Територіальні ФЛА: підсумки 2016-го року та плани на 2017-й (частина 2)

223
На черзі – друга частина матеріалу, присвячена основним досягненням територіальних федерацій легкої атлетики в минулому році та їхнім планам на рік нинішній.
 
Два тижні тому ми вже представили до вашої уваги інформацію, отриману від керівників восьми ТФЛА. Зараз – підсумки роботи у 2016-му та плани своїх осередків на 2017-й, отримані ще з десяти областей України. Після назви ТФЛА в дужках зазначено, хто саме з керівництва федерацій надавав відповіді.
 
ФЛА Херсонської обл. (президент Генадій Зуєв)
 
У 2016-му році ми зробили великий крок у напрямку популяризації легкої атлетики серед пересічних громадян – провели три змагання на території херсонських супермаркетів: Всеукраїнський турнір «Таврійські висоти», відкриті обласні змагання зі стрибків у висоту для юнаків та дівчат «На призи Андрія Проценка» та змагання зі спринту для юнаків та дівчат молодшого віку. Нам вдалося залучити до федерації спонсорів, які, зокрема, надавали призи для переможців чемпіонатів області. В нашому активі – вдало проведений в м. Олешки чемпіонат України з кросу, підготовка двох учасників Олімпійських ігор-2016 (Андрія Проценко та Ірина Новожилова) та срібного призера чемпіонату світу серед юніорів Гліба Піскунова. Результатом роботи ХОФЛА стало визнання найкращим спортсменом області 2016 року Андрія Проценка, найкращим тренером області – Генадія Зуєва, а ФЛА Херсонщини посіла місце в п’ятірці найкращих спортивних федерацій.
 
Цього року, окрім чемпіонату України з кросу та Всеукраїнських змагань зі стрибків у висоту плануємо започаткувати Всеукраїнські юнацькі змагання з метань у Новій Каховці та змагання із запрошенням іноземних спортсменів пам’яті ЗТУ Юрія Піскунова. Також в наших планах – залучення нових спонсорів, вирішення питань реконструкції центрального стадіону «Кристал» та заміни синтетичного покриття майданчику на базі ХШВСМ.
 
ФЛА Донецької обл. (президент Віктор Лис)
 
За останні роки спорт на Донеччині піддався важким випробуванням: ми втратили значну частину спортивної бази, провідних тренерів і спортсменів, була зруйнована одна з найкращих в країні система підготовки спортсменів. Отож наразі ми все це відновлюємо по крупицях – перереєстровуємо ДЮСШ, ШВСМ, УОР, створюємо належні умови для проведення учбового процесу. І минулий рік цілком можна назвати переломним. Нам нарешті вдалося відносно стабілізувати процес розвитку легкої атлетики в регіоні. Налагодили роботу спортивних шкіл, систему проведення змагань, регіон почав потроху поповнюватися тренерами та молодими й талановитими спортсменами.
 
У 2017-му році будемо продовжувати нарощувати свій потенціал – це стосується і тренерів, і спортсменів, і результатів. Відроджуватимемо на Донеччині проведення змагань, навчально-тренувальних зборів як міжрегіонального, так і всеукраїнського рівня.
 
ФЛА Кіровоградської обл. (президент Ігор Андрощук)
 
Головним досягненням в роботі ФЛА Кіровоградщини минулого року я, як новообраний президент Федерації, вважаю участь в Олімпійських іграх-2016 відразу двох наших легкоатлетів – Дмитра Яковенка та Тетяни Мельник. На 2017-й рік ми маємо досить амбіційні плани. Перш за все – проведення на високому організаційному рівні згідно з міжнародними стандартами низки всеукраїнських змагань на стадіоні «Зірка», включаючи головний старт національного сезону – чемпіонат України. Сюди також входить вдосконалення електронно-інформаційної системи оповіщення арени та активна співпраця зі ЗМІ. Велику увагу плануємо приділити вдосконаленню сайту Федерації та популяризації легкої атлетики в Кіровоградщині через соціальні мережі. З метою пропаганди Королеви спорту в регіоні поглибимо співпрацю ФЛАКО з органами місцевого врядування та влади (обласна державна адміністрація, адміністрації районів, ради районів та міста Кропивницького). Також організуємо підготовку нових суддів за програмою IAAFта переатестацію діючих судів Кіровоградської області.
 
ФЛА Сумської обл. (перший віце-президент Олексій Сердюченко)
 
Для легкої атлетики Сумської області 2016 рік видався вдалим та насиченим знаковими подіями, серед головних з яких можна виділити наступні. Ми вдосконалили систему проведення чемпіонату України у приміщенні. Загалом минулого року на території Сумської області було проведено чотири чемпіонати України з легкої атлетики, один Кубок України, чотири всеукраїнських змагання та три навчально-тренувальних збори національної збірної команди України. Під час двох змагань було організовано їх пряму відеотрансляцію в інтернеті та на телебаченні.
 
Впроваджено підведення підсумків спортивного року по всім віковим категоріям та серед тренерів і нагородили лауреатів спеціальними пам’ятними призами. Започатковано традицію випуску статистично-аналітичного щорічника «Легкоатлетична Сумщина», а спільно з ФЛАУ та Сумською державною адміністрацією було видано книгу «Легка атлетика від олімпійського чемпіона Володимира Голубничого». Спільно з органами місцевого самоврядування, промисловцями та підприємцями області ми яскраво і масштабно відсвяткували 80-річний ювілей легенди світового спорту, прославленого скорохода, дворазового олімпійського чемпіона і нашого земляка Володимира Степановича Голубничого.
 
Також було проведено курси з підготовки суддів, в результаті чого підготовлено 18 фахівців, які зможуть обслуговувати національні та обласні змагання з легкої атлетики. Наш представник став слухачем від України на міжнародних тренерських курсах ІААФ у Південній Кореї. Досягнуто домовленість з Мінмолодьспорту, ФЛАУ щодо створення Державного центру олімпійської підготовки з легкої атлетики на базі Сумського державного університету, розроблено і подано на розгляд пакет необхідних розрахунків та супроводжувальних документів.
 
Серед спортивних результатів перш за все відзначимо виступ на Олімпійських іграх вперше в історії одразу трьох наших атлетів – Віталія Бутрима, Інни Кашиної та Оксани Шкурат. До речі, легка атлетика стала єдиним видом спорту від нашої області, який був представлений у Ріо. Окрім цього, Ярослав Демченко у складі у складі естафетної збірної команди України на чемпіонаті Європи серед юнаків у Тбілісі (Грузія) встановив рекорд України в естафеті 100+200+300+400 метрів, а Ксенія Радько – рекорд України серед молоді у спортивній ходьбі на 50 км на чемпіонаті України в Івано-Франківську.
 
У 2017 році спільно з обласними та державними органами влади, ФЛАУ, Мінмолодьспорту ми плануємо вести активну роботу щодо реконструкції сумського стадіону «Авангард», створення Державного центру олімпійської підготовки; організації науково-методичного супроводу національної збірної команди України з легкої атлетики із використанням можливостей СумДУ, організації і проведення навчально-тренувальних зборів збірної команди України і проведенні національних змагань з легкої атлетики. Крім того, співпрацюючи з управлінням молоді та спорту Сумської облдержадміністрації будемо вести роботу щодо збільшення кількості тренерських ставок на відділенні легкої атлетики Сумської обласної ШВСМ. Не менш амбітним і важливим завданням на наступний рік буде організація фінансової підтримки наших провідних легкоатлетів силами профільного обласного управління, органів місцевого самоврядування, приватних промислових груп та підприємців-меценатів нашої області.
 
ФЛА Чернівецької обл. (президент Валерій Чинуш)
 
Згадуючи 2016 рік, приємно зазначити, що наш вид спорту знову був представлений на Олімпійських іграх двома атлетами – Наталкою Лупу та Русланою Цихоцькою. Віддамо належне і рекордним за кількістю масовим забігам «Біг Миру» та «Буковинська миля». Нашого зіркового бігуна Івана Гешка торік обрали віце-президентом ФЛАУ, що є визнанням авторитету буковинської легкої атлетики.
 
У 2017-му році ми продовжимо розпочатий рух щодо заміни легкоатлетичних доріжок на стадіоні «Буковина». Також розглядаємо можливість побудови нового компактного стадіону з сучасними легкоатлетичними доріжками. Минулого року ми з депутатами міської ради вирішили виділити на 2017 рік 30 млн. грн. для облаштування орієнтовно у 10-12 загальноосвітніх навчальних закладах майданчиків з сучасним штучним покриттям. Серед них попередньо заплановано залити і легкоатлетичні доріжки (по 330 м) на трьох стадіонах.
 
Дуже хочеться пожвавити секційну роботу з дітками, ефективніше залучати їх до легкоатлетичних секцій. Є задум повернути на службу легкої атлетики «Легкоатлетичний манеж», який свого часу був облаштований спеціально під нашого олімпійця і чемпіона Європи зі стрибків у висоту Сергія Сенюкова. Вже відправлено звернення до міської ради з проханням повернути манеж до цільового використання, адже наразі він більше служить єдиноборствам. Плануємо там зробити Дитячий спортивний центр, де в гарних умовах і загальнодоступно дітки могли б робити перші кроки у спорті.
 
Продовжимо ми у 2017 році практику забезпечення з фонду Федерації коштами для поїздок збірних області на національні змагання.
 
ФЛА Миколаївської обл. (президент Анатолій Бугайов)
 
У 2016-му році нам вдалося зробити чимало. Разом з інститутом підвищення кваліфікації провели курси з атестації тренерів на другу та першу категорії, утворили спортивні класи в школі-інтернаті №3, провели підсумковий спортивний вечір. Регулярно надавали практичну допомогу ДЮСШ області, вели співпрацю з фізкультурним диспансером, спортивними товариствами, спонсорами та партнерами, від яких залучили кошти на суму більше 100 тисяч гривень. Створили низку спортивно-методичних фільмів та друкованих видань.
 
Великий обсяг роботи провели за програмою «Дитяча легка атлетика ІААФ»: закупили новел обладнання, у 60-ти школах міста відбулися заходи «Майбутній олімпієць», також реалізовували цей проект влітку в спортивно-оздоровчих таборах, а в Новій Одесі організували районний навчальний семінар.
 
Щодо розвитку спортивної інфраструктури, то наразі ведеться реконструкція Центрального міського стадіону, зроблено ремонт у легкоатлетичному манежі на суму 200 тисяч гривен, за кошти міського та обласного бюджетів закуплено інвентар та обладнання. Наразі підготовлені проектні документи нового легкоатлетичного манежу.
 
У 2017-му році ми плануємо розробити обласну програму «Збереження здоров’я та фізичної підготовки для усіх рівнів населення з використанням легкоатлетичного спорту» (тренінги, кроси, пробіги, масові та індивідуальні заняття з населенням), програму, направлену до залучення фахової роботи нового покоління тренерів та суддів. Проводитимемо активну співпрацю зі ЗМІ, включаючи створення власної програми на телевізійному каналі та видання інформаційних бюлетенів з легкої атлетики і журналу «Легка атлетика Миколаївщини».
 
І надалі розвиватимемо проект «Дитяча легка атлетика ІААФ», з залученням в тому числі позабюджетних коштів забезпечимо стипендіями і харчуванням кандидатів до збірної України у різних вікових категоріях, а також фінансову стабільність ДЮСШ. Маємо на меті відкрити спеціалізовані класи з легкої атлетики при загальноосвітніх навчальних закладах, медико-біологічну лабораторію на базі МСДЮСШОР з легкої атлетики та музей «Королеви спорту».
 
Також ставимо завдання розробити документи по реконструкції бігових доріжок Центрального стадіону Миколаєва та легкоатлетичного манежу, ввести в дію стадіон у Парку Перемоги, надати допомогу ДЮСШ №5 у будівництві бігових доріжок на стадіоні «Молодіжний», а також відкрити нові відділення з легкої атлетики в ДЮСШ області.
 
ФЛА Луганської обл. (президент Віктор Бризгін)
 
Через становище, в якому опинився наш регіон, практично усі наші спортсмени зараз знаходяться поза межами Луганської області. Це значно ускладнює процес їхньої підготовки. Тим не менш, трьом атлетам вдалося пробитися на Олімпійські ігри-2016 – Сергію Смелику, Єлизаветі Бризгіній та Наталії Строговій. Але наразі триває дуже активний процес з відновлення славетної бази в Кременній. Там зараз є практично все для повноцінних тренувань – басейн, тренажерні зали, сауна, закуплене обладнання. Залишилося лише постелити на стадіоні нові доріжки, також побудуємо декілька будиночків для проживання атлетів під час зборів. Впевнений, за рік-два ми там матимемо одну з найкращих спортивних баз в Україні.
 
ФЛА Харківської обл. (віце-президент Віктор Заболотний)
 
Впродовж 2016 року ФЛА Харківської області зміцнила свої позиції в Україні. Шестеро атлетів представляли наш регіон на Олімпійських іграх-2016, а Богдан Бондаренко виграв в Ріо у стрибках у висоту бронзову нагороду! Серед результатів минулого року також заслуговує на увагу рекорд України, встановлений у стрибках з жердиною Мариною Килипко – 4 м 65 см. В цілому в міжнародних змаганнях серед всіх вікових груп харків’яни вибороли 9 золотих, та 4 бронзові медалі.
 
Cпортивна база Харкова у 2016 році поповнилась 12 легкоатлетичними стадіонами в загальноосвітніх закладах, було проведено капітальний ремонт КЗ КДЮСШ ХТЗ та реконструкцію манежу «Динамо».
 
Велику увагу ми присвятили масовим легкоатлетичним заходам, які користувалися дуже високою популярністю у населення. В області відбулися чисельні кроси, пробіги, два марафони, а також Олімпійський день серед школярів міста Харкова та старти школярів в рамках програми «Дитяча легка атлетика ІААФ».
 
Головними завданнями розвитку ФЛАХУ на 2017-й рік є впровадження Шкільної легкоатлетичної Ліги, отримання асигнувань з обласного та міського бюджетів, а також позабюджетних надходжень, призначення найкращим атлетам стипендій Харківської ОДА та поліпшення побутових умов для кандидатів для участі в чемпіонаті світу. Щодо розвитку інфраструктури, то у Харкові заплановано реконструкцію 10 нестандартних легкоатлетичних стадіонів, метального містечка на стадіоні «ХТЗ» (диск, молот, спис), придбання необхідного спортивного інвентарю та знаряддя на учбово-тренувальні бази стадіонів «Динамо» та «ХТЗ» .
 
ФЛА Львівської області (президент Микола Мандрона)
 
У 2016 році наша Федерація провела низку визначальних заходів. Реалізовано проект «Дитяча легка атлетика ІААФ», який дав суттєвий поштовх для розвитку дитячого спорту у Львові, продовжено серію легкоатлетичних змагань «Львівської шкільної ліги» та традиційних за календарем інших дитячих заходів. Нами було відновлено офіційний сайт Федерації легкої атлетики Львівської області, розроблена нова емблема ФЛАЛО, активно ведеться сторінка сайту зі стрибків у висоту. В подальшому планується розширення прес-служби ФЛАЛО для висвітлення роботи, надання методичної інформації, підведення підсумків тощо.
 
Завдяки тісній співпраці з Львівською міською радою, Федерація отримала можливість розвивати наш спорт за декількома напрямками – представляти легку атлетику в новому інформаційному та організаційному форматах на змаганнях Меморіал Олексія Дем’янюка, Кубок міста Львова, позастадіонних змаганнях з вуличного бігу Львівський напівмарафон та Grand Prix Lviv Half Marathon.
 
Міська рада надала фінансову допомогу для придбання легкоатлетичного інвентаря (стрибкової ями для висоти, списів для метань) та проведення тендеру на закупівлю фотофінішу. Було вшановано найкращих дитячих спортивних тренерів із врученням одноразових грошових винагород за результатами програми «Дитячий тренер». У 2016 році управління молоді, сім’ї та спорту Львівської міської ради розпочало реалізацію соціального проекту для міста та легкої атлетики – реконструкцію одного із спорткомплексів, що розташований на вул. Кастелівці.
 
На 2017-й рік наша організація планує продовжити кращі традиції, приділити більше уваги розвитку легкої атлетики в районах області, співпраці з легкоатлетичними громадами Львівської області та областей України.
 
ФЛА Київської обл. (президент Андрій Комаров)
 
На наш погляд, важливими досягненнями Київської обласної ФЛА, окрім змагальних, є відновлення інтересу до діяльності Федерації, як організації. Як наслідок ми отримали розвиток деяких районних осередків ТФЛА, а також збільшення інтересу до проекту «Дитяча легка атлетика ІААФ».
 
У новому році плануємо не втратити підвищення рівня зацікавленості до діяльності ФЛАКО, можлива реєстрація найбільш активних районних осередків ФЛА, як юридичних осіб. Це пов’язано в першу чергу з особливістю Київської області, оскільки вона не має свого територіального центру. Ну і, безумовно, будемо надалі просувати проект «Дитяча легка атлетика ІААФ».