Двосторонній діалог і харківські перспективи

304
Впродовж останніх років сучасна легка атлетика України у більшості населення земної кулі асоціюється з ім’ям чемпіона світу і Європи, бронзовим призером Олімпійських ігор Богданом Бондаренком. Цього року результатами рівня Майстра спорту України міжнародного класу повернення у сектор після надважкої травми відсвяткувала Катерина Табашник. Гучно заявила про себе і Юлія Шматенко. З медалями з офіційних міжнародних турнірів цього року неодноразово поверталася Марина Килипко. Що об’єднує всіх цих атлетів крім високих результатів? Те, що вони, як і ще багато надзвичайно сильних спортсменів, представляють Харківщину. Саме туди минулого вік-енду і вирушило керівництво ФЛАУ, аби зустрітися з легкоатлетичним активом області й у відвертій розмові спробувати знайти відповіді на питання, які цікавили обидві сторони, і максимально налагодити співпрацю.

 
Чому саме Харків і чому саме зараз, президент ФЛАУ Ігор Гоцул розповів у своєму відеоблозі.
 

 
Харків’яни розповіли про розвиток легкої атлетики області. Наразі її розвивають більше 20 міст, постійно проводяться різноманітні турніри. Нещодавно було закуплено і яму для стрибків з жердиною. Як зазначили учасники зустрічі, у розвитку їм дуже допомагає область, а при закупівлі легкоатлетичного інвентарю вони намагаються завжди радитися зі спортсменами і обирати той, який для них був би найзручнішим.
 
Одним з ключових питань було питання створення Центрів олімпійської підготовки з легкої атлетики у Сумах і Луцьку. Харків’ян цікавило, чому для цього не обрали їхнє місто, адже за часів СРСР саме тут функціонував один з ЦОПів і немало сильних атлетів, які показували високі результати на міжнародному рівні, вийшли саме з нього. Багато спеціалістів, які працювали там, і сьогодні залишаються у Харкові і могли б серйозно допомогти розвитку і діяльності такого центру.
 
Проте лише спеціалістів замало. Як зазначив Ігор Гоцул, надзвичайно важливим фактором при виборі місць для ЦОП була наявність якісної матеріальної бази, яка у Харкові наразі недостатня. Проте місцеві фахівці, поза сумнівом, могли б серйозно посприяти роботі таких центрів, у зв’язку з чим Ігор Євгенович запросив спеціалістів брати участь у конкурсі на заміщення вакантних посад і підключатися до роботи центрів.
 
Наголошувалося і на тому, що створення ЦОП – це величезний плюс для розвитку легкої атлетики у всій країні, адже незалежно від місця їхнього розташування вони призначені для атлетів з усієї України. А орієнтовані вони будуть, найімовірніше, на атлетів юніорського і юнацького віку, оскільки організація навчально-тренувальних зборів саме для цієї вікової категорії є на даний момент найбільш проблематичною.
 
У результаті дискусії виникла ідея потенційного створення обласного ЦОП: начальник Управління у справах молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації Віталій Кириленко запропонував всім зацікавленим підготувати пропозицію і звернутися з нею до нього.
 
Під час зустрічі неодноразово говорилося і про важливість ініціативи з боку територіальних федерацій при вирішенні тих чи інших питань. Харківщина таку почала проявляти, у результаті чого вже цього року тут відбудуться кілька національних змагань.
 
Приємним моментом стало вручення відзнак атлетам і тренерам області. Віктор Бондаренко отримав Грамоти Верховної Ради України за заслуги перед українським народом за себе і свого сина й учня Богдана Бондаренка. На заході також були присутні Катерина Табашник і Марина Немченко, яким вручили свідоцтва МСМК і МСУ відповідно, та Віктор Шевцов, який отримав свідоцтво Заслуженого тренера України.
 
Після зустрічі президент ФЛА Харківської області Анатолій Губа взяв участь у засіданні Виконкому ФЛАУ і на власні очі зміг побачити, як приймаються ті чи інші рішення, та долучитися до їхнього обговорення.