Чемпіонат світу U18: злива над Найробі й фінал Тетяни Кравченко

332
Незадовго після початку вечірньої програми першого дня чемпіонату світу U18 на стадіон у Найробі звалилася справжня злива. На той момент у секторі для стрибків у висоту змагалися десятиборці, і досить успішно це робив українець Роман Войцешук. Він з перших спроб долав усі висоти, включаючи 1,90 метрів.

 
Злива не припинялася, доріжки і сектори були буквально наповнені водою. За таких умов організатори були змушені призупини змагання на невизначений час.
 
Хвилин за 20 атлети знову вийшли на доріжки, та дощ не втихав. Атлети змагалися у першому колі з бігу на 800 метрів. Технічні види, включаючи метання молота, потрійний стрибок і стрибки у висоту у десятиборців все ще не проводили. Незабаром до їх числа додався і фінал зі штовхання ядра у дівчат.
 
Доки організатори і волонтери відчайдушно боролися з наслідками зливи, стрибуни потрійним вийшли на розминку, а дівчата – на старт з бігу на 100 метрів.
 
Дощ сплутав усі карти і вніс неочікувані зміни у розклад. У зв’язку з цим, перший комплект медалей розіграли з бігу на 100 метрів. На жаль, фінал у цій дисципліні пройшов без українців. Олександр Савенко у першому півфіналі фінішував сьомим (10,82 с). З Василем Макухом і взагалі сталася прикра історія. Моджела Юджин Конеше з Лесото зробив фальстарт, за що був дискваліфікований. Коли атлети вдруге  стартували, Макуху, судячи з усього, здалося, що у когось з них знову був фальстарт, і він зупинився. Коли суперники вже були на відстані метрів десяти від Василя, йому довелося заново починати свій біг. І хоч відрив українцеві дещо вдалося скоротити, та відіграти такі дорогоцінні метри і десяті секунди було вже неможливо – 11,41 с. А чемпіоном світу U18 з бігу на 100 метрів під акомпанемент дощу став Ченоло Лемао з ПАР (10,57 с).
 
Упродовж двох годин дощ так і не припинився. Організатори вирішили почати фінал зі штовхання ядра у дівчат. На той момент уже завершилася кваліфікація з потрійного стрибка. Попри мокру доріжку українець Артем Коноваленко не лише подолав її, а ще й встановив особистий рекорд – 15,21 м!
 
Тетяна Кравченко у третій спробі все ж зуміла впоратися з мокрим сектором і спочатку ввійшла до фінальної вісімки, а потім, у двох заключних спробах, поліпшила свій результат. 15,71 м – і вона сьома. Чемпіонкою світу U18 стала німкеня Зеліна Дантцлер (17,64 м).
 
Після двох годин очікування у сектор для стрибків у висоту повернулися десятиборці. Вдруге починати змагання Роману Войцешуку довелося з висоти 1,93 м. На жаль, підкорити її українцеві не вдалося. 400 метрів він подолав з особистим рекордом (53,79 с) і після першого дня з сумою 3364 очка розташувався на десятому місці.
 
Зазначимо також, що чемпіонкою світу U18 з бігу на 3000 метрів стала ефіопка Аберш Мінсево (9.24,62 хв). Українки участі у цій дисципліні не брали.
 
А одну дисципліну, кваліфікацію з метання молота у юнаків, все ж відмінили. З міркувань безпеки, організатори вирішили не випускати атлетів у сектор, і тепер у п’ятницю у цій дисципліні всі вони змагатимуться відразу в основному колі турніру.
Фото © Getty Images for IAAF