Легкоатлетичні арени України: сьогодення і майбутнє

307
Питання відсутності баз та стадіонів для підготовки національної збірної команди з легкої атлетики на сьогодні одне з найболючіших для українських спортсменів. Його вирішення було одним з головних пунктів передвиборчої кампанії президента ФЛАУ Ігоря Гоцула.

 
На думку Ігоря Євгеновича, розраховувати лише на державний бюджет було б не зовсім правильно. При будівництві та реконструкції стадіонів варто задіяти, зокрема, й бізнес-структури. Яскравим прикладом такого підходу може стати Ворохта.
 
Даний регіон намагається повернути собі спортивну славу. І обмежуватися лише гірськолижним курортом «Буковель» тут не мають жодного наміру. Дану місцевість розглядають як альтернативу середньогірному Кисловодську.
 
Місцевість у Ворохті і її околицях та в Кисловодську можна порівняти. В обох – середньогірний рельєф. У Ворохті та прилягаючих територіях висоти коливаються від 800 до 1500 метрів. Крім того, плюсом українського містечка є ціни. Вони значно нижчі, ніж у Росії, до того ж розрахунки проводяться в українській національній валюті, що теж є перевагою.
 
«Не на користь російського міста говорять і ризики, пов’язані з високою криміногенною ситуацією, – каже Ігор Євгенович. – У Ворохті значно безпечніше. До того ж ми вже провели експеримент, відправивши туди цього літа групу скороходів, і відгуки були досить позитивні».
 
Стримуючим фактором на даний момент є відсутність стадіону з синтетичним покриттям. Наразі у Ворохті та прилягаючих територіях можна займатися лише спортивною ходьбою, бігати кроси та відмітки по ґрунту. Проте зацікавленість бізнес-структур у розвитку спортивної інфраструктури відкриває непогані перспективи. Спеціалісти ФЛАУ вже надали пропозиції щодо проекту будівництва стадіону та додаткових сервісів
 
«Ми побачили зацікавленість і почули про готовність влади і бізнес-структур рухатися в даному напрямку. Саме працюючи в такому тандемі, у нас є найбільший шанс досягти мети. Цей шлях прагматичний і взаємовигідний, адже туристи заповнюють бази Ворохти у лижний сезон, тобто взимку. Період підготовки легкоатлетів до змагань з ним не пересікається, а отже, завдяки нашим спортсменам бази не пустуватимуть майже протягом усього року»,  – каже Ігор Гоцул.
 
Наприкінці листопада спеціалісти ФЛАУ знову завітають до Ворохти, щоб ознайомитися з варіантами рішень щодо означених завдань.
 
«Щиро сподіваюсь, що даний проект вдасться втілити в життя. Адже умови проживання, харчування, можливість тренуватися на різних висотах й унікальний клімат даної місцевості дозволяють закрити багато питань, пов’язаних з підготовкою нашої команди до найвідповідальніших змагань року. Федерація легкої атлетики України докладе максимум зусиль для реалізації всього задуманого. Ми бачимо зацікавленість партнерів, і разом з нашим бажанням і наполегливістю в Україні може з’явитися чудова база для підготовки легкоатлетів», – підсумував Ігор Гоцул.
 
 
***
 
Поки в Ворохті готують проект по будівництву стадіону, новенька арена вже є в Черкасах. Наразі завершено укладання синтетичного покриття, готується навколостадіонна структура.
 
На черкаському стадіоні є вісім доріжок і, за словами Ігоря Гоцула,він має чудові шанси приймати як змагання, так і навчально-тренувальні збори.
 
«Ми підтримуємо такі ініціативи регіональних федерацій і місцевої влади, – каже Ігор Гоцул. – Як результат, уже в 2014 році Черкаси приймуть змагання національного рівня. Таке рішення ухвалили члени Виконкому ФЛАУ».
 
***
 
Чудовий проект і в Кіровограді. Вже розпочато масштабну реконструкцію стадіону «Зірка», яку планують завершити до 20 травня. Згідно з документами, це буде стадіон з сертифікатом ІААФ ІІ категорії, тобто він зможе приймати національні та міжнародні змагання.
 
У календарі змагань ФЛАУ на 2014 рік у Кіровограді вже є кілька національних змагань.
 
***
 
Минулого тижня Ігор Гоцул та головний тренер зі стрибків В’ячеслав Тиртишник відвідали Бердичів. З владою міста вони обговорили майбутнє «Меморіалу Віктора Лонського» та спортивну інфраструктуру міста.
 
В Бердичеві завершено реконструкцію стадіону, а найближчим часом розпочнеться реконструкція універсального спортивного залу, де також буде присутня легка атлетика.
 
«Приємно, що все більше українських міст проявляють інтерес до розвитку легкої атлетики і створення умов для занять «Королевою спорту». І Бердичів не виняток. Тут протягом багатьох років з успіхом проводяться змагання пам’яті видатного тренера Віктора Лонського. Під час візиту ми обговорили питання щодо їх майбутнього та щодо того, як краще розпорядитися наявними тут спортивними об’єктами, не дати їм пустувати і максимально задіяти для потреб легкої атлетики», – зазначив Ігор Гоцул.
 
***
 
У рамках Меморандуму про співпрацю ФЛАУ і «Запоріжсталі» завершується реконструкція манежу, а значить, вже в січні спортивна арена побачить національні змагання. Легкоатлети змагатимуться й тренуватимуться у приміщенні з новими вікнами, що дозволить зробити умови максимально комфортними.
 
***
 
Західна Україна може отримати новенькі стадіони не лише в Ворохті. Вже представлено проект реконструкції стадіону «Авангард» у Рівному. Також готується проект реконструкції стадіону «Рух» у Івано-Франківську.
 
Продовжується обговорення питання щодо майбутнього стадіону «Авангард» у Ялті, а в Києві вже місяць як триває реконструкція стадіону «Піонер» на Нивках.
Попередня статтяРатифіковано світовий рекорд з марафону
Наступна статтяСергій Лебідь претендує на звання найкращого легкоатлета Європи в жовтні