Євген Мазур – про виступ команди на Кубку Європи з бігу на 10000 метрів

234
6 червня збірна України повернулася з Кубка Європи з бігу на 10000 метрів. Бронзові медалі у командному заліку завоювали наші чоловіки.

 
Виступ команди відразу після прильоту прокоментував головний тренер з видів витривалості Євген Мазур.
 
Про організацію змагань. Організація була на найвищому рівні, починаючи від зустрічі і закінчуючи самими змаганнями. Турки взагалі наші брати, якщо так можна сказати. У легкій атлетиці так точно. Вони до нас дуже добре ставляться. Власне, як і ми до них.
 
Нас поселили у чудовому готелі на березі моря. Їжа була смачною, поживною і різноманітною, що для спортсменів також досить важливо. Стадіон, щоправда, був за 25 кілометрів від місця проживання, але це не було проблемою: питання транспорту організували на найвищому рівні.
 
Сподобалися церемонії відкриття і закриття. Особливо те, як провели нагородження. Зазвичай воно проходить на стадіоні, поспіхом, коли вже темно. У Мерсіні ж на стадіоні нагородили лише медалями, завойованими в особистому заліку. А от командні нагороди отримували вже під час банкету. Так значно приємніше і затишніше.
 
Про керівника делегації. Нам дуже пощастило з керівником делегації Інгою Бабаковою. Вона була спортсменкою високого класу і це відчувалося на кожному кроці. Інга дуже нам допомагала у вирішенні будь-яких питань і забезпечила дійсно душевну атмосферу у команді. Була справжнім керівником делегації.
 
Про виступ чоловічої команди. Хлопці, звісно, молодці. Було досить жарко, душно, погода важка. Поставили перед ними завдання не починати швидко, і вони молодці, грамотно все зробили. Дещо швидко почав Василь Коваль, так би міг мати бути вище у фінальному протоколі. Добре, м’якенько почав Дмитро Сірук і поступово «розкрутився».
 
Дмитро Лашин і Артем Казбан показали особисті рекорди на Кубку Європи, що дуже важливо. На офіційних стартах цього від спортсменів чекають, але їм не завжди вдається. А тут все склалося якнайкраще.
 
Ми від початку йшли в трійці. Інформація на табло оновлювалася після кожного кілометру, зручно було слідкувати за результатами.
 
Про Дмитра Лашина. Лашин почав грамотно. Був період, коли трішки «підсів», а коли після п’ятого-шостого кілометру група почала розпадатися, відразу зібрався і почав «діставати» суперників. Будемо працювати і далі. Він зараз налаштований по-бойовому. За кордон на збір їхати не хоче, максимум – у Ворохту. А так йому комфортно готуватися вдома, у Білій Церкві.
 
Попереду у Дмитра чемпіонат Європи. Виконати олімпійський норматив (28.00,00 хвилин) буде складно, але надія є. Багато залежить від того, які будуть умови, як спортсмени поведуть біг. Тут має все скластися. Реально він може бігти 28.15. Якщо всі частинки пазлу складуться чітко, то, можливо, буде і 28.
 
Про Артема Казбана. Порадував Артем Казбан. Він переходить на дистанцію 10000 метрів, а у подальшому намагатиметься бігти марафон. Але спочатку потрібно показати високий результат на «десятці», що йому під силу. У нього хороший запас швидкості, хороший фініш. Трішки потрібно, щоб «висохли» ноги, адже він довго бігав 1500 метрів. Але це все прийде. Думаю, у нас з’являється ще один сильний бігун на довгі дистанції.
 
Про конкуренцію у команді. У чоловічій команді вона і справді відчувається. У Мерсін поїхали лише четверо спортсменів, а їх у нас значно більше. І багато хто прагнув потрапити у команду, але поки що не зміг.
 
Про виступ жіночої команди. Дуже не вистачало Ольги Котовської. У неї є марафонський норматив на Олімпійські ігри, але вона мала бігти і в Мерсіні. На жаль, Ольга прихворіла, тому мусила пропустити Кубок Європи. Зараз продовжує підготовку до Ріо. Щодо виступу команди, то у нас ще попереду його детальний аналіз.
Попередня статтяХто виконав нормативи на Амстердам та Ріо (станом на 07.06.2016)
Наступна статтяКалендар змагань на 7-12 червня