Ігор Гоцул: «Україна стала активним членом міжнародного антидопінгового руху»

259
Цього тижня у Страсбурзі відбулися чергові засідання Моніторингової групи Антидопінгової конвенції Ради Європи та Європейського комітету з питань Всесвітньої антидопінгової агенції. Україну на цих заходах представляли перший заступник Міністра молоді та спорту України, президент ФЛАУ Ігор Гоцул та завідувач лабораторії Національного антидопінгового центру Олександр Ткачук.
 
– Ці дві структури, на засідання яких ми з паном Олександром їздили, координують зусилля щодо боротьби з допінгом, взаємодією з ВАДА, уніфікацією національних законодавств, направлених на рішення подібних питань, – розповідає Ігор Гоцул. – Останнім часом українська сторона постійно відвідує ці засідання, що, безперечно, вже саме по собі є нашим досягненням. Декілька років поспіль ми їх ігнорували, що завдавало шкоди авторитету країни, оскільки у світової спільноти складалося враження, що ми не приділяємо уваги питанням антидопінгу. Саме одним з наслідків цього стало те, що минулого року Україна потрапила до переліку країн, які не повною мірою відповідають кодексу ВАДА.
 
Зараз ситуація докорінним чином змінилася. Ми там представлені, ми спілкуємося, відстоюємо свої інтереси. Як наслідок, Україна з цього «чорного» списку повернулася до переліку країн, які належним чином ведуть антидопінгову діяльність.
 
Якщо говорити про результати нашого візиту, то треба відзначити декілька моментів. Ми надаємо інформацію про те, що ми робимо, і це дуже позитивно сприймається: до нас перестають ставитися як до країни, в якій існує висока толерантність до допінгу. Також ми на кожному такому засіданні звертаємо увагу присутніх на те, що в України є труднощі з виконанням взятих на себе антидопінгових зобов’язань на тимчасово окупованих територіях. І ми зможемо там їх виконувати лише тоді, коли російську окупацію буде знято.
 
Ми оперативно отримуємо багато корисної інформацію і можемо швидко адаптовувати під неї наші дії – будь-то дії Міністерства, Національного антидопінгового центру, чи дії, які висловлюються через якісь законопроекти. Ось зараз, наприклад, за декілька тижнів піде в Парламент новий проект Закону про протидію допінгу в Україні. І він якраз базується на досвіді, запозиченому на заходах, подібних страсбурзькому.
 
Окрім цього, ми налагоджуємо важливі двосторонні контакти. Ми продовжуємо розвивати наші стосунки з німецьким Антидопінговим центром та Кельнською лабораторією, які активно нас консультують. Наприкінці травня відбудеться візит їхніх представників до України, і вони вже тут, на місці, більше побачивши, зрозумівши, що у нас відбувається, зможуть надати більш вичерпні рекомендації. Також у Страсбурзі ми спілкувалися з делегаціями Литви, Латвії, Білорусі, Румунії, багатьох інших країн, і кожна така бесіда має користь в надбанні досвіду.
 
Також зазначу, що в червні в Україну приїде Моніторингова місія Ради Європи разом з ВАДА, щоб оцінити наші напрацювання та надати глобальні рекомендації щодо того, в якому напрямку ми маємо рухатися стосовно антидопінгової діяльності.
 
Ну і ще дві глобальні речі, про які можу сказати, підсумовуючи результати нашого візиту. Ми проявили ініціативу щодо проведення наступних засідань Моніторингової групи Антидопінгової конвенції Ради Європи та Європейського комітету з питань Всесвітньої антидопінгової агенції в листопаді цього року в Києві. Сподіваюся, що нашу пропозицію буде прийнято. Також продовжується наша робота щодо надання українському Національному антидопінговому центру міжнародного сертифікату. Маю зазначити, що маємо помітні позитивні зрушення у цьому напрямку.
Попередня статтяІгор Гоцул – в ефірі Українського радіо «Культура»
Наступна стаття«Діамантова ліга»: політ за 15 метрів і міжнародне повернення Семені