Ігор Ліщинський: «Олімпійські нормативи стали більш жорсткими»

253
Потрапити  на Олімпійські ігри стало ще важче, а відбір на чемпіонат світу-2016 у приміщенні ІААФ зробила навіть більш складним, ніж на Олімпіаду!
 
15 квітня ІААФ опублікувала кваліфікаційні нормативи для участі в чемпіонаті світу-2016 у приміщенні, який відбудеться у лютому у Портленді (США), та в легкоатлетичному турнірі Олімпійських ігор в Ріо-де-Жанейро. Прокоментувати їх прес-служба ФЛАУ попросила держтренера з легкої атлетики Мінмолодьспорту Ігоря Ліщинського.
 
– Чи здивували вас нормативи, встановлені на головні старти наступного року?
 
– Усі вони відповідають тенденції, що прослідковується останнім часом в легкій атлетиці останнім часом, та політиці, яку впроваджує ІААФ. Перша відмінність від попередніх Олімпійських ігор – відсутні нормативи «В» (вони були нижчими за головні, «А», та зараховувалися, якщо у дисципліні від країни їхав виступати один атлет). Їх, до речі, не має вже при відборі на чемпіонату світу-2015 у Пекіні. Але у порівнянні з нормативами ЧС-2015, а тим більше з нормативами, які застосовувалися на попередніх Олімпійських іграх, оголошені у середу стали трошки жорсткішими. Не в усіх видах, але в половині – в 22-х чоловічих та жіночих. Це ще раз підтверджує, що результати зростають, що має бути сигналом для наших спортсменів, тренерів. Конкуренція росте, отож здобути медалі в Ріо-2016 буде значно важче, ніж коли-небудь. Щоправда, є чотири види, в яких нормативи були трошки послаблені (у порівнянні з цьогорічним чемпіонатом світу), але вони не є нашими основними – у чоловіків у бігу на 5000 м та 10000 м, у жінок – на 10000 м та 3000 м з перешкодами.
 
Загалом, нас не дуже радує тенденція, що стають більш жорсткими нормативи у технічних видах – стрибках, метаннях, багатоборствах, а також у ходьбі. ІААФ це робить в першу чергу для зменшення кількості учасників і, відповідно, для покращення якості телетрансляції (чим компактніші змагання, тим для телебачення краще), чіткого складання програми.
 
– В минулі роки ФЛАУ встановлювала свої нормативи для відбору на основні головні світові  старти, які були вищими за міжнародні. Зараз також плануєте це робити?
 
– Були роки, коли ми вводили свої нормативи, але незважаючи на це на Олімпійські ігри у нас значна кількість спортсменів потрапляла саме по нормативам «В». Завдяки цьому ми могли повезти на Ігри велику кількість спортсменів, відбувалася популяризація нашого виду спорту в регіонах, адже географія олімпійців ставала ширшою. У 2016-му році такої можливості, на жаль, не буде.
 
Щодо встановлення національних нормативів, то, наприклад, на Пекін-2015 ми цього не робили. Не думаю, що відбудеться щось таке не передбачене, що треба буде робити ще жорсткішим відбір на ОІ та ЧС в Портленді. Але для початку треба дочекатися результатів нинішнього сезону, зробити їх оцінку, а там вже вирішувати.
 
– Вже відомо, з якої дати буде зараховуватися виконання олімпійських нормативів ІААФ?
 
– Поки що ні. Але думаю, терміни не зміняться у порівнянні з тими, які ІААФ встановлює на ЧС. Тобто, з 1 жовтня 2015 року в усіх бігових і технічних видах, а в шосейних – марафоні і ходьбі – з 1 січня 2015 року.
 
– Як прокоментуєте нормативи до чемпіонату світу-2016 у приміщенні?
 
– Тут дуже цікава ситуація, багато нововведень. Враховуватимуться як результати, показані в зимовий період, так і в літній. Але ці нормативи значно вищі навіть нормативів в Ріо-де-Жанейро. Так що конкуренція на поїздку в Портленд буде дуже жорсткою.
 
Декілька прикладів. Норматив у чоловіків у стрибках у висоту – 2.33! Це часто місце в ТОП-п’ятірці, а у Празі на чемпіонаті світу-2015 у приміщенні «золото» взагалі виграли з 2.31. У жіночій висоті норматив ще «крутіший» – 1.97! У світі так стрибають одиниці.
 
Цікаво, що в програмі чемпіонату світу в Портленді також присутні юніорські естафети та змагання ветеранів у бігу на 800 метрів. Правда, поки що ми не знаємо, як будуть відбиратися туди спортсмени. Також відзначу, що у Портленді у стрибках з жердиною будуть виключно фінали, і їх винесено за основну програму змагань – будуть проводитися у четвер, тоді як інші види – з п’ятниці по неділю.
 
Підсумовуючи скажу так: з подібними вимогами і на Олімпіаду, і на чемпіонат світу у приміщенні тепер зможуть поїхати лише дійсно найкращі українські легкоатлети. Еліта, яка боротиметься за нагороди.