Київ в очікуванні візиту фахівців з антидопінгу

200
18-19 травня у Вільнюсі відбувся регіональний семінар ВАДА та профільного підрозділу Європейської Комісії, присвячений освітнім програмам, направленим на захист спорту від допінгу.
 
Впродовж двох днів представники двох інституцій активно ділилися досвідом у цьому напрямку, обговорювали зі слухачами проблематику даного питання. Україну на цьому заході представляли перший заступник Міністра молоді та спорту Ігор Гоцул та заступник голови Національного антидопінгового центру Ярослав Кручек.
 
– ВАДА дедалі жорсткіше діє по відношенню до порушників антидопінгових правил, – розповідає Ігор Гоцул. – Проте, мета цієї організації – не покарання, а захист спорту від допінгу. Зараз відбувається певна перебудова в її діяльності, пов’язана з проведенням превентивної роботи, направленої на те, щоб вберегти в першу чергу молодих спортсменів від спокуси вживання допінгу, від стереотипів, які можуть бути кимось нав’язані, а також формування нової культури, яка не допускає використання допінгу. Ми з паном Кручеком привезли багато корисних ідей з цього приводу, які будемо впроваджувати в Україні.
 
Окрім цього ми провели переговори безпосередньо з представниками ВАДА і Моніторингової групи Антидопінгової конвенції Ради Європи, під час яких обговорили деталі їх двох майбутніх візитів до України. Вже за декілька днів о нас приїде велика група фахівців, щоб подивитися, як ми працюємо і надати рекомендації, направлені на побудову ефективної роботи з антидопінгу, на акредитацію лабораторії, виконання усіх вимог ВАДА, тощо. Окрім цього, в червні до нас завітає Моніторингова місія Ради Європи – це вже буде певна інспекція, направлена на вивчення поточного стану справ в Україні щодо протидії антидопінгу: роботи нашого Антидопінгового центру, відповідності українського законодавства сучасним міжнародним нормам, процедури проведення, ведення превентивної роботи, взаємодії антидопінгової організації з державними органами та громадськими організаціями, в першу чергу федераціями. Це буде достатньо серйозний візит, адже до України така моніторингова місія приїжджає вперше. Нам буде дано першу базову оцінку, від якої будуть вже відштовхуватися усі наступні.
 
Провели ми також низку двосторонніх зустрічей з колегами з Грузії, Литви, Білорусі, Польщі. Обмінювалися досвідом, говорили, як де побудована робота, намагалися взяти щось корисне з досвіду кожної країни.
 
Перебуваючи в Литві, я скористався можливістю зустрітися з директором Департаменту фізичної культури та спорту країни (це литовський аналог нашого Міністерства спорту) Едісом Урбаанавічусом (на фото). Відбулася тривала, грунтовна бесіда про наше співробітництво. Воно між Литвою та Україною у сфері спорту та молоді налагоджено давно, останнім часом контакти інтенсифікувалися. Було реалізовано багато цікавих проектів, частина – запланована і ще буде реалізована. Але основною темою зустрічі була реформа спорту, адже досвід Литви в цьому плані дуже корисний. Причому, у литовців є досвід як позитивний, так і негативний. Позитив ми будемо переймати, а на чужих помилках – вчитися. Тому тут було також багато корисного.
 
Ну і ще хочу розповісти про один момент. Оскільки в перший день нашого перебування в Литві Україна вшановувала пам’ять жертв геноциду кримськотатарського народу, то, на запрошення нашого посольства з одного боку і за покликом серця з іншого, ми взяли участь в заходах, присвячених цій сумній даті. Вони відбувалися на центральній вулиці Вільнюсу поблизу пам’ятника жертвам тоталітаризму. В них брали участь кримські татари (у Литві є їхня невелика діаспора), українська діаспора, представники декількох посольств, перші особи Литви, громадськість. Вийшла дуже зворушлива церемонія, яка була важлива з точки зору як нашої поваги до історії, так і відстоювання інтересів України на міжнародній арені.