Коментар ФЛАУ щодо рекомендацій, озвучених 11 березня у Монако на засіданні Ради ІААФ

264
Під час 203-го засідання Ради Міжнародної асоціації легкоатлетичних федерації (ІААФ), яке відбулося 10-11 березня в Монако, Україні вже вдруге за останній час порекомендували навести лад у своїй антидопінговій програмі. Вперше це сталося у листопаді минулого року, коли Всесвітня антидопінгова агенція (ВАДА) назвала нашу країну серед тих, які не відповідають кодексу цієї організації.
 
Нинішня резолюція ІААФ за великим рахунком дублює повідомлення ВАДА чотиримісячної давнини та нагадує про необхідність привести свою антидопінгову програму до вимог ВАДА. Претензії обох міжнародних інституцій зводяться до трьох пунктів:
1.       Україна має привести своє антидопінгове законодавство у відповідність до міжнародних норм.
2.       Україна має розділити свої Національний антидопінговий центр та антидопінгову лабораторію.
3.       Україна має користуватися послугами лише акредитованих антидопінгових лабораторій.
 
Федерація легкої атлетики України змушена констатувати, що мало у чому може вплинути на вирішення цих питань, оскільки вони знаходяться виключно у сфері повноважень Міністерства молоді та спорту України, Уряду України та Верховної Ради. Від часу отримання попередження від ВАДА у цьому напрямку, зокрема, профільним Міністерством, була проведена велика робота: внесені відповідні Законопроекти, які регулюють антидопінгову діяльність в Україні, почалася більш тісна взаємодія з акредитованими ВАДА антидопінговими агенціями (зокрема, Німеччини та Польщі). ФЛАУ зі свого боку розуміє усю вжливість цієї проблеми та прикладає чималі зусилля для боротьби з допінгом, регулярно проводить серед атлетів, тренерів, інших легкоатлетичних фахівців роз’яснювальну роботу (лекції, семінари тощо). Також ФЛАУ дотримується принципів нульової толерантності щодо тих осіб, які порушують антидопінгове законодавство, – останнім часом відбулася низка дискваліфікацій, інформація про які публікувалася на офіційному сайті ФЛАУ.
 
Федерація легкої атлетики України має усі підстави сподіватися, що завдяки спільним зусиллям до кінця 2016 року, як того вимагають рекомендації ІААФ, усі недоліки у сфері антидопінгової програми в Україні будуть виправлені.
Попередня статтяIAAF присвоїла луцькому стадіону «Авангард» другу міжнародну категорію!
Наступна статтяВ Араді стартував Кубок Європи з метань