 м. Але встановити особистий рекорд у Гетеборзі йому не судилося. Третім став ще один німець, Мальте Мор, який також подолав 5,76, щоправда, з другої спроби.
 

Чемпіоном Європи з СЕМИБОРСТВА з найкращим результатом сезону у світі і національним рекордом Нідерландів став Елко Сінтніколаас (6372 очка). «Срібло» з особистим рекордом виграв француз Кевін Майер (6297), а бронзова медаль і національний рекорд Сербії в активі Міхаіла Дудаша (6099).

 

У медальній таблиці Україна з двома золотими однією срібною та однією бронзовою нагородами посіла четверту сходинку.

Попередня статтяТреніхіну повернули «бронзу». Бураков – без медалі
Наступна статтяОльга Саладуха: «Сподіваюсь, зможу побити світовий рекорд Інеси Кравець»