Міжнародна матчева зустріч U18: подвійна перемога України

345
Статистика – річ уперта. Згідно з нею, на кожних змаганнях є лише один переможець. Проте на практиці таких може бути кілька. І Міжнародна матчева зустріч U18 серед збірних команд України, Білорусі і Туреччини 24 квітня у Луцьку це довела.

 
День 24 квітня почався з перемоги над погодою. Попри всі прогнози дощ у Луцьку так і не почався. Щоправда, вітер не лише розганяв хмари, а й заважав багатьом атлетам фіксувати їхні результати як офіційні особисті рекорди і навіть більше. Переможниця з бігу на 100 метрів Ай Мізгін подолала дистанцію за 11,79 с, що на 15 сотих швидше найкращого юнацького досягнення Туреччини, але при цьому вітер дув зі швидкістю +2,8 м/с.
 
ТРІУМФ ГОСПОДАРІВ
 
Наступна перемога, тріумфальна і впевнена, належить українським легкоатлетам. Вони з першого виду програми, бігу на 110 метрів з бар’єрами серед юнаків, захопили лідерство (Олексій Овчаренко переміг (14,48 с), а Микита Коваль фінішував другим (14,66 с)) і не поступалися ним до завершення змагань. Як результат, перевага наших спортсменів над суперниками з Білорусі склала 41 очко – 190 і 149 відповідно. Збірна Туреччини набрала 86 пунктів.
 
Зазначимо, що у Луцьку збірна Туреччини, на відміну від українців і білорусів, виступала не максимальним складом. Як розповів Олег Сергеєв, який нині працює з командою, деякі дисципліни у них лише на стадії розвитку і в них ще немає достатньо сильних атлетів. Саме тому у деяких з видів програми Туреччину представляли лише по одному спортсменові.
 
Неабияка увага українських уболівальників була прикута до сектору для метання молота, адже тут змагалися срібний призер юнацького чемпіонату світу-2015 Михайло Гаврилюк і володар найкращого досягнення України серед атлетів віком до 16 років Михайло Кохан. Хлопці з роллю фаворитів упоралися на відмінно. Поза конкуренцією з результатом 79,73 м був Гаврилюк, а Кохан став другим (72,37 м).
 
Ще один срібний призер юнацького чемпіонату світу, Дмитро Нікітін, змагався у секторі для стрибків у висоту. Наш атлет, як і білорус Олександр Кисельов, подолав 2,05 м. Проте на відміну від суперника зробив це з другої спроби. Саме за цим показником і визначився переможець. Нікітін другий. А замкнув першу трійку ще один українець, Антон Мокряк (1,99 м).
 
Загалом, українські атлети перемогли у 12-ти дисциплінах. Старший тренер збірної України U18 Андрій Каратєєв залишився задоволений результатами наших спортсменів. Сезон лише починається, а багато хто з них уже встановив особисті рекорди і виконав нормативи для участі у чемпіонаті Європи U18, який відбудеться у липні у Тбілісі.
 
Каратєєв також відзначив важливість матчевої зустрічі для юних атлетів, а особливо з урахуванням надзвичайно високого рівня її організації у Луцьку. Для багатьох спортсменів це був перший міжнародний турнір. Серед них 14-річна переможниця з бігу на 3000 метрів Оксана Черкавська. На таких зустрічах спортсмени отримують досвід боротьби з суперниками з інших країн. Але це не єдиний плюс. Такі змагання, за словами тренера, чудово готують їх до чемпіонатів Європи і світу і в інших аспектах, адже тут вони бачать, як саме організовані міжнародні турніри, яка процедура від реєстрації до виходу на старт.
 
Шанс збагатити свій досвід участі у міжнародних стартах у декого з цих атлетів буде зовсім скоро, адже дехто з них братиме участь і у Матчевій зустрічі U20, яка відбудеться 7 травня у Нікосії. Там змагатимуться збірні України, Кіпру, Ізраїлю і Румунії.
 
ДО ПЕРЕМОГИ ТІЛЬКИ РАЗОМ
 
Ще про одну перемогу писали неодноразово, але без неї не було б і перемог сьогоднішніх, – це поява у Луцьку сучасного легкоатлетичного стадіону. У березні «Авагарду» присвоїли ІІ категорію спортивних споруд, згідно з критеріями ІААФ. Протягом цього спортивного вік-енду віце-президент ІААФ Сергій Бубка вручив даний сертифікат голові правління Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Олександру Товстенюку.
 
Саме Фондом «Тільки разом» і була проведена реконструкція «Авангарду». За словами Сергія Назаровича, багатьом варто взяти з нього приклад, вчитися у них розвивати спорт як у великих містах, так і у невеличких містечках і селищах. Адже саме там діти надзвичайно мотивовані, там дуже багато талантів, які, на жаль, часто залишаються непоміченими. Але як мінімум на Волині ця ситуація має змінитися уже найближчим часом. Нагадаємо, що восени минулого року сучасні спортивні комплекси отримали три районні центри області – Маневичі, Любешів і Камінь-Каширський.
 
Ще одним проявом шани стала пам’ятна дошка з подякою Ігорю Палиці і Фонду «Тільки разом» за реконструкцію стадіону «Авангард» і значний внесок у розвиток фізичної культури в Україні. Вона відтепер прикрашає фасад «Авангарду» і у її відкритті також брав участь Сергій Бубка.
 
ГОЛКИ НЕ ПІДТОЧИШ
 
Значною була і ще одна перемога – місцевого організаційного комітету. Міжнародна матчева зустріч U18 пройшла на найвищому рівні. Усі без винятку види програми відбувалися згідно з розкладом, без жодних відхилень від зазначеного у ньому часі. Теплий прийом і чудова атмосфера змагань, підтримка глядачів, подарунки і сувеніри учасникам – усе це надовго запам’ятається юним атлетам. Не забули і про глядачів, кожен з яких міг узяти участь у розіграші лотереї. А починалися змагання з естафет серед місцевих учнів, які боролися за звання найкращої школи Луцька.
 
Президент ФЛАУ Ігор Гоцул висловив щирі слова подяки організаторам змагань і додав, що з нетерпінням чекає повернення у Луцьк, на основний відбірковий олімпійський старт – чемпіонат України (16-19 червня). А президент ФЛА Волинської області подякував легкій атлетиці за те, що завдяки ній Луцьк зміг прийняти спортсменів з різних країн Європи і таку зірку світової величини, як Сергій Бубка.