Естафети на десерт чемпіонату Європи-2016

436
 
Естафетами 4х400 метрів в Амстердамі завершився чемпіонат Європи з легкої атлетики. У заключний день змагань найкращими виступами українців стали два четверті місця.

 

Марія Шаталова фінішувала четвертою з бігу на 3000 метрів з перешкодами. Українка подолала дистанцію з найкращим результатом сезону – 9.38,17 хв. Чемпіонкою Європи стала німкеня Геза-Фелічітас Краузе  і очолила європейський топ-лист сезону (9.18,85 хв).

 
Слідом за Шаталовою найкращий результат сезону і четверте місце вже залишилося за українською естафетною командою 4х100 метрів у складі Олесі Повх, Наталії Погребняк, Марії Рємєнь і Єлизавети Бризгіної (42,87 с). Збірна Нідерландів перемогла з національним рекордом (42,04 с).
 
Чоловіча четвірка у складі Романа Кравцова, Володимира Супруна, Ігоря Бодрова і Віталія Коржа була восьмою (39,46 с). Перемогли британці (38,17 с).
 
«Вчора ми зробили диво, коли вийшли до фіналу. А восьме місце у такому складі, вважаю, гідним результатом», – сказав Ігор Бодров журналісту Костянтину Клименку. Нагадаємо, що через проблеми з м’язами задньої поверхні стегна за естафетну команду не зміг виступити Серігй Смелик.
 
«Потрапили до фіналу – вже добре. Значить, приїхали не туристами на чемпіонат Європи. У цьому позитив. Що виправити? Воскресити Сергія Смелика і тоді буде краще», – додав Віталій Корж.
 
В естафетах 4х400 метрів обидві наші команди були шостими. Жіноча четвірка у складі Юлії Олішевської, Ольги Бібік, Тетяни Мельник і Ольги Земляк показала результат 3.27,64 хв. Перемогли британки з найкращим результатом сезону у світі (3.25,05 хв).
 
«Я рвонула, оскільки розуміла, що на фініші не виграю. Всі команди укріпилися у порівнянні з першим колом. Потрібно було відразу починати швидко. Боролися до кінця, але це наш найгірший результат за останній час. У Гельсінкі було «золото», у Цюриху – «срібло». Потрібно працювати і робити висновки», – сказала Ольга Земляк.
 
«Всі виклалися, але маємо те, що маємо. Потрібно поліпшити особисті результати, щоб командний був кращим»,– додала Юлія Олішевська.
 
Данило Даниленко, Євген Гоцул, Володимир Бураков і Віталій Бутрим стали шостими з результатом 3.04,45 в. А з найкращим результатом сезону в Європі перемогли бельгійці – 3.01,10 хв.
 
Ольга Саладуха у найкращій зі спроб приземлилася на позначці 14,23 м і посіла шосте місце з потрійного стрибка. Перемогу з національним рекордом у заключній спробі вирвала португалка Патрісія Мамона (14,58 м). Срібну медаль однією результативною спробою виграла екс-українка, яка нині представляє Ізраїль, Ганна Міненко (14,51 м).
 
Андрій Проценко з результатом 2,24 м став дев’ятим зі стрибків у висоту. Їх він подолав з третьої спробі. Нагадаємо, після кваліфікації Андрій говорив про проблеми з ахіллом і про те, що поки що йому не вдається зібрати стрибок. А чемпіоном Європи став італієць Джанмарко Тамбері (2,32 м).
 
Неймовірний фініш подарували учасники фіналу з бігу на 5000 метрів. Перша трійка – іспанці Іліас Фіфа, Аделл Мечал і німець Ріхард Рінгер – подолала дистанцію за 13.40,85 хв, а норвежець Генрік Інгебрігтсен фінішував четвертим у одній десятій позаду. Микола Нижник став 19-м (14.28,24 хв).