Михайло Медведь: «Немає жодних сумнівів у тому, що Кубок Європи відбудеться»

235
Дедалі менше часу лишається до наймасштабнішої міжнародної події в історії Івано-Франківська – Кубка Європи зі спортивної ходьби, який відбудеться у травні наступного року. У понеділок, 6 жовтня, столицю Прикарпаття відвідав виконавчий директор Федерації легкої атлетики України Михайло Медведь. Він зустрівся з очільниками міста та області, щоб обговорити хід підготовки Івано-Франківська до події, і залишився задоволеним результатами зустрічі.

 

– Чи після зустрічі ще залишились якісь сумніви щодо підготовки міста до Кубка Європи?

 
– Жодних сумнівів у тому, що змагання відбудуться, у нас і так не було. Я уже не вперше в Івано-Франківську. У кінці квітня ми зустрічались тут з представниками європейської асоціації, але за той час відбулось багато подій і в Україні, і в Європі. Тому сьогодні насамперед хотілось побачити в очах мера і губернатора зацікавленість, і маю сказати, що слова підтримки прозвучали з вуст обох керівників.
 
– Які основні проблеми лишаються в Івано-Франківська?
 
– Насамперед це фінансування та розподіл обов’язків, які покладені на кожну із сторін – державу, федерацію, область, місто. Тому що Кубок Європи – це дуже відповідальні змагання, які представлятимуть як місто, так і країну в цілому. Тому тут ми маємо максимально якісно спрацювати, щоб ця робота в результаті стала спортивним святом для всіх. Залишилось трохи більше ніж півроку, час спливає. Але, я думаю, ми все встигнемо зробити. Найсерйозніше питання – це дорожнє покриття між Львовом та Івано-Франківськом.
 
– На якій стадії зараз робота над дорогою?
 
– Виходячи з економічної та політичної ситуації в країні, їй приділялось менше уваги, ніж хотілося б. Насправді, було зроблено небагато, але тримається хороша погода, а також у нас ще залишається весна, тому, сподіваємось, усе встигнемо.
 
– Як відгукується Європа про місто і підготовку до події?
 
– Вони довіряють нам, але найбільше питання, що їх турбує – це безпека атлетів і гостей. По-перше, безпека дороги від Львова до Івано-Франківська, адже львівський аеропорт – основне місце прийому іноземних гостей. По-друге, безпека перебування учасників під час проведення змагань. Європейці дивляться телебачення, бачать включення з України, але не завжди розуміють, що у нас відбувається.
 
– До яких додаткових заходів безпеки плануєте вдатися?
 
– Це залежатиме від ситуації, яка буде на момент проведення змагань. Якщо буде все спокійно, можливо, вистачить наших стандартних заходів, а якщо ситуація буде напруженіша, то тут уже керівництво області та міста прийматиме рішення на місці.
 
– Які прогнози щодо виступів українських атлетів на Кубку Європи?
 
– Кубок Європи – це все-таки командні змагання. Наші ходоки показали дуже хороші результати на Кубку світу, а наші юніори – прогрес року. Команда досить сильна, щоб поборотись за п’єдестал у команді. Усі будуть налаштовані на боротьбу, а далі все вирішить стиль.
 
– Як вирішуватимуться питання щодо спортсменів з проблемних регіонів України?
 
– Минулого тижня в Києві зі спортсменами та тренерами з Луганська та Донецька ми обговорювали їх можливий переїзд до інших регіонів України. А сьогодні з мером Івано-Франківська ми зачепили тему про те, що спортсмени з окупованих територій, які не мають змоги жити і тренуватись у себе вдома, можуть переїхати сюди. Багато спортсменів залишили домівки ще на початку літа і досі не знають, що там у них залишилось.
 
– А яку область вони представлятимуть на змаганнях?
 
– Тоді,на нараді,ми ще не знайшли готової відповіді на це питання. Але інтереси області, яка прийняла спортсменів, несе певні витрати і надає допомогу, мають бути враховані. Як саме – ще вирішуватиметься.
 
Марія ЧАЛА, sport.if.ua