Ольга Аксьонова: «Прагнемо, щоб участь у міжнародних семінарах брали лише найкращі тренери»

213
Міжнародні тренерські семінари і конференції – саме ті заходи, де кожен тренер може отримати нові знання, поспілкуватися з колегами, налагодити корисні зв’язки і, що не менш важливо, поділитися усім почутим і побаченим з колегами в Україні. Вони покликані розвивати не лише кожну окрему людину, а й вид спорту в цілому.

 
Федерація легкої атлетики України прагне зробити максимум для підвищення кваліфікації і обміну досвідом між тренерами, які працюють в України. У 2013 і 2014 роках ФЛАУ за підтримки Міністерства молоді та спорту України і Національного олімпійського комітету України організовувала тренерські конференції. Щороку наші спеціалісти беруть участь у міжнародних тренінгах, семінарах і конференціях. Алгоритм для визначення учасників останніх був затверджений Виконкомом ФЛАУ. Проте департамент розвитку ФЛАУ, на який і покладена левова частка роботи з даного питання, був змушений відійти від чіткого слідування прописаним у ньому пунктам. З якою метою це було зроблено і на який результат у зв’язку з цим розраховує ФЛАУ, розповіла керівник департаменту розвитку ФЛАУ Ольга Аксьонова.
 
– Річ у тім, що згідно з алгоритмом, затвердженим Виконкомом ФЛАУ, подавати кандидатури тренерів для участі у міжнародних семінарах можуть лише територіальні ФЛА. На жаль, не всі вони знаходять час і можливість займатися цим питанням. Це може бути пов’язано з недостатньою кількістю працівників їхніх офісів, великою кількістю інших завдань. Причини у кожного можуть бути різні і про них найкраще знають і можуть розповісти лише самі територіальні федерації. Але через це ми можемо пропустити дійсно важливу людину, яка може бути корисною легкій атлетиці України. А ми зацікавлені у тому, щоб  на тренерські курси, семінари і конференції їхали лише найкращі. І для цього нам необхідно мати вибір, – пояснює Ольга Аксьонова. – У зв’язку з цим ми розширили аудиторію, яку інформуємо про семінари. До територіальних ФЛА додалися члени Виконкому, Ради, комітетів і комісій ФЛАУ, тренерська рада. Тобто ми інформуємо всіх тих людей, які можуть знати і порекомендувати нам по-справжньому гідних учасників. Проте і це не дало максимально бажаного результату. На жаль, ми і надалі отримуємо не надто багато листів з іменами кандидатів на участь у міжнародних семінарах. До того ж надходять вони дуже часто в останній день.
 
Проте відходити від мети – а це охопити максимальну кількість людей, отримати великий список кандидатів, щоб обрати по-справжньому найкращих – ми не маємо жодного наміру. На офіційному сайті ФЛАУ і її сторінках у соціальних мережах відтепер ми будемо публікувати не лише імена учасників семінарів і їхні розповіді постфактум, а й анонси цих семінарів. Тобто тепер кожен зацікавлений тренер зможе не лише чекати на чиюсь рекомендацію, а й сам подати свою кандидатуру. Проте ми не маємо права забувати про затверджений алгоритм. Саме тому, якщо імена кандидатів нам надала не територіальна ФЛА, ми звертаємося до неї, з проханням надати згоду на їхню участь у семінарі чи конференції.
 
Розкажіть, будь ласка, детальніше про процес відбору учасників на міжнародні тренерські семінари і конференції.
 
Запити щодо проведення семінарів ІААФ, ЕА чи інших організацій надходять до Федерації легкої атлетики України, яка й виконує основний обсяг роботи з даного питання. Деякі з них оплачує приймаюча сторона. Деякі – ні: у такому випадку витрати на участь у цих семінарах бере на себе ФЛАУ.
 
Департамент розвитку ФЛАУ перекладає отриману інформацію про семінари з англійської на українську і розсилає на максимальну кількість людей, про яких я вже говорила. Після цього нам на електронну адресу мають надходити листи з пропозиціями щодо кандидатів на участь у семінарах. Спочатку ми просимо надсилати лише прізвище, ім’я кандидата і ким він є. Проте деякі федерації відразу надсилають офіційний лист, за що ми їм, безумовно, вдячні. Як зазначала вище, якщо кандидатуру подано не територіальною федерацією, ми звертаємося до неї за згодою.
 
Кожен кандидат має заповнити анкету від організаторів семінару й написати мотиваційного листа, чому саме він гідний участі у семінарі. Розуміючи, що у тренерів дуже багато роботи і надзвичайно мало вільного часу, департамент розвитку ФЛАУ йде їм на зустріч і приймає листи й анкети українською мовою, самостійно перекладаючи їх англійською.
 
Після того, як список кандидатів сформовано, департамент розвитку ФЛАУ передає його членам Виконкому і вже вони шляхом голосування обирають, кого саме відправити на ті чи інші семінари і конференції. Якщо кандидат лише один, тоді, відповідно, відбувається голосування щодо того, чи гідна ця людина представляти легку атлетику України на семінарі чи конференції, чи ні.
 
 
Територіальна федерація легкої атлетики може подати лише одну кандидатуру для участі у кожному окремому семінарі?
 
Ні, не обов’язково. Їх може бути і більше. Повторюсь, ми зацікавлені у тому, щоб участь у семінарах брали лише найкращі. А для цього у нас має бути вибір. Ну а те, скільки тренерів поїде на семінар, уже залежить від умов організаторів.
 
Після повернення тренери повинні поділитися отриманими знаннями з колегами?
 
Ми просимо їх про це. Цього тижня ми вирішили провести експеримент і провести вебінар з одним з учасників тренерських курсів – Олексієм Сердюченком. Це дозволяє нам не лише зекономити кошти на проїзд і проживання великої кількості тренерів. А й охопити максимальну аудиторію. Олексій дуже добре підготувався, зробив чудову презентацію і не менш чудово виступив, розповівши про отримані знання на курсах у Тегу. Але дуже хотілось би, щоб це був не монолог, а все ж полілог. Тому ми звертаємося до всіх тренерів: слідкуйте за новинами, подавайте свої кандидатури або рекомендуйте своїх колег для участі у міжнародних семінарах, курсах, тренінгах чи конференціях. А коли ваші колеги, повертаючись з них, діляться отриманими там знаннями, не соромтеся ставити їм питання, дискутувати. У якій формі ділитимуться знаннями інші учасники семінарів, ми визначаємося. Але навіть такі вебінари, як з Олексієм Сердюченком, дають можливість це робити.