Володимир Рудюк: «Для Комісії розвитку ФЛАУ дуже важливим є зворотній зв’язок зі спільнотою»

200
10 грудня у Києві відбулося перше засідання новообраної Комісії розвитку Федерації легкої атлетики України. У планах її членів – робота по багатьом напрямкам, кожен з яких має сприяти розвитку Королеви спорту в країні. Напрацюванню найбільш актуальних та пріоритетних і було присвячене дане засідання.
 
– Нам потрібні зміни, більше відкритості та довіри, – розпочинає свою розповідь про захід Голова комісії розвитку, перший віце-президент ФЛАУ Володимир Рудюк. –  Потрібно почути всі територіальні федерації, зібрати максимальну кількість інформації та поставити цілі, куди ми рухаємося. І, найголовніше, щоб заплановані зміни були системними. Тобто, якщо ми починаємо розробляти якісь проекти, то щоб вони не були одноразовими, а працювали не один рік і не залежали від того чи іншого керівника.
 
На засідання Комісії розвитку зібралися практично усі її члени, представники багатьох територіальних федерації легкої атлетики, в тому числі і президенти ТФЛА, з якими ми плідно попрацювали і визначили основні напрямки роботи. На нашу думку, нагальними на сьогодні проблемами є членство Федерації, дитяча легка атлетика, положення про нагороди, освітні програми ФЛАУ (семінари, тренінги, міжнародні заходи, вебінари, тощо), сертифікація спортивних споруд, а також залучення партнерів та спонсорів. Ми надали конкретні пропозиції на Виконком, які найближчим часом по кожному напрямку будуть надіслані на ТФЛА задля широкого обговорення. Адже зворотній зв’язок у нашій роботі буде обов’язковою складовою. І у підсумку Радою ФЛАУ прийматимуться лише ті рішення і зміни, які задовольнятимуть більшість представників нашої легкоатлетичної спільноти.
 
Сьогодні один з найпріоритетніших напрямків – це членство федерації і умови переходів між федераціями. Як ви знаєте, на часі скасування консолідованого заліку, тому сьогодні саме переходи з однієї ТФЛА до іншої набувають важливого значення. В результаті тривалих дискусій ми напрацювали конкретні пропозиції. Вони базуються на світових нормах про переходи, накладених на наші реалії. Ми ці пропозиції надішлемо до ТФЛА для ознайомлення з ними спортсменів, тренерів, функціонерів, і сподіваюся, це рішення буде прийняте на наступній Раді ФЛАУ.  Щодо членства Федерації, то мова йшла про виготовлення і впровадження нових карток для членів Федерації, зміну членських та вступних внесків, а також інші моменти, про які ми найближчим часом повідомимо.
 
Інший важливий момент – Дитяча легка атлетика. Тут є два основних напрямки. Перший: ми ставимо за мету в найближчому майбутньому ввести в шкільну програму урок легкої атлетики. Це дуже серйозний крок, в якому вже є певні напрацювання, розробляється шкільна програма. Інший напрямок – це шкільні змагання, розважальна дитяча атлетика, забезпечення сучасним інвентарем для Дитячої легкої атлетики. Ми розробимо положення, згідно з яким ці змагання проходитимуть спочатку на рівні шкіл, потім – районів, областей, і, врешті решт, національний фінал. Це буде системний проект, який дозволить нам залучати партнерів і спонсорів, а також дасть поштовх популяризації і розвитку легкої атлетики в Україні загалом.
 
Наступне питання – є нагальна потреба мати ФЛАУ свої відзнаки і нагороди. У нас є дуже багато поважних людей – і ветеранів спорту, і осіб, які зробили значний внесок в розвиток легкої атлетики. Тому нами було розроблене положення про нагороди та відзнаки, яке буде подано на найближчий виконком для подальшого його впровадження.
 
Також нами були розглянуті питання щодо освітньої програми ФЛАУ. В першу чергу це стосується семінарів, адже необхідно доводити до легкоатлетичної спільноти нові підходи в методиці, плануванні тренувального процесу, залучати як міжнародних фахівців, так і вітчизняних, які досягли успіху і які можуть та хочуть поділитися знаннями та напрацюваннями з молодими тренерами. Ми обговорювали, в якому форматі це має відбуватися. Також Комісія розвитку хотіла б почути і наших тренерів – що саме, які теми їх сьогодні найбільше цікавлять. Так само нам потрібні семінари для організаторів змагань, суддів. Отож, освітню програму ФЛАУ ми запускаємо на якісно новий рівень.
 
Були розглянуті пропозиції по сертифікації спортивних споруд. Сьогодні йде дуже позитивна динаміка – місцева влада виділяє в багатьох областях та районах значні кошти на покращення легкоатлетичної бази. І наше завдання, щоб ці споруди, відповідали вимогам і правилам легкої атлетики, бо, нажаль, в останні роки ми отримали декілька легкоатлетичних стадіонів, на яких, згідно міжнародних правил, не можуть проводитися змагання. Щоб убезпечити себе від таких випадків у подальшому, ми пропонуємо створити незалежну комісію з сертифікації спортивних споруд. Найближчим часом розробимо дорожню карту по співпраці з місцевою владою, проектними організаціями, ФЛАУ, департаментом змагань ФЛАУ, щоб рухатися в одному напрямку і щоб чим більше наших стадіонів могли отримати сертифікати ІААФ.
 
Важливе питання – залучення партнерів і спонсорів. Сьогодні в Україні розширюється географія змагань, ми залучаємо міжнародні проекти, гостро стоїть питання телетрансляцій легкої атлетики.
 
Отож, усі ці питання були нами обговорені і кожен член комісії отримав доручення по певним напрямкам. Очікуємо плідної роботи. Але, повторюся, для нас є дуже важливим зворотній зв’язок. Хочемо чути пропозиції від наших колег, територіальних Федерацій, спортсменів, тренерів для покращення роботи. Я останнім часом об’їздив вже більше десяти областей, а впродовж найближчих декількох місяців в моїх планах відвідати всі наші територіальні ФЛА і на місцях побачити, почути їхні питання, проблеми, щоб потім це систематизувати. І, думаю, навесні ми проведемо стратегічну сесію, визначимо напрямки руху і розвитку легкої атлетики, підготуємо дорожню карту, стратегічний курс – куди ми рухаємося, якою хочемо бачити легку атлетику, наприклад, в 2021 році.