В Івано-Франківську відбувся чемпіонат України-2015 зі спортивної ходьби (+ ВІДЕО)

231
Зимовий чемпіонату України зі спортивної ходьби, який 14-15 березня відбувся в Івано-Франківську, мав бути своєрідною репетицією Кубку Європи. Ці престижні змагання Європейська атлетична асоціація планувала провести в Івано-Франківську. Але через складну ситуацію в Україні їх перенесли до Іспанії.
 
Проте, організатори національної першості постаралися зробити все, щоб довести – не дарма їх місту свого часу доручили проведення головного континентального старту зимового сезону. Так стверджує головний тренер збірної України з видів витривалості Юрій Андрущенко.
 
– Івано-Франківська команда спрацювала дуже добре. Дуже злагоджено, по суддям взагалі ніяких зауважень не було. Жаль, що у цього міста через причини, далекі від спортивних, забрали Кубок Європи. Якби у травні ці змагання у нас проходили, все б було на високому рівні, я певен.
 
– Які сюрпризи подарував нинішній чемпіонат України?
 
– Перш за все це Надія Боровська з Волині (на фото). Вона повернулася після народження дитини, і вже вийшла на рівень національної збірної. І по фактурі, і по всім іншим показникам видно – готова на високі результати. Тай у Івано-Франківську дистанцію 20 кілометрів виграла з дуже гарним часом – година, 32 хвилини і 35 секунд.  
 
– В чемпіонаті України не брала участь рекордсменка країни Людмила Оляновська. У чому тут річ?
 
– Національна першість була основним етапом відбору до Кубку Європи, який, як ми вже знаємо, тепер відбудеться 17 травня у Мурсії (Іспанія). Але декого з наших атлетів ми звільнили від відбору, вони готуються до Кубку за індивідуальною програмою. Це ті, хто минулого року посів 1-6 місця на чемпіонаті Європи у Цюріху та 1-8 місця на Кубку світу у Китаї – Людмила Оляновська у жінок та Руслан Дмитренко, Ігор Главан (20 км) та Іван Банзерук (50 км) у чоловіків. За перемогу на минулорічному чемпіонаті України на дистанції 50 км також автоматично отримав путівку до Іспанії Сергій Будза.
 
На Кубку Європи у дорослих від країни на дистанції 20 км може виступати чотири атлети. Отож, тренерська рада буде подавати на затвердження Виконкому як кандидатів у збірну України у чоловіків, окрім Дмитренка та Главана, – Назара Коваленка (Київська обл.) та Андрія Ковенка (Вінницька обл.), які посіли зараз в Івано-Франківську, відповідно, перше та друге місце. У жінок, окрім, Оляновської – двох волинянок Надію Боровську та Олену Шумкіну, а також сумчанку Інну Кашину, тобто весь івано-франківський п’єдестал.
 
На дистанції 50 км до збірної, окрім Будзи та Банзерука, плануємо включити волинян Олексія Казаніна та Ігоря Сахарука, які були найкращими в Івано-Франківську на дистанції 35 км.
 
– Також в Іспанії на Кубку Європи будуть змагатися і юніори.
 
– Так, максимум по три представника від країни на дистанції. У цій віковій групі особливо хочу відзначити Ганну Суслик з Івано-Франківська, яка виграла 10-кілометрівку з особистим рекордом – 47.10.
 
– Минулими вихідними змагання зі спортивної ходьби проходили по усьому світу. І у Японії місцевий атлет Юсуке Сузукі встановив світовий рекорд на дистанції 20 км. Ви в Івано-Франківську обговорювали цю подію?
 
– Там на це часу не було. Дізналися про досягнення японця вже по завершенню наших змагань. Скажу так: година 16 хвилин 36 секунд – це не те що дуже високий результат, це – космос! Але до головного старту року – серпневого чемпіонату світу у Пекіні – ще п’ять місяців. Побачимо, чи зможе він стільки втримувати форму такого високого рівня. Є ще інші фактори, які могли йому допомогти: комфортна погода (в Івано-Франківську було трошки прохолодно). Також ми не знаємо, яке там було суддівство. Адже у ходьбі воно дуже багато важить.
 
Повні результати зимового чемпіонату України зі спортивної хоодьби дивіться ТУТ.
 
ВІДЕО ЗМАГАНЬ: