Ольга Саладуха і Наталія Лупу – чемпіонки Європи

227
Рішення взяти участь у зимовому чемпіонаті Європи Ольга Саладуха прийняла в останній момент. Від початку в її планах були лише два міжнародні старти – у Дюссельдорфі і Бірмінгемі, і на обох вона встановлювала найкращі результати сезону у світі з ПОТРІЙНОГО СТРИБКА. Та саме після британського старту відчула: крапку у зимовому сезоні ставити зарано.

 
Перед від’їздом у Гетеборг Ольга наголосила, що не виконала достатнього обсягу спеціальної технічної роботи, щоб варто було від неї чекати чогось надзвичайного. Але при цьому не виключала можливості встановити національний рекорд.
 
Кваліфікацію Саладуха пройшла упевнено і без будь-яких проблем. І вже своїм першим стрибком у фіналі вкотре довела, що вона на сьогодні номер один не лише в Європі, а і у світі. 14,88 м стали не лише найкращим результатом сезону, а й новим національним рекордом України.
 
 
З п’яти спроб, які залишилися у Ольги, лише одна була результативною (14,68 м). Проте хвилюватися було марно. Срібна медалістка чемпіонату Європи, росіянка Ірина Гуменюк, настрибала 14,30 м, а італійці Сімоні Ла Мантіа для виграшу «бронзи» вистачило14,26 м.

 
Завершився перший біговий фінал сьогоднішнього дня. Чемпіонкою Європи з бігу на 400 МЕТРІВ стала британка Перрі Шейкс-Дрейтон. З результатом 50,85 с вона вийшла в лідери світового сезону. Другою з найкращим особистим досягненням у кар’єрі фінішувала її співвітчизниця Еілід Чайлд (51,45). А замкнула трійку призерів з національним рекордом Швеції Моа Х’єлмер (52,04).
 
На старт фіналу з бігу на 800 МЕТРІВ серед жінок вийшли дві українки. Протягом трьох кіл вони трималися позаду суперниць. На останньому Наталія Лупу, як і у попередніх забігах, почала прискорюватися і обійшла всіх фіналісток, включаючи росіянку Олену Котульську. А та неодноразово повторювала, що приїхала у Гетеборг за перемогою.
 
Лупу слідом за «сріблом» зимового чемпіонату світу-2012 додала до своєї скарбнички нагород і «золото» чемпіонату Європи-2013 у приміщенні. Крім того, Наталії вдалося встановити найкращий результат сезону (2.00,26 хв).
 
«Я була трішки здивована, вигравши «золото». Біглося мені добре, а на останні 100 метрів сил надав Господь, – зізнається Наталя. – Зараз переживаю дуже особливі відчуття».
 
Дебютантці чемпіонатів Європи Ользі Ляховій зачепитися за п’єдестал не вдалося, але вона вкотре показала досить високий результат (2.02,12) та фінішувала п’ятою.
 
У срібної медалістки чемпіонату, Олени Котульської, 2.00,98 хв. «Бронзу» виграла білоруска Маріна Арзамасова (2.01.21).
 
Тарас Бибик на своєму дебютному чемпіонаті Європи зумів вийти до фіналу з бігу на 800 МЕТРІВ, у якому фінішував п’ятим (1.50,38 хв). Перемогу відсвяткував фаворит забігу, поляк Адам Кщот (1.48,69). Кевін Лопес з Іспанії фінішував слідом (1.49,31). А от за третю сходинку розгорнулася драматична боротьба між британцем Мухтаром Мохаммедом та білорусом Анісом Ананенка. Білорус перетинав фінішну лінію у падінні, але одна сота секунди була на боці британця (1.49,60).
 
Володимир Бураков став четвертим з бігу на 400 МЕТРІВ. Час українця – 46,79 с. Беззаперечну перемогу відсвяткував чех Павел Маслак (45,66 с – найкращий результат сезону в Європі). Другим фінішував британець Найджел Левайн (46,21), а третім – Павло Треніхін з Росії (46,70).
 
 
Чемпіонкою Європи зі ШТОВХАННЯ ЯДРА стала німкеня Крістіна Шванітц (19,25 м). Компанію на п’єдесталі їй склали росіянка Євгенія Колодко (19,04) та білоруска Альона Копец (18,85).
 
Дистанцію 3000 МЕТРІВ найшвидше подолала португалка Сара Морейра (8.58,50 хв). Корінна Харрер з Німеччини була другою (9.00,50), а ірландка Фіоннуала Бріттон перетнула фінішну лінію третьою (9.00,54).