1999-й – в юніори, 2001-й – в юнаки!

247
26-27 вересня в Кропивницькому відбувся чемпіонат України з легкої атлетики серед ДЮСШ та СДЮШОР серед спортсменів 1999 р.н. та молодших. Це були останні національні комплексні змагання в цьому році у нашому виді спорту.
 
– Для юнаків 1999 року народження це був заключний старт в юнацькій віковій групі, – розповідає старший тренер збірної України з резерву Андрій Каратєєв. – Вони переходять в юніорську групу і наступного року вже з більш старшими атлетами боротимуться за потрапляння в збірну на юніорський чемпіонат Європи. Замість них в юнацьку команду вливається низка гарних атлетів 2001 року народження. Думаю, вони складуть добру конкуренцію більш старшим суперникам у боротьбі за путівки на чемпіонат світу серед юнаків.
 
На чемпіонаті України серед ДЮСШ та СДЮШОР виступали не усі лідери. Молотобоєць Михайло Гаврилюк переходить в юніори, йому потрібно буде вже метати 6-кілограмовий молот, тому вони з тренером вирішили вже зараз починати підготовку до наступного сезону. Висотник Дмитра Нікітіна весь минулий сезон непокоїли травми, тому вони з тренером також вирішили не ризикувати і потихеньку почали підготовку.
 
Багатоборка з Київщини Аліна Шух виступала в окремих видах – виграла стрибки у довжину (5.83) і штовхання ядра (15.01), була другою у бар’єрному бігу (14,71). Її результати радують, але хотілося б, щоб спортсмени, які спеціалізуються на цих видах, складали їй конкуренцію. Хотів би відзначити хлопців-спринетрів – вже давно відразу три атлета-юнака не вибігали у нас з 11 секунд (Олександр Савенко, Черкаська обл. – 10,83; Олександр Пирогов, Донецька обл. – 10,86; Василь Макух, Тернопільська обл. – 10,94). Враховуючи прохолодну погоду і кінець сезону, така щільність і самі результати радують. Додам, Що Пирогов також показав гарний час і на переможній для себе 200-метрівці – 22,03.
 
15-річна харків’янка Єва Підгородецька (на фото) після перемоги на 100 м і 200 м у змаганнях зі своїми ровесниками декількома днями раніш у Луцьку, зара змагалася з більш дорослими спортсменами, і в боротьбі з учасницею чемпіонату Європи одеситкою Вікторією Ратніковою виграла з непоганим результатом (12,24 проти 12,34).
 
У метанні молоту за відсутності Михайла Гаврилюка Михайло Кохан з Запоріжжя підтвердив свої амбіції щодо лідерства у цій дисципліні – 71.84. У дівчат тут дуже гарно проявила себе Валерія Іваненко з Дніпропетровщини – після перемоги в Луцьку вона тут також виявилася найкращою (63.54). Цікавою була боротьба у хлопців в метанні диску, де більш досвідчений Вадим Журба з Чернігова виграв у сумчанина Олексія Кириліна (58.98 проти 58.13). Але враховуючи, що Кирилін на два роки молодший, у нього є потенціал для участі як наступного року в юнацькому чемпіонаті світу, так і у 2018-му в юнацьких Олімпійських іграх.
 
Необхідно також відзначити 17-річного харків’янина Тараса Шевцова, який подолав гросмейстерський як для свого віку рубіж у стрибках з жердиною – 5 метрів. Непоганий результат як для кінця сезону.
 
Підсумовуючи, скажу, що атлети, які виступали на юнацькому чемпіонаті Європи, доволі впевнено і солідно тут виглядали. Своїми результатами підтвердили, що в команду потрапили не випадково. Участь в Тбілісі-2016 надала їм змагального досвіду, і видно було, що вони по-іншому, більш якісно і налаштовуються на змагання, і безпосередньо виступають.
Попередня статтяЧемпіонати Європи з легкої атлетики можуть бути реформовані
Наступна статтяСклад Комісії по заслуховуванню кандидатів на головні тренерські посади збірної України