Жіноча естафетна команда повертається!

237
Перший день командного чемпіонату Європи-2015, який 20 червня стартував у Чебоксарах, подарував нам чимало позитивних емоцій. У п’ятьох дисциплінах українці увійшли до трійок найкращих, завдяки чому після 21-ї дисципліни наша збірна йде на шостому місці.
 
Найбільшим успіхом першого дня змагань стала перемога жіночої естафетної команди 4х100 м у складі луганчанки Наталії Строгової, харків’янки Наталії Погребняк, Вікторії Кащеєвої (Донецька/Сумська обл.) та Христини Стуй (Київ/Івано-Франківська обл.). 42,50 секунди – це майже на пів секунди краще за росіянок, які фінішували другими. Окрім цього, наші дівчата побили свій же рекорд командних чемпіонатів Європи, встановлений два роки тому, а також показали найкращий результат сезону у Європі.
 
 
Після фінішу у зоні для флеш-інтерв’ю українки світилися від радості та перебивали одна одну.
 
Христина СТУЙ: «Я дівчатам розповідала, що мені напередодні наснився сон, але не хотіла казати який. Зараз нарешті скажу. Мені приснилося, що ми виграли естафету, і я кричала в камеру “Слава Україні!”. Я реально здивована!»
 
Вікторія КАЩЕЄВА: «А я хотіла б подякувати дівчатам за ці емоції. Я дуже рада насправді, після тривалої перерви, відновлення після травми, для мене це було дуже важливо, дякую вам дівчата».
 
Наталія СТРОГОВА: «Хочеться сказати: нарешті ми по-справжньому приступили до підготовки до Олімпійських ігор. Можна сказати, це був такий собі проміжний старт. Так що чекайте, ми повертаємося. Я сподівалася на цей успіх. Казала, що якщо ми не завадимо самі собі, то все буде добре. Майже все вийшло».
 
Наталія ПОГРЕБНЯК: «Я ж казала після мого фінішу на стометрівці, що у нас гарні шанси в естафеті. Все добре, ми відібралися на чемпіонат світу, встановили свій рекорд, тепер зустрінемося у Пекіні. Ми бігли з листа, і, слава Богу, пройшло усе на відмінно. Є, звичайно помилки, є де додавати. Але взагалі було все круто. Стільки емоцій було у цій естафеті!»
 
Наталія СТРОГОВА: «У нас в естафетній команді є така фірмова фішка у Лесі Повх: перед стартом вона робить руками ось так, прикладає їх до поясу. Коли вона так робить, завжди естафета була у призах. І зараз я бігла першою, і зробила так само. Леся була у ці хвилини з нами, переживала, спасибі, Лесьо!»
 
***
 
Проте, самотужки дівчата, звісно, нашу збірну на шосте місце у загальному заліку не вивели б. Їх підтримали інші українські атлети. Перших переможців командного чемпіонату Європи визначали жінки у бігу на 100 метрів. І тут майбутня співавторка естафетного тріумфу Наталія Погребняк лише двома сотими секундами поступилася британці Аші Філіп, з результатом 11,29 стала другою. Після чого сказала свої слова про естафету, які стали пророчими:
 
«Я задоволена своїм результатом. Я думаю, якби не було такого сильного вітру, пробігла б швидше. Почуваю себе дуже добре, вважаю з дівчатами поборемося за призове місце ще й в естафеті».
 
 
Зауважимо, що протягом усього дня у Чебоксарах гуляв сильний вітер. Наприклад, під час першого забігу жінок на 100 м апаратура зафіксувала його швидкість «-4,3»! Наталії і її суперницям по другому забігу трохи пощастило, зустрічний вітер впав до 1,4 м/с.
 
«Так, ми коли стояли на старті, був також сильний вітер, – розповідає Наталія Погребняк. – Але я не зважала на це. У Кіровограді, наприклад, також добрячий вітерець гуляв. Тут мені головне було посісти призове місце, щоб принести команді якомога більше очок. Старалася до останнього, хотіла бути першою, але не вистачило двох сотих».
 
***
 
Наступний результат ТОП-3 ми отримали від Анастасії Ткачук (Запорізька/Івано-Франківська обл.) на 800-метрівці. 2 хвилини 00,72 соті секунди – це третє місце і найкращий результат Анастасії у сезоні!
 
– Я взагалі не очікувала. Я просто «відключила» голову і бігла за дівчатами. Намагалася виконати завдання тренера. Але дуже тут жарко. У другій годині розпочинати розминку – це просто катування. Але я намагалася не підвести тренерів, тому що вони сподіваються на мене. Плюс, команда – рада, що так вийшло.
 
– Так ви все-таки «відключили» голову чи намагалися виконати установку тренера?
 
– То установка така була – «відключити» голову, і все. Я рада, що показала свій найкращий результат. 2.00,72 – нарешті мені міжнародника дадуть. А то три роки бігаю – область не могла зробити документи.
 
 
***
 
Також свій найкращий результат у сезоні показала у Чебоксарах Анна Тітімець з Дніпропетровщини у бігу на 400 метрів з бар’єрами- 54,75. Він дозволив їй стати другою.
 
– 11 очок в скарбничку команди – гарний виступ.
 
– Думаю, що гарний. В 2011 році я виступала на командному чемпіонаті Європи, ще коли була у молодіжній віковій групі, і посіла 4-те місце. Результат був гарний, а 4-е місце мене дуже засмутило. Друге, звичайно, також не ідеал, але покращення є. Тому я задоволена, все-таки з найкращим результатом у сезоні. Для мене усе гарно склалося. Завжди хочеться більшого будь-якому спортсмену, але сьогодні, вважаю, я виконала своє завдання.
 
– На фініші ви зробили ривок, але все-таки не наздогнали британку Ейлід Чайлд – поступилися 29-ма сотими.
 
– Я трошки збилася на 10-му барєрі, зупинилася. Ритм трошки ще не виходить у цьому сезоні. Але, я вважаю, це мій резерв. З одного боку погано, що збилася, з іншого – на перспективу нормально.
 
 
***
 
У метанні молоту порадував Євген Виноградов (Київ/Київська обл.). Після трьох спроб він йшов четвертим з результатом 73 м 89 см, і, здобувши право ще на один вихід у сектор, запустив снаряд на 75.91! І для нього також це – найкращий результат сезону. Британець Нік Міллер завершив змагання з точно таким показником, проте за додатковими показниками відстояв у українця друге місце.
 
– Добре вийшло. Але друга спроба, якби я не зачепив сітку сектору, за моїми відчуттями була б кращою. Я задоволений. У мене якось зазвичай на виїзних офіційних змаганнях ніяк не виходило добре виступити. І ось нарешті свої метри метнув.
 
– Сезон вдається?
 
– Так, він у мене добрий. Я набрав гарну форму, але досі не виходило, вже три старти по 74 метри я метнув. Не добирав достатньо якщо порівнювати з тренуваннями. Зараз більш-менш вирівнявся. Сподіваюся трошки додати.
 
***
 
Серед тих атлетів, які не увійшли у своїх дисциплінах до трійки найкращих, передусім відзначимо сумчанина Віталія Бутрима. Він поки що єдиний з українців, кому вдалося встановити у Чебоксарах особистий рекорд. 45,73 секунди на 400-метрівці дозволили йому стати п’ятим.
 
– Нічого собі! – вигукнув Віталій, коли дізнався свій час. –  Біглося важко, тому що вітер був сильний, а так нормально, я своє завдання виконав.
 
– Очікували на особистий рекорд?
 
– По формі, у якій перебуваю, я готовий був бігти швидше, ніж на Кубку України. Ось це і показав. Конкуренція сильна, вона спонукає з такими суперниками більше боротися, швидше бігти.
 
 
***
 
Отож, після першого дня командного чемпіонату Європи збірна України йде на шостому місці, маючи у своєму активі 150,5 очка. Усього на 2,5 пункти попереду нас поляки. Лідирують росіяни (186), німці (181) та французи (175,5). Головні претенденти на виліт з Суперліги – три скандинавські країни: Швеція (101 очко), Фінляндія (88) та Норвегія (60).
Попередня статтяПерші перемоги українців у Чебоксарах
Наступна статтяФлеш-інтерв’ю з українцями, які виступали в перший день командного чемпіонату Європи-2015