Марафонський вік-енд: переможна марафонська естафета українців і світовий рекорд кенійки

266
Минулий вік-енд виявився насичений престижними марафонами. Був привід порадіти за результати на них і в українців. Але головною подією, звісно, стало встановлення світового рекорду для жіночих забігів на марафоні у Лондоні.

 
Відень, Австрія. 23 квітня Відень приймав марафон Vienna City Marathon, що входить до серії IAAF Gold Label Road Races. Його виграли кенійка Ненсі Кіпроп (2:24.20 год) й німець Альберт М Корір (2:08.40 год). Не поїхали з Австрії без перемоги й українці.
 
Команда у складі Івана Бабарики, Андрія Оністрата, Івана Гешка й Олександра Бабарики виграла марафонську естафету з часом 2:19.47 год.
 
Лондон, Велика Британія. Кенійка Мері Кейтані виграла один з найпрестижніших марафонів світу Virgin Money London Marathon, який входить до серії IAAF Gold Label Road Races, з новим світовим рекордом для жіночих забігів – 2:17.01 год. Більше того, її результат став другим в історії – абсолютним рекордом у змішаному забігу з чоловіками продовжує володіти британка Пола Редкліфф (2:15.25 год). Другою у Лондоні фінішувала триразова олімпійська чемпіонка з бігу на 5000 і 10000 метрів ефіопка Тірунеш Дібаба (2:17.56 год – національний рекорд).
 
Серед чоловіків переможцем марафону став кенієць Даніель Ванджіру (2:05.48 год), якому на дев’ять секунд вдалося випередити іменитого ефіопа Кеенісу Бекеле.
 
 
Мадрид, Іспанія. Марафон Rock ‘n’ RollMadridMaraton, який входить до серії IAAFGoldLabelRoadRaces, виграли кенійка Елізабет Чепкан Румоколь (2:33.55 год) й ефіоп Бонса Діда (2:10.16 год).
 
Гіфу, Японія. У марафонах і напівмарафонах, спортсменів не так часто розділяють на фініші секунди, а то й долі секунди. Проте свідками одного з таких фінішів стали глядачі, які зібралися на півмарафон Gifu Seiryu Half Marathon, серії IAAF Gold Label Road Races. Його переможцем став кенієць Александр Мутісо (1:00.57 год). Проте майже всю дистанцію він долав нога в ногу зі своїм співвітчизником Мачаріа Ндірангу, показуючи з ним однаковий час на позначках. Ндірангу вибіг на стадіон на кілька метрів попереду Мутіси, проте тому вдалося вийти вперед і фінішувати на крок попереду. В обох атлетів у підсумковому протоколі однаковий час.
 
Жіночий півмарафон в Японії завершився рекордом змагань. Сторінку в історію Gifu Seiryu Half Marathon вписала кенійка Джойсілін Джепкосгей. Відтепер його учасниці рівнятимуться на час 1:07.44 год.
 
Лодзь, Польща. DOZ Marathon Lodz with PZU серії IAAF Silver Label Road Races виграли Кенза Дахмані з Алжиру (2:33.21 год) і кенієць Самсон Кіпроно Бармао (2:14.19 год).
Попередня статтяРекорди і перемога українців у Варшаві
Наступна статтяЮрій Грицак та Валентина Полтавська виграли Миколаївський півмарафон