Богдан Бондаренко й Андрій Проценко: «діамантова» перемога українців на 2,40!

318
Минулого року на етапі «Діамантової ліги» в Лозанні світ чоловічих стрибків у висоту перевернувся з ніг на голову, коли Богдан Бондаренко подолав планку на недосяжній протягом багатьох років висоті 2,41 м. У 2014-му наші атлети продовжили дарувати надприємні емоції всім уболівальникам. Богдан Бондаренко й Андрій Проценко у найсильнішій компанії оформили переможний дубль, подолавши 2,40 м!

 
Українці стали єдиними, кому в Лозанні підкорилася ця висота. Бондаренко почав змагання з висоти 2,29 м, подолавши їх з третьої спроби. Щоправда, далі все стало на свої місця. Богдан традиційно почав пропускати висоти, з першого разу подолав 2,35 і наступні зусилля спрямував уже на 2,40 м. Друга спроба – і стадіон знову зірвався гучними оплесками. А далі були спроби на висоті світового рекорду – 2,46 м. Той поки що встояв, а Богдан відсвяткував перемогу і вийшов у лідери «діамантових» перегонів.
 
З другим результатом, але теж переможцем змагання завершив Проценко. Він випробовував сили на кожній з висот. Почавши з 2,20 м, помилився на 2,29 м. Щоправда, після першої ж невдачі переніс спроби на 2,32 і впорався з цим бездоганно. А далі почалися моменти тріумфу Андрія. З першої спроби він повторив особистий рекорд (2,35 м), після цього так само з першого разу встановив нове досягнення – 2,38 м. І з третьої спроби подолав 2,40 м, ставши третім українцем в історії, кому це вдалося зробити.
 
Іван Ухов і Мутаз Есса Баршим подолали планку на висоті 2,38 м, але за спробами Ухов випередив Баршима і став третім.
 
Ольга Саладуха стала четвертою з потрійного стрибка (14,33 м). Перемогла з повторенням найкращого результату сезону в світі Катеріне Ібаргуен з Колумбії (14,87 м).
 
Початку основної програми турніру передували кілька забігів, у яких спортсмени не боролися за «діамантові» очки. Проте менш видовищними вони від цього не стали. У двох з них виступили й українки. Анна Плотіцина виграла 100-метрівку з бар’єрами (13,01 с). На дистанції 100 метрів у одному з забігів Христина Стуй фінішувала третьою (11,43 с), а Олеся Повх у ньому ж була сьомою (11,55 с).
 
Для Стуй і Повх 100-метрівка стала не єдиним стартом цього вечора. Програму лозаннського етапу «Діамантової ліги» завершували жінки естафетним бігом 4х100 метрів. Олеся Повх традиційно розганяла українську четвірку. Другий етап, теж рідний для себе, бігла Наталія Погребняк. Христина Стуй долала другий віраж і виводила на фінішну пряму Наталію Строгову. Дівчата показали в Швейцарії час 43,57 с і були п’ятими. Перемогли голландки з національним рекордом своєї країни – 42,40 с.
 
Дистанцію 400 метрів серед чоловіків з найкращим результатом сезону в світі та національним рекордом Гренади виграв Кірані Джеймс (43,74 с). Найкращий результат сезону в світі з бігу на 100 метрів продемонстрував американець Джастін Гетлін (9,80 с). Другим був його співвітчизник Тайсон Гей (9,93 с). Дана дистанція на етапі в Лозанні не входила до «діамантових» перегонів.