Сергій Бубка та Ламін Діак розповіли про готовність Москви до чемпіонату світу

319
До початку чемпіонату світу залишається все менше часу. З кожним днем до столиці Росії прибуває все більше атлетів з усіх куточків світу. До їхніх послуг привітні волонтери, хороші готелі і, що найголовніше, спортивні арени.

 
Цього року Міжнародна асоціація легкоатлетичних федерацій (ІААФ) святкує 30-річчя чемпіонатів світу. І в тому, що у таку визначну дату змагання пройдуть на найвищому рівні, у міжнародних та російських керманичів немає жодного сумніву. Про це вони заявили на прес-конференції, присвяченій завершенню Конгресу ІААФ.
 
За підготовкою пильно стежив віце-президент ІААФ, президент НОК України, голова координаційної комісії чемпіонату світу Сергій Бубка. «Починаючи з січня, ми щомісяця зустрічалися й проводили наради. У нас були чудові стосунки з усіма структурами міста та країни, ми працювали злагоджено і чітко. І як доказ цього, вже зараз звучить багато позитивних відгуків від прибуваючих делегацій, – розповідає Сергій Назарович. – Чемпіонат світу буде чудовим досвідом для Москви. Проте що таке легка атлетика, тут знають не з чуток. Москва приймала Конгрес ІААФ, фінал Гран-прі та чемпіонат світу в приміщенні.
 
До початку чемпіонату-2013 усе готово, вже продано 80 відсотків квитків. Упевнений, все пройде на найвищому рівні».
 
Успіху від проведення чемпіонату світу очікує і президент ІААФ Ламін Діак. Підставою для цього він вважає, зокрема, Конгрес ІААФ, для проведення якого, за його ж словами, були створені ідеальні умови. «Коли ми говоримо про легку атлетику, завжди маємо на увазі її майбутнє. Ми завжди думаємо про те, що зробити для її світлого майбутнього, – каже Ламін Діак. –Приємно констатувати той факт, що на чемпіонату світу вже встановлено абсолютний рекорд: до Москви для участі в змаганнях прибуло 206 з 212 федерацій-членів ІААФ».
 
Міністр спорту Росії Віталій Мутко не приховував гордості за проведену підготовку до чемпіонату світу. «Росія в останні роки стає центром наймасштабніших міжнародних подій. Кілька тижнів тому Казань з успіхом приймала Універсіаду, і от на черзі чемпіонат світу з легкої атлетики. «Королева спорту» надзвичайно популярна в Росії. Вона була прикрасою Універсіади, і тепер їй присвячено майже два тижні в житті Москви», – зазначив він.
 
Про популярність спорту в Росії говорять цифри вустами Віталія Мутко. Щорічно тут будують близько 3000 спортивних споруд, і перевага тут саме на боці легкої атлетики.
 
Під час чемпіонату світу була перевага і для його учасників. Приміром, було спрощено візовий режим. Проте на цьому Росія не зупиниться: в’їзд до країни для учасників наступних чемпіонатів світу і взагалі буде безвізовим. Для проживання команд, офіційних делегацій та ЗМІ обрали найкращі готелі міста, розробили зручні транспорті схеми, які повинні проявити себе вже зараз. На стадіоні «Лужники» зроблено все не лише для зручності, а й для найкращої телекартинки.
 
Не варто хвилюватися і за безпеку під час чемпіонату. «Наші спецслужби працювали в тісному контакті зі світовими спецслужбами. Можете не сумніватися, ми зробимо все можливе для того, щоб міри безпеки були не нав’язливими, але водночас серйозними і надійними», – запевнив Віталій Мутко.
 
Проте підготовка до чемпіонату світу була не єдиною темою, яку обговорювали під час прес-конференції. Значну увагу приділили питанням боротьби зі вживанням допінгу. У листопаді на Генеральній асамблеї ВАДА повинен бути затверджений кодекс, за яким санкції будуть ще жорсткішими.«З 1 січня 2015 року дискваліфікація спортсмена за вживання допінгу складе мінімум чотири роки», – зазначив Діак.
 
«У цій боротьбі ми повинні буди жорсткими й сильними. Це єдиний спосіб досягти успіху, – додає Сергій Бубка. – Звичайно, неприємно й досі зустрічати випадки з позитивними допінг-пробами, але в цілому наші методи працюють. Наша мета – підтримати спортсменів, які чесно змагаються.
 
Ми намагатимемося викорінити проблему допінгу різними способами. Будемо навчати та інформувати спортсменів, проте не можемо відмовлятися і від санкцій. Ми продовжуємо боротьбу, міцніємо в ній і зробимо все можливе для того, щоб спорт був чесним».
Попередня статтяПерші фото української збірної з чемпіонату світу
Наступна статтяЧемпіонат світу-2013 з легкої атлетики. Українська збірна у цифрах та фактах