Вінницькі рішення Ради ФЛАУ

189
16-17 вересня у Вінниці відбулося чергове засідання Ради Федерації легкої атлетики України.
 
Перед початком засідання відбулися дві урочисті події. Офіційний статистик ФЛАУ Іван Качківський презентував статистичний довідник «Національні рекорди України з легкої атлетики 1991-2017», а президент ФЛАУ Ігор Гоцул вручив члену Ради, президенту ФЛА Тернопільської області Валерію Єднаку Подяку Міністерства молоді та спорту України.
 
На початку засідання Ігор Гоцул представив інформацію про діяльність Федерації за період від останнього, квітневого засідання Ради: продовження розвитку легкоатлетичної інфраструктури, підвищення зацікавленості в цьому на місцях, розширення географії проведення легкоатлетичних змагань, досягнення вітчизняних атлетів на головних міжнародних стартах сезону, продовження освітніх програм, роботу з залучення спонсорів.
 
Далі члени Ради заслухали звіт державного тренера України В’ячеслава Тиртишника про роботу головного тренерського штабу у 2017 році: щодо підготовчого періоду, а було проведено 46 НТЗ в Україні та 27 за кордоном, забезпечення збірних команд України, медичний та науковий супровід збірної, а також результатів, показаних атлетами на головних міжнародних стартах. Також держтренер охарактеризував діяльність всіх підрозділів, які брали участь в роботі зі збірною.
 
Окремим питанням було розглянуто виступ збірної України на чемпіонаті світу в Лондоні. Генеральний секретар ФЛАУ Михайло Медведь доповів членам Ради про рішення Виконкому ФЛАУ щодо оцінки роботи тренерського штабу збірної. Рада погодила виступ в сезоні в цілому усієї збірної визнати задовільним. Стосовно чемпіонату світу, грунтуючись на рішеннях Виконкому, роботу груп стрибків, багатоборств, витривалості було визнано задовільною; спринту та метань – незадовільною. Роботу КНГ в сезоні визнано незадовільною. У зв’язку з цим Рада також підтримала рішення Виконкому про направлення наступних клопотань в Мінмолодьспорту:
·               державного тренера України з легкої атлетики В’ячеслава Тиртишника, головного тренера збірної України зі стрибків та багатоборств Олександра Романюка, головного тренера збірної України з видів витривалості Сергія Романчука рекомендувати до подовження на даних посадах;
·               на посади головного тренера збірної України зі спринту та головного тренера збірної України з метань оголосити відкритий конкурс, у якому також мають право брати чинні головні тренери за даними напрямками;
·               у зв’язку з невеликою кількістю атлетів, які представляють групу багатоборств, рекомендувати змінити посаду головного тренера збірної України з багатоборств на старшого тренера збірної України з багатоборств;
·               контракт зі старшим тренером збірної України з резерву Андрієм Каратєєвим, оскільки він закінчується 30 вересня, подовжити до кінця року.
 
Також члени Ради затвердили склад Комісії по заслуховуванню кандидатів на головні тренерські посади штатної команди національної збірної команди України з легкої атлетики, яка налічуватиме вісім осіб:
1.       Володимир Рудюк (голова Комісії)
2.       Фідель Тимченко (співголова Комісії)
3.       Олександр Величко
4.       Роман Вірастюк
5.       Олександр Крикун
6.       представник Комісії атлетів
7.       представник Кафедри легкої атлетики НУФВСУ
8.       В’ячеслав Тиртишник (з правом дорадчого голосу)
 
 
Після оголошення Мінмолодьспорту відповідного конкурсу на вказані посади кандидатам, які бажатимуть отримати підтримку ФЛАУ, буде надано три тижні на подання заяви. Комісія заслухає кандидатів, доповість своє рішення Виконкому Федерації, і той направить своє клопотання до Мінмолодьспорту про призначення на дані посади.
 
Наступним пунктом порядку денного було підведення підсумків проведення національних змагань з легкої атлетики у 2017 році. Керівник департаменту змагань Іоланта Хропач виклала членам Ради аналіз проведених змагань стосовно рівня їх організації, суддівства, тощо. Цього року були запроваджені технічні засоби для покращення роботи секретаріату, використовувалися електронні прилади для вимірювання довгих метань та горизонтальних стрибків. Комісії змагань ФЛАУ було доручено довести до відома територіальних ФЛА необхідну кількість місцевих суддів національної та першої категорії, необхідних для обслуговування кожних змагань задля стимулювання ТФЛА виховувати власний суддівський корпус, проводити суддівські семінари, тощо.
 
Члени Ради ФЛАУ розглянули питання про зміну спортивного громадянства з українського на російське атлетами Георгієм Биковим, Анжелікою Шевченко, Анною Хрипуновою та звернення Всеросійської федерації легкої атлетики щодо зменшення «карантину» цих атлетів відповідно правил ІААФ. В авторизації афілійованості даних атлетів зі ВФЛА за спрощеною процедурою було відмовлено.
 
Рада ФЛАУ затвердила порядок сертифікації легкоатлетичних споруд (з додатками). Комісії змагань і секретаріату ФЛАУ доручено підготувати і опрацювати документи, на підставі яких буде здійснюватися сертифікація, а також провести інформаційну та роз’яснювальну роботу щодо сертифікації з Мінмолодьспортом, ТФЛА, Міносвіти, Міноборони, МВС, Мінінфраструктури, спортивними товариствами.
 
Члени Ради ФЛАУ розглянули звернення атлета Михайла Кохана (молот) про перехід з Запорізької до Дніпропетровської ТФЛА та задовольнили його.
 
Старший тренер збірної України Олексій Сердюченко виклав присутнім Концепцію Центрів олімпійської підготовки з легкої атлетики та умови відбору на керівні посади ЦОП. Згідно Концепції, у Західному ЦОП (Луцьк) передбачено створення чотирьох тренерських ставок, у Східному (Суми) – шести. Також будуть створені ставки для лікарів та масажистів. Окрім цього було обговорене питання про взаємодію між старшим тренером збірної України з резерву та тренерським складом ЦОП. Залучатися до ЦОПів в першу чергу матимуть право найталановитіші атлети юнацької та юніорської вікових груп, які посіли 1-6 місця на чемпіонатах Європи та світу і перше місце на чемпіонаті України у своїх вікових групах.
 
Рада ФЛАУ постановила доручити Комісії по заслуховуванню кандидатів на головні тренерські посади штатної команди національної збірної команди України з легкої атлетики провести відбір кандидатів на посади директорів ЦОПів, і за його підсумками Виконком ФЛАУ має надати Мінмолодьспорту відповідні рекомендації. На період до затвердження директорів ЦОПів секретаріат має звернутися до профільного Міністерства з клопотанням призначити виконуючими обов’язків директорів Західного ЦОП Олега Вегнера (за поданням Волинської ФЛА), Східного ЦОП Віталія Коржа (за поданням Сумського облспортуправління). Також Комісії доручено провести відбір кандидатів на посаду старшого тренера збірної України з резерву.
 
 
Членам Ради ФЛАУ було надано звіт про діяльність Комісії змагань ФЛАУ, після чого були прийняті наступні рішення. Комісії розвитку ФЛАУ доручено розробити програму долучення глядачів на змагання з легкої атлетики. Було обговорене питання позастадіонних видів легкої атлетики. Першому віце-президенту ФЛАУ Володимиру Рудюку доручено зустрітися з керівниками Комісії змагань та Комісії позастадіонних видів легкої атлетики та скоординувати їх подальшу роботу.
 
З наступного року на особистих чемпіонатах України більше не будуть проводитися змагання естафетних команд, натомість проводитиметься окремий чемпіонат України з естафетного бігу для всіх вікових категорій. Також члени Ради погодили впровадження на національних змаганнях прекваліфікаційних забігів на дистанціях 60, 100, 400 та 800 метрів.
 
Рада ФЛАУ прийняла рішення щодо єдиної спортивної форми для команд ТФЛА на національних змаганнях: з 1 січня 2019 року ТФЛА мають забезпечити команди своїх областей однаковою короткою спортивною формою, з 1 травня 2019 року – однаковою повною спортивною формою.
 
Прийнято рішення продовжити запровадження відзначення найкращих суддів року – проводити щорічне нагородження «Найкращий суддя року», а також розробити відповідну відзнаку та затвердити на засіданні Виконкому ФЛАУ.
 
За результатами виступів на офіційних змаганнях літнього легкоатлетичного сезону Рада розглянула та затвердила перелік спортсменів, тренерів та фахівців-членів ФЛАУ, які будуть подані для отримання державних відзнак та нагород.
 
Члени Ради ФЛАУ прийняли рішення, що 25 жовтня відбудеться семінар для президентів територіальних ФЛА. Зокрема під час нього будуть розглянуті питання менеджменту, роботи з бюджетними коштами, складання спонсорських пакетів.
 
Присутні обговорили роботу тимчасової Комісії з питань реформування секретаріату ФЛАУ. Її визнано задовільною, роботу Комісії на цьому припинено, а юридичною реформацією офісу ФЛАУ надалі займатиметься партнер ФЛАУ – компанія «Пронін та партнери».
 
 
На останок члени ради ФЛАУ обговорили питання можливості залучення до України міжнародних змагань ЄА. Вирішено звернутися до всіх зацікавлених сторін щодо можливості участі в конкурсі на проведення наступних змагань ЄА: у 2019 році у Луцьку командного чемпіонату Європи з багатоборств, у 2022 році у Луцьку чемпіонату Європи серед юнаків, у 2024 році у Києві чемпіонату Європи. Також доручено вивчити питання можливості проведення у 2021 році в Закарпатті чемпіонату Європи з кросу.
 
 
Окрім цього, користуючись нагодою, державний тренер України та В’ячеслав Тиртишник разом віце-президентом ФЛА Вінницької області й членами Ради і представниками тренерського штабу збірної Іриною Ольховніковою та Олексієм Сердюченком оглянули хокейно-легкоатлетичний стадіон Центрального парку на предмет можливості проведення там навчально-тренувальних зборів членів збірних команд України з легкої атлетики.
 
Наступне засідання Ради ФЛАУ відбудеться 25-26 листопада у Львові. 
Попередня статтяКритерії та умови відбору до збірної України на найближчі міжнародні старти з марафону, півмарафону, ходьби та кросу
Наступна статтяОновлена рейтингова система оцінки діяльності ТФЛА