Юніори витісняють молодь

215
Минулого тижня у Мукачеве найкращі вітчизняні метальники змагалися на Зимовому чемпіонаті України, який був вирішальним етапом відбору на Кубок Європи з метань (11-12 березня, Лас-Пальмас, Іспанія).
 
Підвести підсумки національної першості ми попросили головного тренера збірної України з метань Максима Островського:
 
– Відразу зазначу – частина лідерів ці змагання пропустили. Вважаю, що це для них не дуже доречно, на таких статусних стартах мають виступати усі найкращі, оскільки вони – приклад для молодих атлетів, додатковий фактор для розвитку виду. Спортсмени мають розуміти, що пропускаючи зимовий чемпіонат України, вони дуже багато втрачають. Адже цього року за результатами їхніх виступів в тому числі і на зимовому і літному чемпіонатах України буде визначатися, чи залишиться спортсмен в збірній України. А стимул для цього є доволі суттєвий, оскільки зараз у членів штатної команди піднялася зарплатня до 6-12 тисяч гривень (в залежності від категорії).
 
Приємно, що в чемпіонаті України взяло участь 252 спортсмени з близько 20 регіонів. Оскільки він був вирішальним етапом відбору на Кубок Європи, знаю, що багато спортсменів цілеспрямовано готувалися до Мукачево ще з осені. Однак, як показали результати змагань, не всі атлети, на яких ми робили ставки, проявили себе на належному рівні. Наприклад, в молодіжному диску мені не дуже зрозуміло, чому Руслан Валітов та Іван Поваляшко, маючи в своєму активі результати по 55 и 57 метрів, зараз не дотягли до 50 метрів. Вважаю, що це прорахунки тренерів і безвідповідальний підхід до підготовки.
 
І, напроти, дуже вирізняються у позитивному сенсі лідери юнацької та юніорської вікових груп. Для атлетів 1998-2002 років народження нинішній сезон є першим етапом відбору на Олімпійські ігри 2020 та 2024 років. І судячи як з масовості, так і з результатів, у нас тут є гарне підґрунтя. Маю на увазі, наприклад, 15-річну Валерію Іваненко з Дніпропетровщини, яка виграла метання 3-кілограмового молота з гарним результатом – 67.80. Вона зі своїм батьком і тренером планувала виступати зі 4-кілограмовим снарядом, аби отримати категорію майстра спорту. Але переосмислили, і зараз цілеспрямовано готуються до юнацького чемпіонату світу-2017, де у них є всі шанси здобути медаль.
 
Також у цій дисципліні слід відзначити 15-річних Михайла Кохана з Запоріжжя (6 кг – 74.21) та Богдана Потруса з Дніпра (5 кг – 71.25). У метанні диска серед дівчат (U-18) перемогла ще одна дніпрянка, 16-річна Дар’я Гаркуша (48.40). Вона показала результат усього на 15 сантиметрів нижчий, ніж переможниця молодіжного заліку, її землячка Каріна Чередниченко. Так що в неї також дуже гарні перспективи на юнацький чемпіонат світу.
 
Виступатиме на Кубку Європи у молодіжному заліку з метання списа юніор зі столиці Захар Міщенко. Його результат – 71.49 – кращий за результат переможця молодіжної першості Матвія Крутієнка (70.00). Згідно критеріїв відбору, якщо юніори показують вищий результат за більш старших спортсменів, то вони мають перевагу (за умови однакової ваги снаряду).
 
Слід відзначити молотобойця з Рівного Володимира Мисливчука, який став найкращим серед молоді – 69.22. Харків’янину Микиті Нестеренку в метанні диску вистачило для перемоги скромних 63 м 77 см. Ми вже звикли, що він взимку виступає на такому рівні. Сподіваюся, що Микита зробить висновки, де саме він недопрацьовує. Адже під час Олімпіади-2020 йому буде 29 років – золотий вік для метальників. І щоб повною мірою скористатися своїм шансом, йому треба серйозніше ставитися до усіх нюансів.
 
Волинянка Ірина Климець (на фото) показала високий результат, як для зимового сезону – 68.50. За моїми підрахунками, обома молодіжними командами нам буде до снаги увійти на Кубку Європи до трійки найкращих.
 
Ще хотів би сказати декілька слів про сумський чемпіонат України у приміщенні, де у нас проходили змагання зі штовхання ядра. У чоловіків дуже хотілося побачити там конкурентну боротьбу в першу чергу між колишнім дискоболом сумчанином Ігорем Мусієнком та представниками Київщини Віктором Самолюком та Миколою Багачем (хоча Микола і був після травми). Норматив на чемпіонат Європи тут складає 19 м 80 см. Ми розуміли, що особистий рекорд Самолюка дещо нижчий, але сподівалися, що за умови гострої конкуренції принаймні йому вдасться відібратися на Белград. Нажаль, у цьому виді ми представлені на континентальній першості все-таки не будемо. Хоча, перспективи у хлопців є. Віктор виграв з результатом 19.16, але в розминці та в першій спробі (з заступом) штовхав ядро в районі 19.50. Мусієнко також перед змаганням штовхав за 19 метрів, але, судячи з усього, перегорів. Проте радує той факт, що результати хлопців вже перетнули 19-метрову позначку.
 
Стосовно жіночого ядра, то тут перед атлетками якихось завдань не ставилося. Ольга Голодна мала норматив на Белград ще з минулого року. Зараз показала лише 16.22, але наразі вона лише набирає форму. Сподіваюся, що на Кубку Європи покаже результат в районі 17 метрів. По молоді у нас в Іспанії виступатиме у штовханні ядра Тетяна Кравченко з Київщини. Вона виборола це право, вигравши в Сумах юніорський чемпіонат України з результатом 14.19, що краще, ніж за декілька днів у манежі СумДУ показали представниці молодіжної вікової групи. Отож, Тетяна цілком заслужила представити Україну на Кубку Європи.