8-борство, зміна системи відбору на великі чемпіонати та інші революційні плани ЄА та ІААФ

268
Минулими вихідними в Фуншалі (Португалія) відбулася низка важливих заходів Європейської атлетики.
 
Церемонія нагородження найкращих легкоатлетів року Golden Tracks, яку широко висвітлювали ЗМІ – лише один з них, так би мовити, вітрина легкої атлетики. Також на Мадейрі відбулися Календарна Конференція ЄА, Конвенція ЄА, Форум Лідерів. Вони були більш закритими, і на них, зокрема обговорювалася стратегія розвитку Королеви спорту на найближчий період. Федерацію легкої атлетики України на цих заходах представляли президент ФЛАУ Ігор Гоцул, генеральний секретар Михайло Медведь та керівник департаменту сервісів Наталія Бурьохіна.
 
– За останні півтора роки, як було обране нове керівництво ЄА та ІААФ, відбулося багато засідань експертних та робочих груп, – розповідає президент ФЛАУ Ігор Гоцул. – Вони склали масштабну концепцію змін, які найближчим часом можуть очікувати міжнародну легку атлетику. Про деякі ключові речі, озвучені на Мадейрі, можна говорити вже зараз.
 
ЗАМІСТЬ НОРМАТИВІВ – БАЛИ НА МІЖНАРОДНИХ ТУРНІРАХ
 
Що стосується Європейської легкої атлетики, то тут планується змінити систему відбору на великі змагання. Вона буде побудована за принципом, який зараз використовується в великому тенісі, коли за результатами виступів спортсменів на серії міжнародних турнірів, що проводяться в різних країнах, атлетам нараховуються бали. Ці бали лягають в основу системи відбору на великі чемпіонати. Фактично ЄА закінчила роботу над цією системою і найближчим часом її, після невеликих корегувань, затвердять. Основний акцент тут робиться на тому, що змагання з легкої атлетики, завдяки певній «серіальності», стануть більш видовищними. Глядачам подобається не лише дивитися змагання, їх приваблює інтрига, яка розвивається впродовж певного проміжку часу. І легка атлетика намагається відповідати цим вимогам.
 
 
– Але ж за такої системи відбору своє значення втратять національні чемпіонати?
 
– Такі побоюванні існують, і наразі триває пошук компромісу між інтересами національних чемпіонатів і міжнародними змаганнями. Ні у кого не викликає сумніву, що легка атлетика має боротися за свого глядача, і, врешті решт, чим більше буде глобальний інтерес до легкої атлетики, тим більшим буде інтерес і до національних чемпіонатів.
 
ЗАМІСТЬ ДЕСЯТИБОРСТВА ТА СЕМИБОРСТВА – ВОСЬМИБОРСТВО
 
Другий значний момент, який готується до впровадження на міжнародному рівні – змагання у багатоборствах будуть переведені на восьмиборство, як у чоловіків, так і у жінок. Це достатньо революційний підхід, який був запропонований німецькими фахівцями. Цікаво, що ініціатива тут пішла саме від тренерів, які часто консервативні у своїх підходах, не люблять щось міняти.
 
– Які види планується скоротити у чоловіків и додати у жінок?
 
– Програму у чоловіків і жінок зроблять однаковою. З десятиборства приберуть стрибки з жердиною, які відбирають дуже багато часу, та метання диску. У жінок до нинішніх семи видів буде додано біг на 400 метрів. Але зазначу, що це ще не рішення, це концепт, який обговорювався.
 
Окрім цього, готуються додаткові зміни до системи європейських змагань. Наприклад, на 2019-й рік заплановано матчеву зустріч між збірними Європи та США. Вона вже зараз викликає ажіотаж у телекомпаній. Обговорюються зміни побудови європейської системи масових змагань і пробігів, які набудуть додаткові системності. Є ще ціла низка моментів, які незабаром будуть представлені.
 
НОВИЙ ДІМ ДЛЯ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ АТЛЕТИКИ
 
Окрім цього, ЄА, яка два роки тому й так провела достатньо серйозну реформу системи управління, продовжить її вдосконалювати. Мова йде про системи комісій та комітетів, а також введення додаткової, уніфікованої системи звітності з елементами зворотнього зв’язку з національними федераціями. Вона дозволить на основі таких універсальних моделей універсального бачення сформувати уніфіковане бачення сильних та слабких сторін кожної національної федерації і дати кожній національній федерації зворотній зв’язок, на що вона в першу чергу має звернути увагу.
 
Зовсім скоро ЄА відкриє в Лозанні новий офіс, що також перегорне нову сторінку в історії цієї організації. У Європейської атлетики нарешті з’явиться своя домівка, що дозволить зекономити достатньо велику кошти, адже наразі оренда приміщень в такому дорогому великому місті, як Лозанна, не дешева. Будівництво споруди – це суттєві витрати, але вони разові, і потім зекономлені на оренді кошти будуть додатково інвестуватися в легку атлетику.
 
РЕСТРУКТУРИЗАЦІЯ ІААФ
 
Не менш революційні зміни на нас очікують і в ІААФ. Під час заходів, які відбувалися в Фуншалі, президент Міжнародної асоціації легкоатлетичних федерацій Себастьян Кое, перший віце-президент Сергій Бубка, а також велика кількість експертів представили концепцію реформування ІААФ. В першу чергу це вдосконалення системи управління і забезпечення більшої прозорості діяльності міжнародної федерації. Не таємниця, що впродовж останнього року ІААФ опинилася в центрі низки скандалів, в тому числі допінгових, корупційних, також звучали звинувачення в непрозорості управління і розподілення фінансів і прийняття рішень про дискваліфікації і покарання порушників. Зміни будуть направлені на те, щоб дати відповіді на ці виклики. Зокрема, планується суттєво оновити підходи до формування керівних органів. В запропонованій концепції будуть не комітети, а комісії, і вони будуть не обиратися, як раніш, а призначатися Радою за рекомендаціями національних федерацій. Будуть введені віковий ценз для керівників, обмеження кількості термінів перебування на керівних посадах, квоти для жінок.
 
 
В Фуншалі також був представлений новий генеральний секретар (тепер він буде називатися СЕО – головний виконавчий директор), який очолюватиме офіс ІААФ. Вперше в історії цієї організації після дуже серйозного конкурсу дану посаду посіла людина не з легкої атлетики, а дуже професійний менеджер з бізнесу, який був відібраний бізнес-консультантами, залученими ІААФ. Взагалі до розробки цих змін була включена велика кількість сторонніх, не легкоатлетичних структур – представники бізнесу, ЗМІ, антидопінгових організацій. І запропоновані зміни – дійсно масштабні і радикальні. Є пункти, які викликають неоднозначну реакцію, навіть негативну. Але сам факт, що обидві міжнародні легкоатлетичні структури шукають, не бояться експериментувати, не бояться змін, вселяють надію, що легка атлетика скоро зможе подолати так звану кризу недовіри і повернути собі минулу славу.
 
ЮНАЦЬКІ ЧЕМПІОНАТИ СВІТУ ПЛАНУЮТЬ СКАСУВАТИ
 
Додам, що серйозно розглядається питання про скасовування юнацьких чемпіонатів світу. Як показали дослідження, форсування форми до змагань такого серйозного рівня у такому віці негативно відображується на результатах спортсменів у майбутньому. Аналіз показав, що атлети, які гарно виступають на юніорських чемпіонатах світу, гарно потім проявляють себе і у дорослій легкій атлетиці. А от зірки юнацьких чемпіонатів світу потім кудись зникають. Окрім цього, недоцільні ці змагання і з фінансової точки зору, оскільки вони дуже коштовні.
 
Загалом мені було приємно почути, що багато речей, про які говорили як про нововведення в системі управління ІААФ, два роки тому були реалізовані в ФЛАУ. Це і питання призначення членів комісій, і питання обмеження термінів перебування на керівних посадах, і ще низка інших . Тобто, зараз у світовому спорті йде серйозна дискусія про так звані принципи правильного управління спортом. 10-15 років тому подібне важко було собі представити, а зараз це дійсно один зі світових трендів. І легка атлетика України є тут не стороннім спостерігачем, а активним учасником, а в деяких моментах навіть законодавцем мод.
 
– Чи відбулися у української делегації у Фуншалі якісь зустрічі, які безпосередньо стосуються розвитку вітчизняної легкої атлетики?
 
– Звичайно, ми скористалися там можливістю відстоювання інтересів української легкої атлетики. Ми зустрічалися з керівництвом і ІААФ, і ЄА, вели кулуарну роботу з членами цих організацій. По-перше, розмовляли щодо повернення до України міжнародних змагань. Ми нещодавно заявили про наші наміри провести в Києві командний чемпіонат Європи, також наполягаємо на поверненні нам права проведення Кубку Європи зі спортивної ходьби. Ми роз’яснювали, чому для нас це важливо, чому ми зможемо на найкращому рівні провести ці змагання. Були також перемовини з нашими колегами з інших федерацій про матчеві зустрічі, про обміни спортивними делегаціями, знаннями, досвідом, про спільні проекти.
 
 
Також ми провели черговий раунд переговорів, які розпочалися ще у липні в Амстердамі під час чемпіонату Європи, про купівлю прав на телевізійні трансляції на європейські змагання. Це не простий процес, дуже великі кошти. Ми боремося тут за кожний пункт угоди, за кожну складову. І в Фуншалі ми суттєво зрушили вирішення цього питання, вийшли на фінішну пряму, яка дозволить підписати угоду.
Попередня статтяТроє європейців претендують на звання найкращих легкоатлетів світу-2016
Наступна статтяАнонс! «Олімпійські історії з Богданом Бондаренком