Ігор Гоцул: «Антидопінгова діяльність в Криму – компетенція виключно українського НАДЦ»

226
У Страсбурзі відбулися чергові засідання Комітету Ради Європи з питань взаємодії з Всесвітньою антидопінговою агенцією, а також моніторингової групи Ради Європи з виконання Конвенції з протидії допінгу. В заходах, як представник України в цих двох інституціях, взяв участь перший заступник Міністра молоді та спорту України, президент ФЛАУ Ігор Гоцул.
 
– Найважливіше, що маю сказати, – розповідає пан Гоцул, – нашій країні загалом та українській легкій атлетиці вдалося вийти з зони ризику, в якій ми знаходилися, зняти значну частину напруги. Ми пам’ятаємо, що нещодавно наш Національний антидопінговий центр (НАДЦ) визнали таким, який не відповідає Кодексу ВАДА. Нам вдалося зняти ці претензії, а впродовж короткого періоду завдяки зусиллям багатьох людей було прийнято новий Антидопінговий закон, Україна почала відправляти проби в акредитовані ВАДА антидопінгові лабораторії, кількість цих проб зросла. Ми ведемо активну роботу в напрямку антидопінгової діяльності на міжнародній арені, взаємодіємо з різними інтернаціональними профільними структурами. І результатом є те, що зараз ми не знаходимося так близько до зони ризику – відсторонення країни від участі в міжнародних змаганнях, як це відбулося з Росією. Це не значить, що нам можна розслабитися, що ми досягли ідеалу. Попереду ще багато роботи. Але найгостріші кути ми згладили.
 
Висновок, який можна зробити зі спілкування з іноземними колегами та й загалом від напрямку роботи під час засідань у Страсбурзі – боротьба з допінгом переходить у ще більш активну фазу. Наступного року суттєво збільшиться бюджет ВАДА, стануть жорсткішими вимоги не лише до спортсменів, але й до людей, які їх оточують – тренерів, лікарів, масажистів. Посиляться вимоги до антидопінгових організацій країн, лабораторій, безпосередньо до самих країн. Будуть вдосконалені методи боротьби з допінгом.
 
Також хочу розповісти про одну важлива ініціатива, яку ми зараз узгодили з керівництвом відповідних структур Ради Європи, і яку будемо далі відстоювати – вимога до Росії забезпечити виключну компетенцію українського Національного антидопінгового центру в проведенні антидопінгової роботи, в тому числі у взятті проб на території АР Крим. Наші вимоги базуються на простій логіці: відповідно до Кодексу ВАДА зона відповідальності національної антидопінгової організації – територія її країни. Відповідно до міжнародних норм, рішенню ООН, Крим – це територія України. Відповідно, до юрисдикції українського НАДЦ відноситься територія Криму, і ми будемо вимагати, щоб лише він міг там діяти. І Росія, як країна-агресор, забезпечила цю діяльність. Зараз я буду займатися тим, щоб у взаємодії з Міністерством закордонних справ України, іншими структурами будемо готувати нашу правову позицію, яку відстоюватимемо на міжнародному рівні. Будемо вимагати від Росії визнання нашої юрисдикції. За великим рахунком, це – внесок спорту в боротьбу країни щодо недопущення легалізації Криму як території Росії.
Попередня статтяПерший Зарпорізький півмарафон зібрав півтори тисячі учасників
Наступна статтяНазвані імена фіналістів на звання найкращих атлетів 2017 року у світі