Ігор Гоцул: «Відтепер усі наші зусилля на міжнародній арені – на підтримку Сергія Бубки»

253
Кубок Європи з багатоборств відтепер носитиме статус чемпіонату Європи, європейська легка атлетика отримала нових керівників. Це лише деякі з рішень, які минулого тижня були прийняті на черговому Конгресі ЄА.
 
Одним з кандидатів на місце у Раді Європейської легкоатлетичної асоціації був президент Федерації легкої атлетики України Ігор Гоцул. Проте, за підсумками голосування, він до керівного складу ЄА не увійшов. Чи стало це розчаруванням для пана Гоцула? З цього запитання ми розпочали бесіду з очільником ФЛАУ.
 
– Звичайно, будь-кому неприємно програвати, і мені також. Хоча ця поразка – відносна. За мене проголосувало 22 країни – це достатньо багато, але цього виявилося не достатньо, щоб увійти до Ради (як виявилося, потрібно було набрати мінімум 32 голоси). Але для мене це привід задуматися і працювати серйозніше, з ще більшою віддачею, щоб рухатися далі.
 
Якщо говорити про причини, то їх багато. Європейська спільнота трохи вже стомилася від українських проблем. Ми не зуміли провести два престижних європейських старти (в Івано-Франківську Кубок Європи-2015 зі спортивної ходьби та у Донецьку Кубок Європи-2014), скасували засідання Ради ЄА, яке минулого року мало відбутися у Києві. І хоча причини у нас на це були більш ніж вагомі, але це все-таки негативно відобразилося на нашому іміджі. Проте, життя триває, треба рухатися, треба працювати, зробивши висновки, внісши серйозні корективи у діяльність.
 
Це якщо говорити відносно моєї кандидатури. Якщо говорити в цілому про результати Конгресу, то ними я задоволений. Тому що основні завдання, з якими ми їхали в Блед, ми вирішили. Європейська федерація рухається у своєму розвитку, вона дієспроможна, у неї буде адекватне керівництво. Наразі ми дуже серйозно готуємося до Конгресу ІААФ, робимо усе можливе задля підтримки кандидатури Сергія Бубки на посаду президента Міжнародної асоціації атлетичних федерацій.
 
– Ви сказали, що цей Конгрес був корисним для України. У чому саме?
 
– У Раду та керівництво Європейської Атлетики прийшло багато людей, які з симпатією ставляться до України, підтримують нас, розуміють усі складнощі, з якими ми зараз маємо справу. Другий момент – якщо за мене при всіх проблемних моментах проголосувало 22 країни, це все одно серйозна підтримка, це майже половина членів нашої європейської легкоатлетичної сім’ї.  Це досить вагомий показник, і він вселяє оптимізм.
 
– Виконуючий обов’язки президента Всеросійської федерації легкої атлетики Вадим Зєлічьонок, який також балотувався до Ради ЄА, і якого також не обрали, назвав Конгрес у Бледі «якимось дивним». Зокрема через те, що до керівництва Європейської атлетики не обрали представників таких провідних у цьому виді спорту держав, як Росія та Велика Британія. Ви цей Конгрес дивним не вважаєте?
 
– У тому, що їх не обрали, є певні закономірності. Значить, десь не допрацювали. Стосовно себе я вже розповів. Взагалі, якщо у вас щось не виходить, є два принципово різних підходи пошуку причин. Можна звинувачувати обставини, а можна пред’являти претензії до себе. Я звик в першу чергу пред’являти претензії до себе – що я не так зробив. Якщо це стосується Федерації – де у Федерації не допрацювали. Можливо, щось зробили не так добре, як це потрібно було. Легше завжди зовнішні обставини звинувачувати. Я не знаю, які у Вадима Борисовича були причини говорити про дивності цього Конгресу, мені він таким не здався.
 
– Окрім виборів у Бледі ще якісь важливі питання розглядалися?
 
– Досить серйозні зміни відбулися стосовно багатоборців. Ми знаємо, що це вид легкої атлетики традиційно сильний в Україні. І для нас було дуже важливо, що відтепер Кубок Європи з багатоборств буде чемпіонатом Європи. У багатоборців буде можливість отримувати відповідні титули з усіма преференціями, які з цього випливають – нагородами, преміями, а в першу чергу  і в першу чергу суспільним визнанням.
 
Другий момент – прийнято рішення, що наступний Конгрес ЄА відбудеться у Литві. Ми раді за наших колег з Литовської федерації, ми активно підтримували їх, щоб вони отримали таке право.
 
Також відбулося багато різноманітних зустрічей, переговорів в кулуарах Конгресу. Тому що вибори в ІААФ, які наближаються, змушують нас працювати ще більш інтенсивно. Україна має свого кандидата в президенти, і ми активно працюємо над тим, щоб він був успішним. Тому дуже великий обсяг роботи був зроблений у Бледі нашою делегацією стосовно підтримки Сергія Бубки. Сергій Назарович також був там особисто присутній, зустрічався з багатьма людьми. І ми щиро раділи, коли бачили, як позитивно сприймають його люди, причому не тільки люди спорту, але й представники бізнесу, політики. І, відповідно, все це разом було важливо, цікаво, корисно для нас. Повною мірою можна казати про те, що цей Конгрес був успішним для України і ми далі рухаємося уперед.