Уся боротьба за путівки на чемпіонат Європи – попереду

238
28 січня у Запоріжжі завершився командний чемпіонат України з легкої атлетики у приміщенні. Його переможницею стала збірна Дніпропетровської області, яка на 176 очок (1586 проти 1410) випередила найближчих переслідувачів – харків’ян. У багатоборствах першість країни виборола Київщина. Ну а тепер – про виступи у другий день змагань, які заслуговують на найбільшу увагу.
 
Вболівальники мали усі підстави сподіватися на високі результати у жіночих стрибках у висоту. Оксана Окунєва з Миколаєва впевнено, не витрачаючи зайвих спроб, брала позначку за позначкою. З першого разу їй підкорилися и 1 м 86 см. Але коли стало зрозуміло, що вона залишилася у секторі єдиною з усіх учасниць, від штурму наступних висот Окунєва вімовилася. Як вона потім розповіла, виступала з травмою – ушкоджене коліно ноги, якою відштовхується.
 
У чоловіків у бігу на 3000 метрів усього вісім десятих секунди не вистачило Івану Стребкову з Тернопільщини, щоб виконати норматив ФЛАУ для допуску на чемпіонат Європи у приміщенні, який відбудеться 5-8 березня у Празі. Результат Івана – 8.02,80.
 
Чемпіонка Європи-2013 та срібна призерка чемпіонату світу-2012 у приміщеннях у бігу на 800 метрів Наталія Лупу (Чернівецька область) зуміла кваліфікуватися у Запоріжжі у фінал на 400-метрівці. Отож у середу їй належало бігти і 400 м, і 800 м, причому змагання на цих дистанціях йшли одне за одним. Наталія вирішила пожертвувати своєю «коронкою», і зуміла виграти 400 метрів – 55,21. Проте стверджує, що то був лише експеримент, і надалі вона бігатиме більш звичні для себе вдвоє довші дистанції.
 
Завершував змагання останній вид чоловічого багатоборства – біг на 1000 метрів. Атлети подарували справжню інтригу – після шести дисциплін перевага вінничанина Вадима Адамчука над дніпропетровцем Сергієм Яроховичем складала усього сім очок, що у перерахунку дорівнювало одній секунді! Лише остання сотня метрів дистанції назвала ім’я переможця. Обігнавши перед фінішем свого головного конкурента, ним став Адамчук – 5612 бали.
 
– В мене було завдання пробігти за 2 хвилини 50 секунд. Я з ним впорався – 2.49,18. Зважаючи, що це мій перший національний старт після травми, результатом я задоволений. В мене була операція на коліні, мені хрестоподібні зв’язки міняли. Зазвичай після такого відновлюються рік, а мені вдалося за півроку набрати ту форму, в якій я був раніш. Буду намагатися і надалі покращувати свої результати.
 
– На скільки намагатиметесь покращувати? Які плани на цей сезон?
 
– Над планами ми з тренером ще будемо думати. Скоро, в лютому чемпіонат України в Суми. Ближче до нього визначимося, буду я виступати у семиборстві, чи в окремих видах.  Поки що продовжую відновлюватися, набирати форму. А ось на літо будемо настроюватися на більш серйозніші старти.
 
На цьому легкоатлетичне життя у Запоріжжі не завмирає. Вже 30-31 січня манеж МК «Запоріжсталь» прийматиме чемпіонат України серед юнаків (1998 р.н. і молодші).
 
Повні результати командного чемпіонату України з легкої атлетики у приміщенні дивіться ТУТ.
 
Фото Іван Качківський/ФЛАУ