Михайло Медведь: «На чемпіонаті світу в приміщенні Україну представлять 20 легкоатлетів»

240
7-9 березня, у Сопоті, команда у складі 20 легкоатлетів захищатиме кольори українського прапору на чемпіонаті світу в приміщенні. Про відбір а змагання та очікування від планетарної першості державний тренер штатної збірної команди України Михайло Медведь поділився з журналістом «Високого замку» Оленою Садовник.

 
«Чемпіонат України в приміщенні став підсумковим етапом відбору на чемпіонат світу, який на початку березня пройде у Сопоті. Спортсмени, які виконали нормативи IAAF і посіли на чемпіонаті України перше-друге місця, і стануть учасниками світової першості.
 
У Сопоті Україну презентуватимуть 20 атлетів. Це далеко не рекордний показник, адже чимало лідерів вирішили внести зміни до системи підготовки і пропустити зимовий сезон. Уперше за останні п’ять років зимову «відпустку» взяли спринтери Марія Рємєнь і Олеся Повх. Натомість зі швидкими секундами змагатиметься Наталія Погребняк.
 
Жіноча естафетна четвірка з бігу 4х400 м має усі перспективи на світовий п’єдестал. Однак перегони за медалями дівчата розпочнуть лише наприкінці травня – на першому чемпіонаті світу з естафетного бігу. Після цього змагатимуться на командному чемпіонаті Європи. Як бачите, сезон у дівчат буде тривалим, тому тренерська рада разом зі спортсменками вирішили не ставити завдання потрапити на чемпіонат світу у Сопот.
 
А ось лідера з потрійного стрибка, Ольгу Саладуху, у Сопоті обов’язково побачимо. У Сумах вона повторила найкращий результат сезону у світі – 14,65 м. Цього сезону їй бракує стартів, тож чемпіонат світу у приміщенні стане хорошою нагодою «розстрибатися», випробувати себе у змагальних умовах.
 
Величезне бажання взяти участь у світових стрибках з жердиною мав Денис Юрченко. Щоправда, у цій дисципліні діє дещо інша система відбору. На чемпіонаті світу у стрибках з жердиною не буде кваліфікаційних змагань, тому нормативний критерій відбору є доволі високим – 5,72 м. Окрім того, спеціальні запрошення від IAAF одержать дванадцять найкращих у світі. Денису цього сезону не вдалося показати необхідний результат.
 
На жаль, цього разу у секторі для стрибків у висоту ми не побачимо нашого лідера, Богдана Бондаренка. Однак це не означає, що у цій дисципліні українці не претендуватимуть на медаль. Уже на початку сезону конкурентоспроможний результат – 2,33 м – показав Андрій Проценко. Незважаючи на те, що хвороба внесла свої корективи у його процес підготовки, тренери вирішили дати Андрієві можливість позмагатися у Сопоті.
 
Разом з Проценком у секторі для стрибків у висоту виступить чемпіон світу-2005 Юрій Крімаренко.
 
Підтвердили свою участь у планетарній першості і наші найкращі багатоборці – Олексій Касьянов, який є одним зі світових лідерів, а також  чемпіонка світу-2013 з семиборства Анна Мельниченко і володарка третього результату сезону у світі з п’ятиборства в приміщенні Аліна Федорова. Високий показник Аліни мене не здивував. Минулого сезону в її активі був навіть вищий результат, однак завадою в процесі її підготовки стала травма – улітку на тренуванні вона ушкодила стопу. І всі наші сумніви були лише щодо того, чи зможе Аліна відновитися до початку зимового сезону. Приємно відзначити, що всі її проблеми зі здоров’ям залишилися позаду. Так само, як і в Олексія Касьянова, який також тривалий час боровся з травмою стопи.
 
Видовищною обіцяє бути і боротьба на 800 м чемпіонки Європи у приміщенні Наталії Лупу та дебютантки світових першостей у приміщенні Ольги Ляхової, а також молодих дівчаток у секторі для штовхання ядра – Галини Облещук і Ольги Голодної. Адже результат рівня 18,50 м – це потенційне місце у фіналі.
 
Також до складу команди увійшли молоді спортсмени, для яких головним завданням буде показати свій результат у умовах змагань світового рівня. Незважаючи на фінансові труднощі, ми намагаємося «обкатувати» молодь, везти на подібні змагання максимум атлетів, які виконали необхідні нормативи. А також збільшувати кількість міжнародних змагань для юнаків та юніорів. Для молодих змагання є не менш важливими, ніж якісні тренування».
Попередня статтяОголошено склад української команди для участі в чемпіонаті світу-2014 у приміщенні
Наступна статтяІван Ухов повторив рекорд Європи зі стрибків у висоту