Ольга Саладуха: «Бувало, потренуюсь, а потім лежу, так боляче мені стає»

258
У середу, 19 жовтня, в гостях у редакції Sport.ua побувала українська легкоатлетка, бронзовий призер Олімпійських ігор в Лондоні, чемпіонка світу-2011 і триразова чемпіонка Європи Ольга Саладуха. 

 
– Перше, що хотілося б запитати – як Ви себе почуваєте фізично, морально?
 
– Уже все відмінно, після відпочинку. На хорошій ноті почали підготовку до сезону, тому всі добре.
 
– Це був непростий сезон. Перед ним Ви переживали важкий період, пов’язаний з травмою. Рік тому через проблеми зі спиною Ви довгий час лежали, не могли ходити. Десь у січні 2016-го почали більш-менш тренуватися і долати наслідки травми. Ці проблеми проявилися під час змагань «Діамантової ліги», так?
 
– Це була стара травма, але вона потихеньку погіршувалася. Я не виключаю того, що це через стреси, пов’язані з переїздами. Біль часто загострюється в непотрібний момент. У Шанхаї я стрибала, незважаючи на біль, – і показала непоганий результат. З Осло я поверталася зовсім сумною, встати з ліжка не могла, дівчата мені давали знеболюючі. Я прилетіла і зрозуміла, що потрібно робити МРТ. Прийшов час, коли вже не варто затягувати з цим. Мені масажисти говорили: «Оля, у тебе різний тонус, є вдавленості в спині. Потрібно щось робити». Спортсмен завжди це відтягує. Менше знаєш – краще спиш, як то кажуть.
 
– Здається, Ви не думали, що це настільки серйозно?
 
– Ні, звичайно. Думала, може, так би мовити, злетів диск. Але коли зробили МРТ, лікарі мені відразу сказали: «Який спорт?»
 
– Що саме сталося?
 
– Виходить, стерся повністю диск і роз’їхалися хребці. Це загрожувало компресійним переломом. Зв’язки всі були розбовтані вздовж хребта, передавлювали нервові закінчення. У потрійному стрибку сила удару велика, права нога почала вже погано функціонувати. Все стало зовсім сумно. Я відразу почала робити блокади, масажі, включення, якісь препарати мені кололи. Я поїхала ще на один старт, у Париж, здається. Коли стрибнула 13,90 – зрозуміла, що вже варто закінчувати сезон і починати лікування, тому що попереду все ж Олімпійські ігри, це важливіше. Штангу, мені сказали, повністю не можна.
 
– Наскільки велику роль вона грала для Вас?
 
– Штанга у нас грає важливу роль. Навантаження понад 700 кілограм на центр ваги. Весь час потрібно робити вправи. Багато хто зістрибує з невеликою вагою, щоб нога тримала.
 
– Штанга на ноги?
 
– І на хребет теж є. Мені сказали, що цього не можна робити. Пішла фаза жорсткого загострення: я потренуюсь, а потім лежу, так боляче мені стає. Перед чемпіонатом світу в Пекіні 2015 року думала, їхати туди чи ні. Мені запропонували зробити епідуральне знеболювання. Я приїхала туди, нейрохірурги подивилися, сказали: «Який спорт? Ми можемо знеболити, але гарантій ми тобі не даємо. Найменші компресійні зрушення – і біль повернеться». Оскільки я перебувала на зборі, мені хотілося все-таки виступити. Просто взяти і піти, напевно, жоден спортсмен не зможе. Тому прийняла рішення, поїхала. Мені стільки блокад накололи за цей місяць у спину … Думала, що мені зроблять укольчик – і я піду. Приїхала на машині, лягла. Коли мене одягли в операційний одяг – вже зрозуміла, що не так буде. Це все відбувалося години дві-три, це віднімання ніг, підключили до апаратури і в хребет, в те місце, де у мене було передавлювання нерва і де не було диска, де найболючіші місця, мені вкололи препарати, які зняли біль. Мені сказали, що день не можна нічого робити, я тільки лежала. Коли встала після цієї процедури, ледве-ледве дійшла до машини, настільки це було складно. Я думала, як взагалі зможу стрибати і бігати? Трошки порушена координація була.
 
– Це було до чемпіонату?
 
– Так, за тиждень до чемпіонату світу в Пекіні. Я летіла, як завжди, під старт. Федерація мені взяла квиток у бізнес-клас, щоб я прилетіла, відразу ж виступила без акліматизаційних моментів. День я пролежала, на другий вийшла «потрусити», хоча лікарі сказали три дні нічого не робити. І в принципі мені стало легше, тобто цей різкий біль, який не давав мені вставати, ходити, тренуватися, відійшов.
 
Про те, через що пройшла Ольга Саладуха на шляху підготовки до Олімпійських ігор, про тренування і сподівання на наступний сезон, про переїзд з Донецька до Києва і багато іншого читайте на сайті sport.ua.
Попередня статтяПлани на сезон та обмін досвідом у Чорноморську
Наступна статтяСклад збірної України на чемпіонат світу з бігу на 100 км