Жіноча молодіжна команда України виграла зимовий Кубок Європи з метань

255
Як і перший день зимового Кубка Європи з метань, другий українці починають зі срібла. Його виграв списометальник Олександр Ничипорчук, який виступає за молодіжну команду.

 
На чемпіонаті України в Ялті він зумів відправити спис за 80-метрову позначку. Повторити результат у Кастельйоні не вдалося. 75,93 м у першій спробі забезпечили йому другу сходинку. А переміг з рекордом змагань росіянин Валерій Іордан (82,89 м).
 
Першу бронзову медаль до скарбнички нашої збірної поклала дискоболка Юлія Курило (U23). На юніорському чемпіонаті світу-2010 вона була також третьою. Після того Юлії довелось поборотися з травмою, але сьогодні вона повернулася у сектор і готова підкорювати нові вершини.
 
У Кастельйоні Курило змагалася до останнього, і саме заключна її спроба стала найкращою – 56,88 м. Перемогла німкеня Шаніс Крафт (60,14 м). На другому місці – португалка Іріна Родрігес (58,49).
 
Дорослу команду у цьому виді метань представляла бронзовий призер чемпіонату Європи-2012 Наталія Семенова. В Іспанії потрапити на п’єдестал їй не вдалося, проте українка зуміла встановити найкращий результат сезону. Зробила вона це в останній спробі – 58,10 м. Цей показник приніс їй дев’яту сходинку. До вісімки найсильніших їй не вистачило лиш одного сантиметру. Але такий кидок і висока щільність результатів дозволив Семеновій набрати досить високу суму балів і зберегти за Україною другу сходинку командного заліку перед останнім видом. А поза конкуренцією у секторі для метання диска була німкеня Надіне Мюллер (66,69 м).
 
Перед заключним видом змагань серед жіночих молодіжних команд Україна йшла першою. 54 очки їй програвали француженки, більше ста очок – росіянки. Усе повинно було вирішитися у секторі для метання молота.
 
Доля командного «золота» повисла на плечах ще зовсім юної Альони Шамотіної. Більшість суперниць у 17-річної українки були на кілька років старші, а одна з головних конкуренток, Александра Таверньє, до того ж представляла Францію.
 
Головним завданням для Шамотіної було не відпустити надто сильно вперед француженку. І вже перші спроби довели, що Альона буде готова битися до останнього. У перших трьох спробах Альона відправляла молот за позначку 63 метрів. Найкраща з них була 63,80. Таверньє після першої половини змагань лідирувала з результатом 65,54 м. Проте Шамотіна цього року метала і далі, тому надія на ще вдаліший кидок залишалася.
 
 
Альоні вдалося це зробити в останній спробі – 64,50. Додала і Таверньє (66,20). Але для перемоги у загальному заліку французькій команді цього не вистачило. Українська жіноча «молодіжна» виграла зимовий Кубок Європи з метань з сумою 3840 очок. У Франції 3814 пунктів, а третя сходинка у росіянок (3664).
 
Чоловіча молодіжна команда перед заключним видом йшла другою. Зберегти позицію не вдалося, проте наші хлопці все ж залишилися у призовій трійці. У Миколи Багача лише половина спроб у секторі для штовхання ядра була результативною Найкраща з них – 16,34 м. Перемогу з результатом 18,63 м відсвяткував швед Даніель Стель.
 
У командному заліку перемогла чоловіча молодіжна збірна Росії (4169 очок). Слідом розташувалися французи (4066) та українці (3980).
 
Штовхальника ядра Андрія Семенова, який виступав за дорослу команду, на міжнародних змагання часто переслідує злий рок. Як би чудово він не був готовий до турніру, реалізувати себе вдається не завжди. На щастя, у Кастельйоні все склалося досить вдало, і з результатом 19,55 м він став третім. Іспанцеві Борхі Вівасу перемогу принесли 20,00 метрів.

 

Перед заключним видом чоловіча збірна України йшла третьою, і все повинно було вирішитися у секторі для метання списа. У зимовому сезоні не виступали лідери збірної – Олександр П’ятниця та Роман Авраменко. За їх відсутності право виступити у Кастельйоні виборов Микола Шама. 21-річний атлет виступав у групі В і у найкращій спробі показав результат 74,17 м. Іспанець Хорді Санчес, чия команда йшла другою і випереджала українців на 90 очок, відверто провалив вид і посів останню сходинку (65,60 м). Тим самим іспанці програли нашим атлетам більше ста очок і пропустили їх на другу сходинку.
 
Проте у групі А ще повинен був метати росіянин Олексій Товарнов. Його команда посідала на той момент четверту сходинку, поступаючись українцям лиш 29 очками. Товарнов відправ спис на 77,77 м і з цим результатом став п’ятим. Переміг литовець Сігізмунд Сірмаіс (82,51 с).
 
Проте сімки стали щасливими для російської команди. Суми очок, яку Олексій зумів набрати, вистачило для того, щоб вийти на другу сходинку (4214). Кубок Європи виграли німці (4435), українці стали третіми (4193).
 
Невідомою залишалася лише команда-переможниця серед жінок. Лідери української збірної з метання молота Ірина Новожилова, Ганна Скидан та Наталія Золотухіна у Кастельйон не поїхали. Кольори нашого прапору захищала 18-річна Ірина Климець. На національному чемпіонаті її молот не долітав до позначки 60 метрів. В Іспанії зробити далекий кидок Ірині теж не вдалося. Її 57,43 м підвісили шанси України на командну медаль на волосинку. Залишалося лиш чекати результатів у групі А.
 
Якщо росіянки відірвалися далеко вперед і завчасно забезпечили собі перемогу, то іспанки наступали нашим дівчатам на п’яти. На відстані 87 очок були француженки. Їхні атлетки більше десяти метрів виграли у Климець і допомогли своїм збірним виграти командні нагороди. Перемогу у секторі для метання молоту відсвяткувала Заліна Маргієва з Молдови (71,98 м). Росіянка Тетяна Лисенко стала другою (71,54). За 70-метрову позначку снаряд відправили також німкеня Катрін Клаас (71,04) та шведка Трейсі Андерссон (70,82 – національний рекорд).
 
У командній першості росіянки набрали 4528 очок. В Іспанії – 4138, у Франції – 4066, в України – 3984 і четверта сходинка.

Попередня статтяЗмагання в Австралії подарували світу кілька найкращих результатів сезону на стадіоні
Наступна статтяПовернення української команди з метань