Рекорди та сум Київського марафону

255
8 жовтня у столиці відбувся восьмий міжнародний Київський марафон. На Майдані Незалежності зібрались 10 тисяч бігунів з 52 країн. Цього року на старт головної дистанції (42, 195 км) вийшли майже 1200 марафонців. Це рекордна кількість учасників.
 
Переможцем безпосередньо марафону став професійний легкоатлет з Артемівська Артем Піддубний, який подолав 42,195 км з часом 2:24,20. На Wizz Air Kyiv City Marathon Артем покращив свій власний рекорд на 2 секунди. Перші 20 км Піддубний біг з відставаннями в одну хвилину від торішнього переможця марафону Олега Ліщишина. На половині дистанції Артем та Олег порівнялися, а потім Піддубний вирвався в лідери, а Ліщишина наздогнав Анатолій Бондаренко, який, у результаті, фінішував другим з часом 2:30,35. Переможець торішнього марафону здолав фінішну пряму шостим, програвши лідеру 16,04 хвилин.
 
– На початку дистанції я боровся за першість з торішнім переможцем. На перших десяти кілометрах ми мінялися позиціями на дистанції, але я себе контролював і чекав, коли він втомиться. А вже після 30-го км дистанції я зрозумів, що поряд нікого немає взагалі і усвідомив, що можу виграти. Люди підтримували мене на дистанції, це додавало мені емоцій. Хочу подякувати організаторам за такий марафон. Сьогодні я на дві секунди побив свій власний рекорд, і дуже задоволений своїм результатом, і тим, як себе почуваю, – розповів Піддубний.
 
Серед жінок запеклої конкуренції на головній дистанції не було. З перших хвилин у лідери вирвалась Ірина Масник з Тернополя, що стала переможницею марафону серед жінок, здолавши дистанцію за 2:48,13. Другою фінішувала Олена Макаревич з часом 3:08,42.
 
– Я суперництва не боюся, адже це додає азарту. Але сьогодні бігла майже постійно одна, і виявилося, що мені навіть так комфортніше. Планувала пробігти марафон з кращим результатом. Мій тренер був впевнений, що можу вибігти марафон з часу 2:40. Але, щоб це зробити, потрібно обирати більш швидкісну трасу. Сьогодні вона була складною. Мені говорили, що буде непросто, але я не думала, що буде настільки складно. На підйомах я працювала краще, а на спусках вже було важкувато. Але я більш-менш розрахувала сили, – ділиться враженнями Ірина Масник.
 
Цього року на Wizz Air Kyiv City Marathon 2017 були установлені національні рекорди Гіннеса. Вперше в Україні півмарафонську дистанцію (21,0975 км) здолала семирічна спортсменка Ніколь Князєва. Дівчинка прибула на фініш з часом 2:37:51,9.
 
– Сьогодні я пробігла півмарафон, переборола себе, дотерпіла і фінішувала добре. Я задоволена собою. Мене підтримували мої батьки і друзі. Мама з татом сказали, що я молодець. Я вже звикла до того, що встановлюю рекорди. Через рік хочу пробігти марафон, – сказала Ніколь після фінішу.
 
Не менш дивовижним став фініш Юлії Черніцької – мами, яка здолала півмарафон разом з доньками-двійнятами у візочку. Вона стала першою мамою в Україні, яка зробила це. Жінка перетнула фінішну лінію з часом 2:22:26,8.
 
– Для мене це був виклик самій собі. Хотілося подолати власну лінь, страхи і стати прикладом для своїх дітей. Це своєрідний виклик всім мамам. Закликаю, щоб вони знаходили час для тренувань і також ставали прикладом для дітей. Віддавати дітей в спорт, а самим не займатися – неправильно. Я вважаю, що потрібно починати з себе, – сказала Юлія.
 
Окрім любителів, у заході взяли участь і професійні титуловані атлети, серед яких учасник трьох Олімпійських ігор Олександр Сітковський фінішував четвертим на дистанції 5 км з часом 14:35,8. На цій же дистанції учасник чемпіонату світу в Лондоні Ігор Олефіренко досяг фінішної прямої дев’ятим з часом 14:44,1. Першим цю дистанцію здолав Нижник Микола з часом з часом 14:23,4. У жінок перемогу на цій дистанції здобула член збірної України Марія Шаталова – 19:09,9.
 
Але нажаль, під час недільних змагань стався нещасний випадок на дистанції 10 км. Помер один з учасників.
 
– Сьогодні, на жаль, нещасний випадок стався на дистанції 10 км. Мешканець із Тернополя 1963 року народження, Віктор Малюта, відчув запаморочення на 6 км. Протягом хвилини йому надали медичну допомогу працівники служби «Мотохелп», після чого на місце події приїхали медики швидкої допомоги. Проте врятувати життя учасника не вдалось. Ми зв’язались з його рідними. Співчуваємо сім’ї та близьким. Від організаторів родина отримає фінансову допомогу. Детально причини смерті ми зможемо назвати після медекспертизи. Відповідальними за стан здоров’я учасників на дистанції 10 км є самі учасники. Це правило поширюється на бігунів усіх дистанцій Київського марафону. Як організатори ми вимагаємо медичну довідку або страхування лише від учасників дистанцій 42, 195 км та 21, 0975 км. Таких вимог до учасників інших дистанцій у нас немає. Зі своєї сторони ми гарантуємо медичну підтримку бігунів на трасі. Сьогодні, 8 жовтня, нам допомагали бригади швидкої медичної допомоги, служба «Мотохелп», «Червоний хрест», Мальтійська служба допомоги. Ми закликаємо учасників бути більш уважними до свого стану здоров’я та брати участь у забігах після підготовки, коли є впевненість, що організм зможе перенести відповідне навантаження, – заявив генеральний менеджер Run Ukraine Дмитро Черніцький. 
Попередня статтяОлегу Білодіду – 65!
Наступна статтяНагороди від Антоніни Єфремової