Анжела Балахонова: «Для дітей участь в змаганнях такого рівня – це подія!»

415
24-25 березня в легкоатлетичному манежі Київської міської ШВСМ відбувся чемпіонат України серед ДЮСШ та СДЮШОР з двоборства та п’ятиборства у приміщенні (2002 р.н. та молодші).
 
У ці два дні найкраща спеціалізована крита спортивна споруда столиці перетворилася на мурашник. Майже 800 юних атлетів, які представляли сто спортшкіл з усієї країни, виборювали нагороди національної першості. Для багатьох з них дані змагання взагалі були першим в кар’єрі стартом такого рівня. Оскільки в такому віці хлопці та дівчата лише визначаються з видами, яким присвятять свою подальшу кар’єру, вони тут виступали в декількох дисциплінах – двох або п’яти. Результати потім переводилися в очки, і за сумою балів визначалися найкращі.
 
Що стосується командного заліку, то серед СДЮШОР перемогу здобула КСДЮШОР «Динамо» (Харківська обл.), серед ДЮСШ – столична ДЮСШ «Старт».
 
Серед учасників змагань траплялися знайомі легкоатлетичній спільноті прізвища. Знайомі, звісно, поки що не через свої здобутки, а через те, що представляють славні спортивні династії. Наприклад, у двоборстві (60 м + стрибки з жердиною) з сумою 1079 очок (7,77 та 4.30 відповідно) переміг 14-річний Нікіта Строгалєв – син відомих стрибунів з жердиною Вадима Строгалєва та екс-рекордсменки світу, чемпіонки Європи та призерки чемпіонату світу Анжели Балахонової.
 
– Для будь-якого спортсмена, а тим більше для дитини, участь в змаганнях такого рівня – це подія, гордість. Ну а перемогти в них – то взагалі велика радість, – розповідає Анжела Балахонова. – Особисто я в дитинстві займалася спортивною гімнастикою, ще за Радянського Союзу. Так тоді здобути право участі в національних змаганнях було не так просто.
 
Такі чемпіонати – це елемент зацікавлення юних атлетів для занять спортом. Але, окрім цього необхідно ще багато факторів, щоб найобдарованіші з них залишилися в легкій атлетиці. Це і вміння тренерів, і створення умов для занять нашим видом спорту. Хотілося б, щоб держава про нас трохи більше турбувалася, створювала більше ДЮСШ, будувала більше стадіонів, манежів. Наприклад, в цьому манежі КМШВСМ знаходиться єдиний у місті сектор для стрибків з жердиною.
 
– Манеж зараз зачиняється на реконструкцію, після якої, восени, тут з’являться додаткові приміщення, зокрема розминочна зона, роздягальні, повноцінні глядацькі трибуни.
 
– Так, але до цього часу стрибунам з жердиною не буде де тренуватися. Відповідно, інтерес до нашого виду у дітей може зникнути, і легка атлетика їх втратить. Щоб таких ситуацій не виникало, повторюся, потрібно більше арен. Одного манежу на Березняках для столиці замало.
Попередня статтяТегу-2017: два світові рекорди й 19 медалей
Наступна статтяСтуденти НУФВСУ ознайомилися з роботою офісу ФЛАУ