Наталія Семенова. Залізна леді

251
Наталію Семенову без перебільшення можна назвати героїнею ранкової частини програми першого дня чемпіонату світу з легкої атлетики. На розминці полька Занета Гланц зламала їй ніс, проте це не зупинило українку і вона виконала всі три кваліфікаційні спроби.

 
Після виступу спортсменка поспішила в медпункт, звідки її відвезли в Першу Градську лікарню Москви.
 
Після огляду лікарі констатували: рвано-забита рана, перелом кісток носа без зміщення, струс головного мозку. В лікарні Наталі провели первинну хірургічну обробку рани, було накладено два шви, зробили рентген перенісся і МРТ кісток носа і головного мозку. Семеновій прописали повний покій, надали рекомендації по лікуванню і профілактиці, відпустили в готель, але через 4-5 днів їй потрібно буде прийти на повторний огляд – після того, як набряк зійде, необхідно поглянути, чи немає деформації.
 
По дорозі в лікарню Наталія розповіла:
– Все сталося під час розминки біля стійки з дисками. Я вже метнула і збиралася відходити, коли полька Занета Гланц взяла снаряд і почала крутити його назад. Як результат, зверху з усієї сили ребром диску вдарила мене в перенісся.
 
Тобто це було біля стійки з дисками, а не в зоні для відпочинку?
 
Так, розминатися там можна, але, звісно, завжди потрібно дивитися, чи є хтось позаду. Занета відразу вибачилися, але мені на той момент усе було байдуже. Я відразу відчула, що це перелом.
 
Наталю, як після такого ви взагалі змогли вийти в сектор?
 
Відразу стало погано, почало нудити. Тренери сказали зніматися зі змагань, але я вирішила метати. Спочатку попросила виконати одну спробу, потім ще одну, і так відпрацювала всю кваліфікацію. Суддя і всі навколо були шоковані. Але коли я сиділа в тіні з льодом на голові, то все було нормально. Та варто було вийти в сектор, як перед очима все починало крутитися.
 
Іноземні журналісти в один голос запитували, злі ви чи розчаровані. Які почуття вас переповнюють?
 
Більше розчарована. Я їхала з думками про фінал, про це свідчили і результати на заключних тренуваннях. Дуже прикро, що так все склалося.
 
Можливо, це прозвучить як чорний гумор, та все ж. Уваги від ЗМІ було більше після виграної «бронзи» на чемпіонаті Європи чи зараз?
 
Певно, тут уваги більше. Тепер маю шанс потрапити у «What’s on» на Eurosport. Але жарти жартами, а рідні за мене дуже злякалися. По телебаченню лиш показали, що я лежу, а наді мною купа лікарів. При цьому нічого не сказали.
 
А що ви сказали на камеру після заключної спроби?
 
«Мама, Льоша, я жива! Не хвилюйтеся». Повинна була показати чоловіку, мамі, всім близьким, що я – залізна леді.
 
Який головний урок винесли після цього випадку?
 
Насправді, я завжди дуже уважна в секторі, але тепер буду ще більш пильною. Ніколи не розмахуватиму диском, доки не переконаюся, що в радіусі п’яти метрів нікого немає.
 
Наталю, якби все ж вдалося пройти кваліфікацію, вийшли б і на фінал?
 
І не сумнівайтеся! Навіть якби потрібна була операція, попросила б її перенести.