Віктор Сторч: «Дніпропетровськ серйозно готується до чемпіонату України з напівмарафону»

225
Кілька хвилин тому на радіо «Промінь» завершилася програма «Спортивний майданчик», темою якої був чемпіонат України з напівмарафону. Гостем ефіру став старший тренер штатної збірної команди України з легкої атлетики з видів витривалості Віктор Сторч.

 
Про те, хто бере участь у напімарафонах. Раніше були маси людей, які бігали. Зараз таких усе менше. У Дніпропетровську буде чемпіонат України, і участь у ньому братимуть збірні областей. Навіть чув, що є учасник з іншої країни. Тому, як бачимо, ще є люди, які бажають бігти. Крім того в рамках чемпіонату України проводитиметься і чемпіонат Дніпропетровської області. І там для участі в змаганнях може заявитися будь-хто, незалежно від вікової категорії.
 
Про кількість учасників чемпіонату України з напівмарафону. На даний момент таких близько 50. У чемпіонаті Дніпропетровської області на старт може вийти близько ста людей.
 
Про підготовку Дніпропетровська до чемпіонату України з напівмарафону. Дніпропетровськ серйозно готується до напівмарафону. Там створений оргкомітет змагань. І це вперше, що чемпіонат буде проводитися у День перемоги.
 
Показники українців з напівмарафону. зазвичай чоловіки у нас біжать в межах 1 години і 3-5 хвилин, а жінки – 1 години і 10 хвилин.
 
Про лідерів. У жінок яскраво виражений лідер – Тетяна Головченко. Серед чоловіків таких більше. Це і Дмитро Барановський, і Віталій Шафар. Є багато сильних спортсменів з Донецька.
 
Скільки напівмарафонів можна пробігти за рік. До десяти. Але якщо при цьому ви виступаєте ще й на дистанціях 5 та 10 кілометрів, то кількість напівмарафонів у рік зазвичай не перевищує п’яти.
 
Чи кожен напівмарафонець пробіжить марафон. Марафон можуть бігти лише дуже підготовлені і витривалі люди. Я теж колись бігав, у тому числі й двадцятку (21 км 97,5 м). Але пробігти марафон так і не зміг. Під час тренувань долав і 54 кілометри, але змагання – це зовсім інше. Коли виходиш на старт, очі стають квадратними і вискакують за вуха. Ти намагаєшся тягнутися за сильними, але можливості організму у всіх різні. Добре біжить підготовлена людина, а якщо ти не такий і намагаєшся бігти швидко, то так само швидко вщухаєш.
 
Витривалість – це вроджене чи те, що можна напрацювати. Найвищий результат покаже той, у кого це закладено генетично і хто до того ж працював над собою. Ця людина зможе бігти по-справжньому швидко. Від тренера теж багато чого залежить, але потрібно брати до уваги й умови, в яких ми живемо. У школах фактично немає уроків фізкультури. Всі нормативи відмінили, а у десятому класі люди грають у піонербол, перекидають м’яч через сітку.
 
Знайти повну версію програми незабаром можна буде в аудіоархіві на сайті радіо «Промінь» за лінком http://promin.fm/page/9.html?name=Audioarhiv1 («Спортивний майданчик» від 7 травня 2013 р., 9:30).