Співробітництво між Україною та Білоруссю виходить на новий рівень

221
Минулого тижня у Мінську президент Федерації легкої атлетики України, перший заступник Міністра молоді та спорту України Ігор Гоцул зустрівся з керівництвом Міністерства спорту і туризму Республіки Білорусь. Ця зустріч відбулася у рамках 24-го засідання Міжурядової україно-білоруської змішаної комісії з питань торгово-економічного співробітництва.
 
– Завдання даної Комісії – прискорювати та робити більш ефективним економічне співробітництво між нашими країнами, – розповідає Ігор Гоцул. – І той факт, що до її складу було включено представника Мінмолодьспорту, є визнанням того, що спорт у світі з одного боку все більше стає серйозним бізнесом, з іншого – є каталізатором багатьох процесів, які відбуваються в країні, стосунках між країнами, в тому числі і економічного характеру.
 
Один з яскравих елементів налагодження співробітництва між країнами є спортивні змагання. І гарний приклад тому – традиційні матчеві зустрічі між легкоатлетами України та Білорусі, які відбуваються вже продовж багатьох років. На зустрічі з керівництвом Міністерства спорту і туризму Білорусі ми відзначили ті партнерські стосунки, які існують між ФЛАУ та Білоруською ФЛА. Матчеві змагання посідають важливе місце в календарі обох федерацій, і ми висловили взаємну зацікавленість не лише у збереженні системи матчів, але й у її розвитку. Те, що наступного року у лютому на юнацькому матчі в Білорусі буде представлено вже вісім країн (Білорусь, Латвія, Литва, Польща, Туреччина, Україна, Франція, Естонія), а в травні у Луцьку на юніорській – п’ять (Україна, Кіпр, Ізраїль, Румунія, Білорусь), надасть цим змаганням більшої видовищності, конкурентності, емоційності. Ми домовилися, що у 2018 році «меню» матчевих зустрічей розширимо ще більше.
 
 
Ми обговорили таку важливу опцію, як прикордонне співробітництво. Матчеві зустрічі між сусідніми українськими з білоруськими областями, містами можуть бути надзвичайно ефективними, цікавими, взаємовигідними. Вони сприятимуть налагодженню стосунків як між спортивними фахівцями, так і керівництвами територій, які часто не знають один одного. Наприклад, в Волинській області зараз з’явилося шість стадіонів. І запрошення на матчі між районами, запрошення не лише спортивних делегацій, але й делегацій органів влади, однозначно сприятиме покращенню розуміння і як наслідок економічного співробітництва. І це стосується не лише Волині – з Білоруссю межують також Чернігівська, Київська, Житомирська, Рівненська області. Отож, тут є над чим працювати.
 
Також предметом наших перемовин були інші питання, які були пов’язані як зі спортом взагалі, так і з легкою атлетикою зокрема. Наприклад, Україна була б зацікавлена вивчити досвід Білорусі у питанні реконструкції та будівництва спортивних споруд. За останнє десятиріччя Білорусь здійснила справжній прорив щодо спортивної інфраструктури, що викликає серйозну повагу і добру заздрість. Як це було досягнуто, які підходи використовувалися на рівні держави та муніципальних органів влади, як відбувається наступна експлуатація об’єктів, в тому числі з урахуванням економічної складової? Ми домовилися про те, що наступного року українська делегація (а я сподіваюся, що у її складі будуть і представники легкої атлетики) відвідає Білорусь з метою детального вивчення досвіду наших сусідів. У свою чергу білоруська делегація приїде до України вивчати наш досвід щодо реформування системи спорту, зокрема пілотний проект по делегуванню повноважень з управління бюджетними коштами, учасником якого є ФЛАУ.
 
 
Дуже важливим аспектом нашого співробітництва також буде система протидії допінгу. Як пострадянські країни, ми маємо схожі проблеми у цьому напрямку, які накопичувалися впродовж багатьох років. Як в Україні, так і в Білорусі, становлення антидопінгових служб за великим рахунком лише триває. Більш того, ми йдемо паралельним курсом в намаганнях акредитувати наші національні лабораторії для роботи у цій сфері. Взаємне інформування, підтримка, обмін досвідом будуть тут дуже корисними. Найближчим часом великий обсяг майбутнього співробітництва буде закріплений договором між національними антидопінговими організаціями наших країн.
 
Одним з ключових завдань для нас є підвищення кваліфікації тренерських кадрів. У цьому напрямку є багато того, що може бути нами використано на взаємовигідній основі. Ми домовилися про спільні тренувальні програми, семінари, обмін методичними рекомендаціями, лекції наших фахівців – в Білорусі, і білоруських – в Україні. Також ми дійшли того, що у нас є взаємна зацікавленість щодо використання спортивних баз, в тому числі і легкоатлетичних. Зараз у цьому напрямку готуються пропозиції – що може бути зроблено білоруською стороною, що нашою, отож ми будемо займатися і таким обміном.
 
 
Наступний аспект – наша спільна робота по просуванню інтересів в міжнародних організаціях. І Україна, і Білорусь зацікавлені в тому, щоб бути максимально представленими в різноманітних міжнародних організаціях, в тому числі в спортивних. Ми домовилися, що будемо ще щільніше координувати зусилля в цьому напрямку. Тут у нас вже є серйозні напрацювання. Наприклад, ми дуже тісно співпрацювали, коли відстоювали Сергія Бубку як кандидата в керівництво ІААФ. У нас вже є взаємодія по лінії ЮНЕСКО, низці міжнародних спортивних федерацій, Європарламенту.
 
Всі ці напрацювання були представлені Комісії і стали темою двосторонніх угод вже безпосередньо на державному рівні. Як на мене, все це яскрава ілюстрація того, що спорт, все-таки, це не лише голи-очки-секунди. Це набагато ширше і серйозніше поняття.