Президент ФЛАУ взяв участь у комітетських слуханнях Верховної Ради України

267
Минулого тижня відбулися слухання у Комітеті з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму. Обговорювалося питання вдосконалення державної політики у сфері фізичної культури і спорту, а також законодавчого забезпечення страхування життя та здоров’я спортсменів, які беруть участь у спортивних змаганнях. Участь у слуханнях, зокрема, взяли міністр молоді та спорту України Равіль Сафіуллін, президент НОК України Сергій Бубка і президент ФЛАУ Ігор Гоцул.

 
Під час заходу голова Комітету Артур Палатний, зокрема, зазначив, що символічним є той факт, що між прийняттям рішення про проведення комітетських слухань та самими слуханнями відбулося декілька важливих подій, головні з яких – відновлення окремого центрального органу виконавчої влади з питань молоді та спорту та внесення урядом до парламенту проекту Загальнодержавної програми розвитку фізичної культури і спорту. «Ми зобов’язані підтримати цей позитивний імпульс і розробити спільні шляхи розвитку фізкультурно-спортивної галузі, вдосконалення її законодавчого забезпечення», – наголосив Палатний. Він також зазначив, що одним з першочергових завдань в цьому напрямі є унормування питань страхування життя та здоров’я спортсменів, які беруть участь у спортивних змаганнях.
 
За словами голови Комітету, сьогодні статтею 43 Закону «Про фізичну культуру і спорт» передбачено, що спортсмени вищої категорії, тобто ті, хто має спортивні звання майстра спорту України, майстра спорту України міжнародного класу, заслуженого майстра спорту України, гросмейстера України, підлягають обов’язковому страхуванню в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів. Він також сказав, що відповідно до Постанови Кабінету Міністрів «Про затвердження Порядку та умов обов’язкового державного страхування спортсменів вищих категорій», обов’язковому страхуванню підлягають тільки спортсмени збірних команд. «Таким чином, зазначена постанова не приведена у відповідність з новою редакцією Закону «Про фізичну культуру і спорт». Крім цього, вона й не виконується, оскільки держава не виділяє коштів на страхування навіть членів збірних команд», – сказав Палатний.
 
Він також зауважив, що Верховна Рада шостого скликання прийняла за основу проект закону про внесення доповнення до статті 40 Закону «Про фізичну культуру і спорт» щодо страхування учасників змагань, яким пропонувалося визначити, що життя та здоров’я учасників спортивних змагань на час проведення спортивних змагань підлягають обов’язковому страхуванню. Палатний запропонував присутнім обговорити цей законопроект, «як у редакції першого читання, так і в редакції, яку Комітет минулого скликання подав на розгляд Верховної Ради на повторне друге читання». Він наголосив, що «ми повинні визначити основні питання законодавчого забезпечення страхування спортсменів та прийняти рішення про створення робочої групи для розробки пропозицій щодо створення правових підстав забезпечення страхування життя та здоров’я спортсменів».
 
Палатний вважає, що за підсумками роботи цієї групи слід або вийти на узгоджену редакцію законопроекту, яку Комітет міг би внести на розгляд Верховної Ради, або рекомендувати парламенту зняти його з розгляду та розробити новий законопроект, який комплексно вирішуватиме проблему страхування життя та здоров’я спортсменів.
 
Президент ФЛАУ Ігор Гоцул у даному питанні звернув увагу на кілька моментів. З одного боку, страхування спортсменів, з огляду на швидкоплинність кар’єри і можливі травми, є дуже важливим кроком. Проте мова йде не лише про спортсменів екстра-класу, а і про дітей. Таким масовим видом спорту, як легка атлетика, який є базою для більшості інших і доступним для кожного, займається багато дітей з сімей з різним рівнем забезпеченості. У законопроекті немає чітко окресленого джерела фінансування. Якщо на ці сім’ї  накласти обов’язкове страхування, то не кожна з них зможе його оплатити. Це означатиме скорочення кількості дітей, які займаються спортом. Ігор Євгенович наголосив на тому, що для уникнення такої ситуації у законопроекті необхідно передбачити джерело фінансування за рахунок державних коштів.
 
Під час слухань мова йшла також про необхідність зробити головний акцент на підтримці дитячого та дитячо-юнацького спорту, дитячо-юнацьких спортивних шкіл, відновленні спортивної інфраструктури у школах та за місцем проживання. За словами Палатного, сьогодні необхідно «розвінчати популярне зараз гасло про шкідливість для дитини уроків фізичної культури в школі, адже дітям найбільше загрожує саме відсутність рухливої активності, занять фізичною культурою та спортом, та надмірне витрачання вільного часу за комп’ютерами».
 
За словами членів Комітету, головним завдання державної політики у галузі фізичної культури і спорту повинно стати залучення більшості дітей та молоді до занять фізичною культурою та спортом, що призведе як до покращення їхнього здоров’я, так і до вирішення проблеми їхнього дозвілля та профілактики правопорушень.
 
На думку учасників обговорення, шляхи вирішення цих питань мають бути відображені, зокрема, у Загальнодержавній програмі розвитку фізичної культури і спорту, яку парламент має ухвалити якомога швидше і зробити передбачувані нею заходи максимально якісними, спрямованими на ефективне вирішення поточних і перспективних проблем розвитку спортивної сфери.
 
При обговоренні питання щодо державної політики в області фізичної культури та спорту Ігор Гоцул звернув увагу на те, що у більшості провідних країн світу вона базується на тісній співпраці зі спортивними федераціями. Наразі співпраця між ФЛАУ та міністерством є конструктивною, є спільні бажання та погляди на розвиток спорту. Проте існують ініціативи, як то залучення федерацій до більш тісної співпраці з державою, натикаються на перепони. «Ці перепони законодавчі і ментальні, – пояснює Ігор Євгенович. – Є цілий ряд заборон, проте крім законів на заваді більш тісній співпраці стоїть і інше питання. У нашій країні ще не звикли бачити федерацію близьким і надійним партнером держави».
 
На думку президента ФЛАУ необхідно декларувати розвиток федерації як інституції у країні, допомагати її становленню, що зробить організацію більш впливовою. Потрібно більш активно і сміливо делегувати повноваження федераціям. Це лише сприятиме динамічнішому розвитку спорту, дозволить зробити фінансові процеси у спорті прозорішими, фінансові надходження стануть більш ефективними для спорту. Така тісна співпраця між державою та федерацію допоможе залучити якомога більше людей і інвестицій у спорт, а разом тим сприятиме розвитку як дитячо-юнацького, так і професійного спорту.
 
За підсумками розгляду було, зокрема, рекомендовано:
 
– Комітету з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму створити робочу групу за участю представників центральних органів виконавчої влади, інших державних колегіальних органів, страхових компаній та спортивних громадських організацій для розробки пропозицій щодо забезпечення страхування життя та здоров’я спортсменів, які беруть участь у спортивних заходах;
 
– Верховній Раді прискорити розгляд та прийняття законопроектів про Загальнодержавну програму розвитку фізичної культури і спорту на 2013-2017 роки та про внесення змін до Закону «Про антидопінговий контроль», а також провести Годину Уряду щодо виконання органами виконавчої влади вимог законодавства щодо розвитку фізичної культури і спорту та парламентські слухання на тему: «Шляхи вдосконалення державної політики у сфері фізичної культури і спорту»;
 
– Кабінету Міністрів внести на розгляд парламенту законопроекти про:
 
меценатство в спорті;
 
внесення змін до статей 87-90 Бюджетного кодексу України для встановлення видатків з відповідних бюджетів, зокрема, що враховуються при визначенні міжбюджетних трансферів, на утримання або фінансову підтримку відповідних суб’єктів фізичної культури і спорту;
 
внесення змін до Податкового кодексу щодо звільнення замовників спортивних споруд від сплати податку на землю в період їх будівництва та від податку на прибуток протягом перших п’яти років після введення спортивного об’єкта в експлуатацію, щодо відрахування частини доходів від акцизного збору з реалізації тютюнової та алкогольної продукції на потреби сфери фізичної культури і спорту.
 
Уряду рекомендовано також вирішити питання щодо надання підтримки дитячо-юнацьким спортивним школам незалежно від форми власності за рахунок коштів субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на придбання спортивного обладнання і інвентарю та забезпечення навчально-тренувального процесу.
За матеріалами: http://iportal.rada.gov.ua та https://uaf.org.ua