Ігор Гоцул: «Федерації краще за Міністерство знають, що потрібно їхньому виду спорту»

207
Упродовж п’яти днів федерації, які хочуть взяти в ньому участь, мають подати свої заявки. Але є багато запитань: з якою метою проводиться цей експеримент, скільки триватиме, в чому конкретно він полягає? За роз’ясненнями ми звернулися до заступника Міністра молоді та спорту, президента Федерації легкої атлетики України Ігора Гоцула.
 
 
– Ігоре Євгеновичу, перш за все – Федерація легкої атлетики буде брати участь в цьому експерименті?
 
– Так, звісно, ми будемо подавати заявку. У нас є всі підстави вважати, що ми можемо отримати таке право.
 
– Розкажіть, будь-ласка, в чому саме полягає експеримент?
 
– Мова йде про те, про що останнім часом точилося багато розмов, до чого вже давно йде український спорт. Щоб нарешті прийняти адекватну, сучасну структуру управління спортом. Відійти від того, що левова частка фондів зосереджена в Міністерстві. Зараз багато федерацій існує лише формально, що є стримуючим фактором розвитку спорту. Ми плануємо з другого кварталу цього року запустити пілотний проект для декількох федерацій. Вони зможуть самостійно вирішувати фактично усі питання, пов’язані з управлінням їхнього виду спорту: приймати рішення про проведення змагань, відправки команд, проведення учбово-тренувальних зборів, формування різних збірних, делегацій тощо. Для цього їм будуть надані відповідні повноваження, для цього їм будуть надані кошти, що виділяються на вид спорту держбюджетом. Їм для допомоги будуть надані штатні співробітники відповідних служб Міністерства, які пов’язані з роботою по конкретному виду спорту. На прикладі цих федерацій під час пілоту буде вивчено, як відбувається вирішення оргпитань, як відбувається фінансування, які необхідно буде внести зміни в законодавство для того, щоб в 2016-му році мі повністю передали поточне керівництво спортом федераціям. А Міністерство зосередилося б на тому, чим воно і має займатися – на формуванні правил гри, на формуванні держполітики в сфері спорту, на формуванні держзамовлень, на зборі та аналізі інформації.
 
– Скільки федерацій буде відібрано, і скільки триватиме експеримент?
 
– Експеримент буде тривати впродовж трьох кварталів, до кінця цього року. Попередньо це буде п’ять – десять федерацій. Остаточна цифра буде залежати від того, скільки з них буде відповідати оголошеним критеріям відбору. І ще важливо, що рішення, скільки буде федерацій і які будуть федерації, прийматиметься не кулуарно, а на наступному засіданні колегії Міністерства.
 
– А що від цього виграють федерації? Їм головного болю додається, на скільки розумію?
 
– Безумовно, головного болю буде більше. Будь-яке право передбачає відповідальність. Якщо федерація хоче розпоряджатися грошима, хоче бути незалежною у вирішенні своїх питань, це передбачає, що в неї стен більше обов’язків, більше клопоту. Це не є якесь заохочення або бажання Міністерства скинути з себе частину своїх турбот і перекласти їх на когось. В даному випадку мова йде про приведення системи функціонування спорту у відповідності з чинним в Україні законодавством до існуючої у світі практики.
 
– Тобто, це не є щось нове або приклад якоїсь конкретної держави?
 
– Ні, ця модель управляння спортом загально розповсюджена у більшості розвинених країн.
 
– Через це нововведення зміниться щось у плані фінансів? Грошей у федерацій стане більше чи менше?
 
– На кількість грошей ця ситуація впливати не буде. А на ефективність їх використання – безперечно. Ми виходимо з того, що федерації в змозі більш якісно, раціонально ними розпоряджатися. Вони краще, ніж чиновники Міністерства, знають потреби свого виду спорту.
Попередня статтяУ Ірини Ліщинської – день народження!
Наступна статтяДовибори у Комісію атлетів Федерації легкої атлетики України