«Інновації, розвиток, результат». Маніфест кандидата у президенти ФЛАУ Ігоря Гоцула

247
Легка атлетика має бути дійсно глобальним видом спорту, який постійно розвивається
 
Легка атлетика – найстарший та наймасовіший вид спорту на планеті. Для України легка атлетика – один з найуспішніших видів спорту з величезними переможними традиціями та цілою плеядою зірок світового масштабу. Наше завдання сьогодні – продовжити розвиток, розпочатий за останні роки, і запропонувати нові програми та інновації, які дозволять швидше рухатися вперед. Час, в який ми живемо, потребує суттєвих змін – новаторського підходу і, в першу чергу, максимальної інтеграції та глибокого розуміння глобальних процесів та запитів сучасної молоді.
 
Зміни не завжди даються легко. Зміни можуть лякати. Але якщо легка атлетика не піде з ними в ногу, існує ймовірність опиниться в тіні у інших видів спорту, які виявляться більш готовими приймати й залучати нових спортсменів, вболівальників, спонсорів, партнерів.
 
Ми зосередимо нашу увагу на розвитку інфраструктури – будівництві та реконструкції стадіонів. Ми нарощуватимемо ті темпи, які взяли у попередні чотири роки. Окрім цього, ми збільшуватимемо матеріальну базу української легкої атлетики, в першу чергу територіальних федерацій.
 
Ставлячи перед собою такі непрості завдання, ми маємо будувати наше майбутнє в найкращих інтересах легкої атлетики і без усіляких упереджень. Врешті решт, саме цього чекають від нас прихильники легкої атлетики, комерційні партнери і засоби масової інформації. Саме цього потребує молодь взамін на свою цікавість до нашого виду спорту, чи то у якості вболівальника, чи учасника. І, звісно, наш вид спорту має слугувати для цієї молоді джерелом натхнення. Все це – не просто гарні наміри. Це – справжня мета, якої ми маємо досягти.
 
1. Адаптація до змін – передумова прогресу
 
Ми доведемо молодому поколінню, що легка атлетика – це гідний вибір спортивної кар’єри. Світ увесь час змінюється. Зміни – це наша об’єктивна реальність. І ми також будемо змінюватися у своїх підходах до розвитку та популяризації легкої атлетики. Наш вид спорту потрібно представляти людям по-новому. Потрібно шукати нові підходи для демонстрації наших заходів та дисциплін. Наш меседж для молоді: «Легка атлетика – це кльово та круто!»
 
Ми підхопимо та скористаємося трендом з інтересу до здорового способу життя та масових пробігів. Федерація легкої атлетики України очолить цей рух, де є місце як високому професіоналізму, так і зацікавленому аматорству, а також сприятиме розвитку ветеранського руху.
 
Особлива турбота – про дитячу легку атлетику. Ми раніше почнемо залучати дітей до легкої атлетики, в тому числі завдяки продовженню реалізації програми «Дитяча легка атлетика ІААФ». Зазначу, що на міжнародному рівні розвиток програми «Дитяча легка атлетика ІААФ» в Україні визнано одним з найкращих у світі. Також ми будемо прагнути збільшення у школах кількості уроків фізичної культури – і робити це саме впроваджуючи до шкільної програми «Дитячої легкої атлетики», як базової.
 
У наступні чотири роки ми продовжимо формувати нові і привабливі пропозиції як для потенційних спонсорів, так і для пересічних громадян. Це дасть змогу залучити до легкої атлетики більше людей та підвищити їх обізнаність.
 
Ми посилимо орієнтацію на освітні програми. Це стосується як виїздів українських фахівців для участі в таких програмах за кордон, але, найголовніше, проведення семінарів для тренерів, суддів, спортсменів, організаторів на території нашої країни з запрошенням видатних вітчизняних та іноземних спеціалістів. Такі масштабні освітні програми підвищення кваліфікації ми проводитимемо в кожному регіоні.
 
Відбудеться реформа календаря. Змагання мають отримати більшу логічність. У нас буде більше регіональних змагань, у нас буде більше молодіжних і юнацьких змагань, а також матчевих зустрічей. Ми обов’язково в це чотириріччя запровадимо в Україні проведення міжнародних змагань за запрошенням. Також продовжимо та розширимо практику конкурсу на проведення змагань, максимальне стимулювання федерацій для того, щоб вони були зацікавлені в тому, щоб приймати змагання. Будуть розроблені чіткі критерії для потенційних організаторів, з яких вони мають зрозуміти як вимоги, які висуваються до них, так і те, що ці організатори отримають на виході, включаючи бюджет. Неодмінно відновимо систему навчання організаторів змагань, щоб у країні був встановлений єдиний високий стандарт.
 
Ми будемо прагнути збільшення оплати праці тренерів та її більшої диференціації в залежності від професійних успіхів. Стратегічною метою є адаптація системи дитячо-юнацьких спортивних шкіл до вимог часу і сучасного уявлення про організацію спорту. Як називатиметься система – ДЮСШ чи клубна – неважливо. Важлива суть, наскільки ефективно працюватимуть ці інституції. Ми, зберігаючи наявні позитивні досягнення, привнесемо зміни в легку атлетику і взагалі в український спорт. Для цього будемо залучати досвід країн Європи. Федерація в цьому сенсі буде локомотивом для таких змін у державі. Нам потрібно бути сучасними. Країна змінилася і спорт має адаптуватися до цих змін.
 
2. Децентралізація та делегування повноважень
 
Якісний розвиток легкої атлетики неможливий без існування сильних, добре організованих територіальних федерацій. Задля цього за наступний період ми в 5 разів збільшимо бюджет, який виділяє ФЛАУ для підтримки територіальних ФЛА. Також ми, як Федерація, зробимо все можливе для забезпечення ухвалення на законодавчому рівні рішень, щоб проведення будь-яких легкоатлетичних змагань в країні було можливе лише з дозволу відповідної ТФЛА. ФЛАУ підсилить підрозділ секретаріату, який взаємодіє з територіальними федераціями.
 
Ще одним ключовим елементом децентралізації є забезпечення територіальним ФЛА гарантованої можливості функціонувати незалежно від стороннього втручання. Ми вже багато зробили у цьому напрямку, зокрема, ухвалили новий Статут ФЛАУ, який значно розширює повноваження ТФЛА. Ми продовжуватимемо надалі вести роботу, направлену на підвищення незалежності наших федерацій. У разі обрання мене президентом ФЛАУ, це стане невід’ємним елементом моєї політики.
 
Безумовно, задля цього ми налагодимо швидкий зворотній зв’язок між ФЛАУ і ТФЛА, проводитимемо більш ефективну роботу по інформуванню федерацій, включаючи використання різноманітних технічних засобів, зокрема нових програмних продуктів.
 
3. Розвиток легкої атлетики та її капіталізація
 
Створення успішного бренду «легка атлетика» – також один з важливих елементів нашого розвитку. Легка атлетика має бути на слуху, українських легкоатлетів мають впізнавати на вулицях. Це допоможе і збільшенню прихильників нашого виду спорту, і залученню нових партнерів та спонсорів до ФЛАУ і ТФЛА.
 
Ми продовжимо і розширимо практику організацій телевізійних трансляцій національних легкоатлетичних стартів. Ми забезпечимо трансляцію в Україні основних міжнародних змагань, в тому числі купуючи права трансляції на них. Наближається до завершення робота над створенням нового сучасного офіційного сайту ФЛАУ. Протягом наступних чотирьох років ми підготуємо до друку кілька книг, присвячених цікавим фактам з історії української легкої атлетики.
 
Усі ці заходи дозволять наблизити легку атлетику до пересічного громадянина, зробити її більш впізнаваною і, як наслідок, стануть ще одним елементом популяризації нашого виду спорту та збільшення його комерційної привабливості.
 
Ми створимо більше комерційних можливостей для спортсменів – маркетингові семінари, сприяння у підписанні контрактів – це, зокрема, елементи того, завдяки чому вони зможуть більше заробляти, тобто отримувати винагороду за свою важку і сумлінну працю. Як і в інших сферах нашого життя, фінансовий успіх є одним з факторів, який заохочує молоде покоління до вибору спортивної кар’єри. Нам потрібно не соромитися визнавати цей факт.
 
Зміцнення позицій України на міжнародній легкоатлетичній арені – також один з важливих елементів нашого розвитку. У зв’язку з цим ми, як і раніше, будемо докладати чимало зусиль, спрямованих на нашу інтеграцію у світову легку атлетику. Подавати заявки на проведення та залучати в Україну чемпіонати світу, Європи, матчеві зустрічі та інші міжнародні заходи. Подальший розвиток співробітництва з ІААФ та ЄА – також важлива складова моїх планів на наступне чотириріччя.
 
4. Діяльність на основі принципів професійної етики та довіри
 
Легка атлетика завжди слугувала прикладом чесної гри. Ми маємо підтримувати цю традицію. Перед легкою атлетикою та ФЛАУ стоїть серйозне завдання – зберегти передові позиції у сфері сумлінного управління; окрім іншого, тут мається на увазі продовження боротьби з допінгом та маніпулюваннями у нашому виді спорту. Для цього знадобляться додаткові інвестиції, але ці кошти будуть витрачені не даремно.
 
Ми залучимо додаткові ресурси до антидопінгового контролю і підтримання принципів професіональної етики. Продовжимо роботу з імплементації політики «нульової терпимості» до вживання допінгу. Розробимо чітку та ефективну систему інформування спортсменів (з наймолодшого віку), тренерів та медичного персоналу щодо небезпеки вживання допінгу. Буде проведено роботу з провідними вченими та медичними спеціалістами щодо розвитку знань, які  сприятимуть виключенню вживання допінгу легкоатлетами.
 
Досі ми отримуємо «привіти з минулого», і це не припустимо. Наша політика вже змінилася, і надалі ми будемо реалізовувати підходи боротьби з допінгом без подвійних стандартів. Політика офіційна та політика реальна не будуть відрізнятися, і наша боротьба з допінгом – це будуть реальні справи. Але проводячи роботу по боротьбі з допінгом, ми в першу чергу зосередимося не на репресивних методах, а на роз’ясненні, освіті та профілактиці.
 
5. Розвиток інфраструктури
 
Ми маємо наміри розвивати далі той успіх, який у нас є у будівництві спортивної інфраструктури: побудові у містах та селищах по всій Україні легкоатлетичних стадіонів та манежів як для масового спорту, так і для професійних тренувань та змагань. Наше завдання на найближчі чотири роки – реконструкція та будівництво щонайменше одного легкоатлетичного стадіону чи манежу в кожній територіальній одиниці України. Для цього ми будемо працювати з місцевими органами влади, з бізнесом, будемо виступати з законодавчими ініціативами, направленими на фінансування та підтримку таких проектів з бюджету. Кількість сертифікованих арен, сучасних стадіонів і манежів з синтетичним покриттям в Україні за наступні чотири роки має зрости в рази. В тому, що це реально, ми переконалися у минуле чотириріччя. Позитивний досвід, який ми здобули, успіх, якого досягли, ми будемо розвивати далі, підключаючи нові можливості.
 
У наступні чотири роки ми мусимо, і повинні, збільшити до 22 кількість областей, які, в тому числі і завдяки новим та реконструйованим аренам, будуть спроможні проводити чемпіонати України з різних видів легкої атлетики. Для мене це буде одне з найважливіших завдань. Я зроблю все можливе, щоб ми зуміли досягти цих показників.