ФЛАУ та юридична компанія «Грищенко, Пронін та партнери» підписали меморандум про співпрацю

312
Відтепер Федерації легкої атлетики України має офіційного юридичного партнера.
 
3-го вересня було підписано меморандум про співробітництво між Федерацією легкої атлетики України та юридичною компанією «Грищенко, Пронін та партнери». Свої підписи під документом поставили президент ФЛАУ Ігор Гоцул та директор та керівник юридичної компанії Євген Пронін. Про важливість цього співробітництва для обох сторін, а також в чому воно буде полягати, ми запитали у пана Гоцула та пана Проніна.
 
– Починаючи юридичну діяльність, ми взяли за правило допомагати громадським організаціям, органам державної влади та федераціям, – розповідає Євген Пронін. – Особисто для мене легка атлетика не є чужою, бо я сам десять років займався цим видом спорту, представляючи Черкаську область. І коли закінчив юрфак та почав займатися юриспруденцією, постійно слідкував за діяльністю ФЛАУ, отож знаю про проблеми, з якими вона стикається що стосується юридичних аспектів. Зустрівшись з Ігорем Гоцулом ми вирішили, що будемо допомагати ФЛАУ та, можливо, Мінмолодьспорту в питаннях правового регулювання та правового забезпечення. Зазначу, що ми вже допомагаємо Міністерству культури у різних питаннях.
 
– Це буде допомога на національному рівні, чи на міжнародному також?
 
– Поки що ми починаємо співпрацю на національному рівні, але через те, що зараз створено Тимчасову комісію з питань протидії організації неправомірних легкоатлетичних заходів і змагань та участі в них членів Федерації легкої атлетики України, думаю, що ми розгорнемо нашу міжнародну діяльність поки що на країни СНД (у першу чергу Росію). А потім за потреби ми зможемо надавати також міжнародну правову допомогу. Юристи, які працюють у нашій компанії, мають відповідну освіту, тому ми на будь-якому рівні можемо захищати як кожного спортсмена окремо, так і Федерацію загалом.
 
– Це будуть лише консультації, чи повне юридичне супроводження?
 
– Ми починаємо у будь-якому випадку з консультацій, а завершуватимемо, якщо буде потрібно, судовими тяганинами та представництвом інтересів в різноманітних інституціях та судових установах – європейських та світових. Звичайно, не хотілось би, але якщо буде така необхідність, ми завжди готові допомогти.
 
Ігор Гоцул, президент Федерації легкої атлетики України:
 
– Спорт давно перестав бути любительським, це вже серйозний, добре налагоджений бізнес з усіма складовими бізнес-процесу: великими фінансами, великими контрактами, певними зобов’язаннями, а також суперечками. І, як наслідок, ті підходи, які раніш були доречні у спорті – любительські, поверхневі у вирішенні конфліктів, суперечок, заключенні різних зобов’язань, сьогодні вони суперечать самій природі спорту. Як і в будь-якому серйозному бізнес-процесі не можливо обійтися без кваліфікованої юридичної допомоги. В цьому сенсі співробітництво з компанією «Грищенко, Пронін та партнери» для нас дуже важливе, тому що для нас це можливість вийти на новий якісний рівень з точки зору організації процесу, захисту інтересів легкої атлетики і, за великим рахунком, інтересів країни, оскільки легка атлетика представляє Україну на міжнародній арені. Тому ми дуже раді залученню професійної компанії до такого співробітництва. Більш того, починаємо ми наше співробітництво з болючого аспекту, пов’язаного з відстоюванням наших інтересів в Криму, Донецькій та Луганській областях. Ми домовилися, що будемо жорстко відстежувати несанкціоновані змагання, жорстко відстоювати позицію, що Крим та Донбас – це територія України, а значить будь-які легкоатлетичні заходи можуть там проводитися виключно під контролем ФЛАУ. Ми будемо жорстко протидіяти будь-яким спробам проведення там несанкціонованих заходів, а також легалізації за допомогою спорту Криму як частини території Росії. І тут важко переоцінити важливість такого співробітництва з професійною юридичною компанією, бо виключно силами ФЛАУ це не можливо зробити якісно.
 
 
– Чому для співробітництва було обрано саме цю компанію?
 
– Це був зустрічний рух. Ми якраз шукали такого юридичного партнера, і почули зустрічну пропозицію від компанії «Грищенко, Пронін та партнери». Обговорили можливі параметри такого співробітництва, відразу знайшли спільну мову і сьогодні наші домовленості зафіксували вже юридично. Ще до формальної фіксації наших домовленостей, ми приступили до їх реалізації – ми створили Комісію з питань протидії організації неправомірних легкоатлетичних заходів і змагань та участі в них членів ФЛАУ, ми діємо за напрямками, про які я розповів вище. І це гарний приклад співробітництва серйозної бізнес-структури та громадської організації.
 
– Скільки коштуватиме ФЛАУ така юридична підтримка?
 
– Це партнерство не передбачає оплати з боку ФЛАУ. Юридичні консультації та послуги надаються нам на безкоштовно.
 
– Мова йде лише про юридичну підтримку Федерації, що вона стосуватиметься і допомоги легкоатлетам, які потрапили до якихось важких ситуацій, пов’язаних з їхньої професійною діяльністю?
 
– Ми зацікавлені розширити наше співробітництво на допомогу і легкоатлетам, і територіальним федераціям у відстоюванні своїх прав. Щодо останніх, то є багато моментів, пов’язаних з тим, що є правова база, яка забороняє закривати спортивні організації, перепрофілювати спортивні об’єкти. Однак, це дуже часто відбувається, і федерації не мають достатньо знань, щоб ці права відстояти. Про наше співробітництво у відстоюванні інтересів спортсменів ми говорили не лише з точки зору конфліктів чи проблеми конкретного спортсмену, а з точки зору системних проблем. Наприклад, зараз спортсмени часто соціально не захищені щодо можливості отримання травм. Існує трудове законодавство, згідно якого людина, яка зазнає виробничої травми, має право на певний захист. Однак механізму реалізації цього законодавства в спорті не має. І для нас було б дуже важливо разом з юристами спробувати знайти ефективні важелі, щоб ці справа спортсменів були захищені. Чи то за допомогою чинного законодавства, чи то за допомогою внесення до нього змін – це вже покаже аналіз та професійна юридична експертиза.